夫婦情感

跳至

首頁
12345...68

尾頁

子爵府

dolceee 發表於 20-3-5 19:13
請問亞保既自私/ 無同埋心
同真正既自私有咩分別?

應該係一個攞正牌自私/無同理心, 另一個了解什麼是自私/同理心, 但覺得無必要改善.

我沒有特別search 有關文獻, 但我了解得到有D 人的腦內某一個區, 好像運用不到的, 這不一定是懶而唔用, 而係用不到, 又或者刺激不到一些細胞的反應, 所以人的腦袋很奇怪, 亦很複雜, 太過敏又會有病, 遲鈍或沒反應亦有問題.

當知道對方的強點和弱點, 了解弱點的原因, 如果係感應不到的, 對他/她生氣係沒有, 反過來慳翻D 生氣的時間自己做左去好過(如果是家人), 做完係咁咦說, 又幫了妳了, 要多謝我呀(對方講唔講都唔係重點了), 但如果是外面人, 同事下屬, 如果太嚴重影響工作, 就只能換掉了.

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-6 12:26
什麼是agile methodology?
可以網上搜索 這詞彙 來得資料。

agile methodology 是把要與別人一起辦的所有事情 都一一寫下來做一個故事。每個故事開頭要講明為什麼要做這事。

用交電費為例子

以評估得出嘅分數排次序。先去做排在最首位嘅事。
每一件事(story) 分 value,effort,time and resource 三方面來評估。
value:成就呢一件事嘅價值係幾多,意思係有幾值得我去做,如果唔做,我究竟虧損得起幾多。
effort:做呢件事,我要花幾多資源,例如:時間,金錢,人力,物力,心思,IQ,EQ 去做。
time and resource:幾時要將呢件事做完,有幾多人可以判出去畀佢哋做,而不是非我做不可的。
過了time and resource 的限制後,會一齊做個 retrospective : What went well? What went wrong? What would be done better in next round of given time and resource to do it.

隊友回顧對事不對人。
邊個人做邊樣嘢,唔係要別人把功課交畀自己做,而係自己按照自己嘅能力,資源來自己拎功課上身做。

如果用交電費, 打人工搵錢養家呢兩件事來做例子。我知我係簡單化個實際情況,只求把我個觀點與角度給解明。
value: 打工,受人錢財,就要替人消災解難。亞氏保加症嘅人通常都有一技之長來搵食。工係唔可以失去嘅情況下,我係一人搵錢擔起成幾個獨立開支的家,自然公司的工作的 value 係最高。
effort:冇走咱嘅 係whatever it take me to get the job done. After my job done, I will consider use whatever left over time and resource to get the 交電費 done.
If I don't have any time and resource left, at least I can delegate the 交電費 to my 前夫 to do it. If no one 交電費, cut 電嘅負面影響絕對冇我失業的負面影響大。我賺嘅錢虧得起畀罰款。我又唔使靠屋企有電來搵錢養家。沒有甚麼大不了的。
我份搵錢工,如果我唔做,我前夫做唔到。此乃非我做不可之事。
交電費,如果我唔做,我前夫都辦到。唔係非我做不可之事。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-3-6 13:04
應該係一個攞正牌自私/無同理心, 另一個了解什麼是自私/同理心, 但覺得無必要改善.

我沒有特別se ...
你講出我唔想講嘅:「一個攞正牌自私/無同理心,另一個了解什麼是自私/同理心, 但覺得無必要改善」
我前夫就係成日要逼迫我改善,但我真係唔知,唔懂,唔識,改善唔到佢要嘅要求。我好辛苦時,又難為佢。我前夫結婚頭一年就鬧我自私。我喊住打長途電話翻香港講畀家父同二哥知。二哥同我前夫解析:我係自我中心比較強,唔係自私。但我前夫唔在意我係自我,或係自私,佢就係要我嘅結果,成績滿佢要求。我做唔到佢就生氣。一係一句德埋來。但係,我評估佢對我20幾年來嘅「軍訓」策略係對我在 職場上與同事上司相處上 穩守 受歡迎 都有好大幫助。我從來沒有被換掉。但係我自己工就保住了,但就打得好吃力,自己抑壓住好多委屈氣。我冇好似你講嘅女下屬咁爆出來。我係好古叔嘅自閉症。同事坐我部車,來我office space, 都覺得我好整齊清潔乾淨過人。有乜嘢缺乏嘅用具都只來問我要,因為佢哋知道我一定具備齊。

我現任先生從來唔逼迫我改。可能佢認識我果時,我已經將我D公主病改左好多。佢和我二哥對我態度一樣,會認為我係自我,唔係自私。佢自己做左去,做完會覺得好笑咁同我講 又幫了妳。
由於我屋企人從來唔會用如此策略溫柔咁點出來畀我知佢為我做左D乜野。我初時以為我先生鍾意被人讚,被人感恩,所以現咁同我講。所以就算佢冇講話「要多謝我呀」,我都會好識趣咁好開心咁同佢講:「多謝!」

