自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

https://youtu.be/33E2pWD1S90

測試一下真的要3000 USD

係香港真係冇得投訴.

agnes178    發表於 20-3-9 21:32

子爵府

窮人唔好病!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

水晶宮

回覆樓主:

伯爵府

我又係啱啱睇完,比我有病都唔敢睇醫生!

珍珠宮

吾怪得佢哋病左吾興睇醫生

珍珠宮

回覆樓主:

等d無腦白痴仲咁奶美,老美乜都好

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

他們真的要說: 今生不做美國病人啦!

hungng    發表於 20-3-7 07:57
tchu    發表於 20-3-7 00:52

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 20-3-6 23:42
https://youtu.be/33E2pWD1S90

測試一下真的要3000 USD

好過份! 香港狗狗都可以驗幾次
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 20-3-7 00:51
好過份! 香港狗狗都可以驗幾次
好多國家都係要全民醫保,用者自付。佢地公司學校買團體醫保。平時睇醫生,俾藥費和少少墊底費。
唔係佢地有問題,係香港公共醫療比全世界好,縱慣左香港人,流鼻水都要睇醫生。

連日本人都係去買成藥,吽唔好,先去睇醫生。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wmkcnw 發表於 20-3-7 01:55
好多國家都係要全民醫保,用者自付。佢地公司學校買團體醫保。平時睇醫生,俾藥費和少少墊底費。
唔係佢地 ...

我之前都以為美國人多數有醫保! 不過就算有, copay都唔少! 因為醫療費原來真係咁鬼貴
放下自在

男爵府

回覆樓主:

其實我覺得香港第時都相差不遠。當政府乾塘,公院同私院質素再拉闊d,私院再可以收貴d,公院再排耐d或質素再差d,市民就焗俾多貴d轉去私院

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

長琦良美 發表於 20-3-7 02:08
其實我覺得香港第時都相差不遠。當政府乾塘,公院同私院質素再拉闊d,私院再可以收貴d,公院再排耐d或質素 ...
好多係香港人濫用而做成。

小小傷風感冒,柯嘔肚痛,真係休息和飲水,就會好返。

有人親手指,流少少血,都睇醫生,因為實在太便宜。

而家大家唔敢去醫院,急症室人少左,d 人都係自己食成藥,自我隔離,自行康復。

侯爵府

畀面勳章

長琦良美 發表於 20-3-7 02:08
其實我覺得香港第時都相差不遠。當政府乾塘,公院同私院質素再拉闊d,私院再可以收貴d,公院再排耐d或質素 ...

一定係啦. 政府又唔肯從源頭 控制人口, 完全冇人口 控制計劃, 日日 單程證都算,仲要加埋好多 輸入 人口計劃, 讀書變移民計劃.

基本控制人口計劃都冇,但係就用公堂錢走去攪大嶼山計劃。 遲早多地都唔夠啦。

人口不斷增加,但係醫療資源又唔管理, 根本就係搵我哋下一代笨。

侯爵府

畀面勳章

wmkcnw 發表於 20-3-7 02:20
好多係香港人濫用而做成。

小小傷風感冒,柯嘔肚痛,真係休息和飲水,就會好返。

濫用係其中一個主要原因。

價錢太平, 醫療冇做好 種類 分流。

其實 十幾年前咁樣都仲ok當時人口冇咁多都仲可以接受。 但係當 每日有 150個單程證落嚟,完全冇停止,再加埋好多讀書移民計劃 ,根本醫療系統完全唔能夠support growth, 但政府 冇從源頭去處理問題 , 放任人口膨脹.

咁嘅增長比率, 多多錢同醫療人才 都追唔上. 但我哋嘅政府從來唔會公開呢啲數字.

rainbowchuuu3    發表於 20-3-9 13:08

侯爵府

回覆樓主:

所以香港人是全球最長壽,有病早看醫生早d醫

侯爵府

katrinamama 發表於 20-3-7 02:41
所以香港人是全球最長壽,有病早看醫生早d醫
但有統計指出。日本和香港老人只是吊住條命,好多係靠儀器維生,只是半植物人。

歐美已經推行自然死亡,唔插喉,唔吊藥。

伯爵府

BK Milk勳章

美國醫療保險兩極,富人同窮人有保險的多,中間少。其實每個政府都有問題,都會被罵,不會有完美的政治。

公爵府

回覆樓主:

我朋友話,美國大部份人都有醫保,但我唔知佢地要俾幾多。
澳洲就算包睇醫生,有d檢查都要自費。
有時唔係大問題都係食必利痛就算。

伯爵府

回覆:原來美國睇醫生真的很貴

美國醫療費用和醫療保險很貴,但醫療服務和質量比香港好和專業。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

中國做了幾十萬 劑測試 vs 美國 500

https://www.youtube.com/watch?v=T0VHwRvph8c

麥加錫醫生投訴美國政府防疫不力,整個紐約州才做了32次檢測,實在是草菅人命。

事實,至今整個美國才做了約500個檢測,肯定有大量漏網之魚,很多人死得太冤枉了。

美國當然有能力生產檢測劑,資本家是要賺錢的,每次費用不菲,很多人負擔不起。
這樣的話,就只能當感冒醫,患者只有各安天命了。
中國政府為人民做了數十萬個測試,還是免費的。NOWAY!
另一方面,就算美國政府願意提供補貼,一時之間亦未必有能力生產那麼大量的測試劑。

作者有以下評述 :

https://mp.weixin.qq.com/s/80BIF76AUD0n4SYIk49Q6A

羅繞睛    發表於 20-3-9 09:35
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至