自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家注意, 我用Buyee.jp買野收不齊貨。

以下內容都是真確,我不會為幾百蚊物件去誣衊佢,我是出於公義,公眾利益,道德上應提醒大家注意用代購,希望討論區朋友們以後用代購不會買野後收不到貨,導致利益受損。

我用Buyee.jp買了32個訂單包括口罩和模型,因訂單項目數量多而用了Buyee.jp的集中包裝服務,Buyee.jp再安排DHL運送到我家,收貨後發現了其中1個訂單包裹不在合併包裹裡,即我只見到31個訂單包裹。因我選用了 Buyee.jp "簡易方案",我一直跟客服強調包裹裡物品的真確性不是我的投訴,因為我沒有選"基本方案"的計劃,Buyee.jp不用幫我檢查包裹裡的物品,我絕對明白我有機會收到32個訂單的包裹的其中會出現包裹裡物品與賣家描述不一或收到空包裹,如果出現這情況,我知只是賣家問題,絕對是代購問題,我更絕不會跟客服投訴。但事實上,我只收到31個訂單包裹,如果
Buyee.jp倉確實收到賣家寄件(儘管是空包裹) ,那一般明白事理的人所理解失件原因只會是Buyee.jp 的倉務沒有合併此訂單包裹並遺留在倉;或正如客服在211日的電郵所說的運輸途中丟失的可能性,一般明白事理的人所理解到為暗示失件責任在DHL,因運輸途中應只有DHL員工接觸包裹,Buyee.jp客服試圖在不查找及提供失件真實原因下把責任推俾第三方。而我印象收到合併包裹時,裡面都是排列有序亦是裝滿的,不像曾在運輸途中有件掉出合併包裹外或合併包裹被拆開。

我明白失件仍有機會是運輸方造成,我多番要求Buyee.jp提供遺失原因並檢查倉庫的閉路電視,但經過一個多月的電郵來往多次詢問客服後,他們只敷衍繼續把責任推落"簡易方案"不保事項及運送公司的責任。連 CCTV都不會幫你查看去找原因,此舉只表明 Buyee.jp 公司沒有為你查明真相的心。客服還在電郵中說要把電郵對話放上互聯網,公開我誣衊佢,如果我只是以一般明白事理的人所理解佢的電郵,說出一般人的想法,何來誣衊?仲要一個月都係收到佢咁敷衍既回應,只係對
Buyee.jp 極之失望,因此我按照客服的說話放上互聯網等大家知道。

一個多月的電郵來往,"簡易方案"不包失件調查成為了Buyee.jp客服的借口。以一般明白事理的人所理解,即每一個用"簡易方案"的買家都一定會在失件下得不到失件原因或調查,弄失件的人亦不會被追究,如果有人看到此漏洞,有機會助長不法之徒偷取"簡易方案"的包裹。就像如果銀行數現鈔沒有流程、制度,有現鈔遺失銀行都不會調查或追究,一般明白事理的人覺得會唔會有人在過程中偷取現鈔呢?

大家歡迎繼續用
Buyee.jp,只是我經過此親身經歷,本人不會再相信 Buyee.jp

大宅

之前都有睇過DHL偷件既Post

複式洋房

回覆 無知囡 的帖子

都有機會,DHL員工係有時間同機會可以偷,但32件入面偷得1件,又唔係口罩,又唔係值錢個件,又要拆又要包番。

我覺得係BuyeX.Xp 代運係合併時失件的機會大好多。

都係想大家注意。

大宅

Chu122 發表於 20-3-4 11:24
回覆 無知囡 的帖子

都無錯,DHL員工係有時間同機會可以偷,但32件入面偷得1件,又唔係口罩,又唔係值錢個 ...

你都話唔值錢
咁點解Buyee要偷先

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

即Buyee.jp收咗件之後合拼後就唔見咗1件....? 咁真係審死官...佢一定唔認自己夾貨時整唔見...

複式洋房

回覆 無知囡 的帖子

我都想知,點解幾百蚊既件都偷,我唔係賊,點知賊咩心理,報紙都有唔少幾蚊幾十蚊既貨都偷。

個 post 係想 share 個經歷等大家注意。

有無好既日本代購推介?

複式洋房

回覆 iammelonpanna 的帖子

就係,佢又唔認公司責任,又唔幫你睇CCTV 搵原因。客服淨係推個責任俾其他人。

wcpcelia    發表於 20-3-6 14:27

伯爵府

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆 Chu122 的帖子

有冇得從重量去查呢..?
總件數既重量同佢交俾DHL既重量有冇分別呢..?

複式洋房

代購就有寫總重,DHL 都無地方睇到重量,唉

公爵府

用集運就是有風險的, 我之前用另一間日本集運, 買左3件貨, 結果集運只收到1件.
好彩收到那件是最貴的, 收唔到那2件係好平的 (明明都簽收左, 集運死都話無, 我都會辨法).
我就算了!

複式洋房

本來都諗住算,但客服個種態度同回覆真差勁,講到唔見件係正常咁

子爵府

Chu122 發表於 20-3-5 14:52

代購就有寫總重,DHL 都無地方睇到重量,唉

可打dhl cs 問

複式洋房

Rilakkuma12 發表於 20-3-5 16:25
可打dhl cs 問

DHL 話個箱無明顯拆開/貼 repack 貼紙就唔係佢地問題,之後答都唔答.....唉

子爵府

Chu122 發表於 20-3-11 10:32
DHL 話個箱無明顯拆開/貼 repack 貼紙就唔係佢地問題,之後答都唔答.....唉

...

問重量次次都答

首頁

尾頁

跳至