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

dolceee 發表於 20-3-6 00:33
可唔可以舉d生活事件例子呀?
我都唔係好識睇人眉頭眼額 唔圓滑
好怕醜
我最近和我先生一齊睇 “the big bang theory” TV series
我和我先生都認同現在的我 好似 Sheldon 呢個人物。
我先生話佢同我相處好似 Sheldon的 roommate Leonard。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 858D 的帖子

照妳咁講都似c6本身思維。唔怪之得佢睇自己份工咁重要,
好多家事叫佢做,佢諗完一輪之後都係唔做。
而因為佢自覺份工重要,所以佢嘅足夠休息都比處理家事重要,
果d家事非只有佢做不可,結果都係老點我去做。
佢仲要係好認真考慮過一晚(舉例只係交電費咁小事,等佢諗得黎我都交咗)
第二日才好大條道理解釋,要佢做呢啲事唔合乎效益。
即使我話我冇時間交電費,佢都寧願教我點樣分配時間,趁公司放午膳去隔離郵局交。
表面好似好合乎佢效益,但係累到我犧牲午膳時間。
妳呢個方法,只係教到我哋呢d普通人明白亞保思維,但係都可能無助我推動亞保c6一齊分擔家事

珍珠宮

小菜豆 發表於 20-3-7 03:12
回覆 858D 的帖子

照妳咁講都似c6本身思維。唔怪之得佢睇自己份工咁重要,
一齊分擔家事 真係都會好難。除非等到佢退休啦。
剩下嘅策略係妳問佢支持妳提早退休,咁雙方都唔使犧牲午膳去交電費(只舉例)。結果會係公婆各撐半邊天,河水不犯井水。

小菜豆    發表於 20-3-7 23:44

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-3-5 14:56
不是間間教會的教義都可以接受得到, 真係要自己用腦來分析, 我聽電視報導, 南韓新天地教主說自己是耶穌托 ...
講開教會,我從小都讀基督教學校,亦有返過主日學,在外國住既時候都有返教會,我沒有洗禮,可能我就是無得救嗰種!
我住外國時,返一個教會,當時我仲同老公拍拖,教會的人叫我未結婚唔好同我男朋友同居,但係,佢地就叫我住教會隔離間house,嗰到住咗一個佢地教會既男信徒。我突然覺得好怪,男朋友唔可以一齊住,佢嘗試用唔同方法要我唔好一齊住。但又可以同男信徒一間屋。真奇怪。

子爵府

crazypaper 發表於 20-3-7 18:54
講開教會,我從小都讀基督教學校,亦有返過主日學,在外國住既時候都有返教會,我沒有洗禮,可能我就是無得 ...

神父猥褻兒童不時聽到, 如果男女關係, 一定比玩兒童更多, 相信神是對的, 但亦要相信人會有不對, 說什麼都不能盡信, 必須要自己分析, 除非他可以把維多利亞港的海水分出一條路來, 我或者會考慮, 不然為何神要由他把口說出來才能是對? 教會咁多堂口, 教義都未必一樣, 新天地教主更說耶穌托世(如不對請更正), 妳說不帶腦去教會, 比人食左都唔知咩野事啦....

我以前經常遇到鬼, 斷斷續續都10幾年了, 當時去了教會, 他們想導我入教, 但我要清楚什麼是神, 鬼的概念, 佢叫多個高級來導我, 但被我令她迷網, 問她, 她又說未遇過, 那她憑什麼導我呢?

跟住大會開始了, 她們叫我出去當信左先, 比佢地點人數, 心諗"咩料"? 又現層遞式? 想我做兵? 所以好反感, 想中途離場, 不過比面太太和她朋友....

子爵府

858D 發表於 20-3-6 20:36
你講出我唔想講嘅:「一個攞正牌自私/無同理心,另一個了解什麼是自私/同理心, 但覺得無必要改善」 ...

妳不是在家做牛做馬, 又擔又抬嗎? 妳亦好似一妻當三/四家的關, 只看出妳得罪人都不知, 但看不出妳自私喎, 妳可能症狀的九格中比較偏離吧!

珍珠宮

PTMCYS 發表於 20-3-7 21:59
妳不是在家做牛做馬, 又擔又抬嗎? 妳亦好似一妻當三/四家的關, 只看出妳得罪人都不知, 但看不出妳自私喎, ...

我都唔認為我自私。不過我前夫係初結婚時係咁投訴過我。所以當有人覺得其配偶自私時,我都可站在被人話自私的角度來分享心得。
亞氏保加症在九格中,或在星座中都可搵到類似嘅match.
亞氏保加症 只是用 社會心理學來分析。更具醫學系統化同科學說服力而已。
需要被人好似個細路女咁湊都係形容得貼切。想當年我一人出洋留學,大學生喔!唔細啦。親友會話我腦筍未生埋,投訴家父好放心畀我一人出外闖。保加女,睇住我大嘅親友都知我比較偏離。

珍珠宮

回覆 小菜豆 的帖子

心理學上研究一個人改變佢自己嘅行為分為四大個方法。你想改變你C6行為,可以睇下邊一個方法對佢有效應。
positive punishment 例如:體罰
positive reinforcement 例如:獎勵
negative punishment 例如: 移除佢鍾意食嘅嘢,或唔畀佢鍾意做嘅嘢
negative reinforcement 例如:自發性嘅,如果我唔交電費,就會cut 電,冇人幫我補鍋。我嘅 Obsessive-compulsive disorder OCD 強逼症 令我對以上最後果樣最有效應。
你試下搵下你C6以上頭邊兩樣最有效應,就從果方面著手以佢係個細路咁調教佢。
我先生都係咁調教我。佢初時唔知,用左positive punishment,無效。我話佢知我係 negative reinforcement 最有效。我都係從讀心理學分析到我自己係咁。

珍珠宮

回覆 PTMCYS 的帖子

我先生今日同我分享佢如何管理一個有亞氏保加症的下屬。他缺乏面部表情能力來表達他在工作上開心不開心,有沒有甚麼不滿的。在上司下屬單對單會議時。我先生和他說:「如果你有甚麼不滿,只管開聲告訴我。因為我無法從你面部表情,身體語言看出你的心情。如果你不出聲,我就假設你是OK,fine.」他雖然有這高功能自閉症,但的確好幫得手,好做得嘢。我先生從來沒有管理他的難處。
唔怪之得我先生管理到我啦。好多話語,如果係出自沒有這自閉症人的口,會「得罪」(我知我用詞不當)我先生。但係如果出自我口,佢知道係我表達不準確。

我知我呢D自閉症嘅人係要靠實力,小說話,多做事,靠上司同事嘅包容 來保飯碗。真係好大壓力。

珍珠宮

crazypaper 發表於 20-3-7 18:54
講開教會,我從小都讀基督教學校,亦有返過主日學,在外國住既時候都有返教會,我沒有洗禮,可能我就是無得 ...

多謝分享!
你嘅故事令我唸起一則事。我同我前夫就來結婚之前,又是在外國。外國的華人基督徒姊妹好保守。佢哋覺得好有需要防範婚前性行為。我有個基督徒姊妹有晚打去搵我,我 D 女 roommates接電話,姊妹 搵唔到我,就問要我前夫電話。打到去我前夫公寓搵我。問我點解唔翻去我自己公寓瞓。我同我前夫都冇搞嘢。我見佢攰,唔想勞煩佢送我翻屋企,所以留係佢樹瞓。但呢位基督徒姊妹係唔會畀我冒呢個「唔見0左我隻豬」的險。她立刻同佢老公開始來接我翻去我自己公寓瞓。

子爵府

Jm 你好好呀!開呢個post
希望可以多啲有経驗人士分享多D資料,意見!

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-8 09:58
Jm 你好好呀!開呢個post
希望可以多啲有経驗人士分享多D資料,意見!
...
Hi,我自從同妳提議過不如我哋開個群組講呢個主題吖。但一直沒有實行。我唸如果開群組還是早了點,未必有人見到加入。所以唸0左好耐,不如先係呢版開個標題來大家探討。希望妳唔介意,我在第一頁引用了妳在呢版開嘅標題。我不用重複在妳標題下的內容。

男爵府

858D 發表於 20-3-8 16:11
Hi,我自從同妳提議過不如我哋開個群組講呢個主題吖。但一直沒有實行。我唸如果開群組還是早了點,未必有人 ...

成人亞氏真係一個好大既話題,我自己就係直腸直肚型。

珍珠宮

bleeblee 發表於 20-3-9 01:25
成人亞氏真係一個好大既話題,我自己就係直腸直肚型。
知道自己可以敗係邊,還可以就住來過活,就強避弱。
有資源時,還可以搵場地來磨練自己嘅溝通技能。
好似呢樹就係一個我磨練嘅場地。
請大家多多指教!

男爵府

858D 發表於 20-3-9 02:04
知道自己可以敗係邊,還可以就住來過活,就強避弱。
有資源時,還可以搵場地來磨練自己嘅溝通技能。
好似呢 ...

我都係係網上識朋友多,真人真係比較退縮。多多指教。

珍珠宮

bleeblee 發表於 20-3-9 02:06
我都係係網上識朋友多,真人真係比較退縮。多多指教。
大家一起努力學習!
我哋呢D知道自己在溝通上需要改進的人會容易D包容到那些在這裏說話不用負責任的人所出之言的過犯。因為我們得罪了他/她也不知。

首頁
12345...68

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