自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

不知大家有無心得,點樣交K2的小朋友認中文字?
靠死記?用象形文字教?

真係唔知點入手好又不想出去學

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 Icy8899 的帖子

咁長假搵D野攪下,日日一早我寫毛筆字,佢又成日企埋來,咁寫D部手引下佢先,又比佢拎下支毛筆,之後田呀山呀,天呀咁叫佢寫下,有時用水彩,畫太陽,隔離就寫太陽咁,唔好迫,有時寫D字教佢讀,讀完又寫,呢個假期已經學識寫名,同用水彩畫畫.
<br><br>

侯爵府

Icy8899 發表於 20-3-10 23:44
靠死記?用象形文字教?

有d會用用部首分
有d就形象化生動化
有d靠死記

水晶宮

回覆樓主:

留毛
我女K1,淨係認到口同手...

別墅

熱血勳章

靠死記?用象形文字教?

文字咭,有D會冇圖案

水晶宮

回覆樓主:

伴讀!
無壓力、又可以親子、訓練專注力!

伯爵府

回覆樓主:

基礎漢字500

子爵府

親子王國15週年勳章

認字卡,市面好多,有啲有圖,有啲冇。仲可以伴讀。

自己擺多啲心機去解釋同幫佢記,例如山就畫座山,人就畫個人,休就一個人挨著樹休息,果就畫樹上生果子。

呢啲冇捷徑冇得偷懶,想仔女認得好就要落功夫心機。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

不停睇書
不停練字咭
我女好快認到勁多字
由一年前,淨係識手、大、中之類
到而家,可以自己睇中文書
而且會自行推測個字咩意思

子爵府

大家好有心機,是否ftm先有咁多時間做到?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

靠死記?用象形文字教?

字形圖象法,會較深刻易記,可以記得較持久,而且再接觸新文字時,較易掌握。
死記,要反覆練習,將佢撥入長期記憶,但遇到新字,未必可以快掌握。
不懂中文的人,睇到中文字,要佢地照抄,佢地都只會畫公仔咁畫。
如「回」字,他們只看到是一大一小正方形。

翡翠宮

牛年勳章

myfaye 發表於 20-3-11 01:51

唔係,雙職父母都可以做到,要俾心機俾時間!
當年我自己畫公仔字卡(好似樓上jm講偏旁圖像化),教小朋友一齊畫,佢哋會覺得漢字好有趣!
買個掛袋定期換不同主題字卡,伴讀漢字500 / 繪本、玩接龍遊戲,真係放工仲辛苦過返工,但見到小朋友進步得好快,一切都值得!

子爵府

親子王國15週年勳章

好多都唔係 FTM,但佢地仔女照樣考到直私,又跟得上。主要係因為家長肯花時間肯擺心機,放工之後都唔會偷懶,即刻幫仔女複習。當然,唔少都有外援。
呢啲冇捷徑冇得懶,父母教係最入腦最舒服。如果願意犧牲自己放工後晚晚奉獻俾仔女,咁仔女一定學習快。如果唔願意犧牲時間,咁就唔好對仔女咁高要求同期望。魚與熊掌不可兼得。識 WM真係咁,要返工所以對仔仔只要求做到 8 成,亦有 WM 好願意犧牲自己休息時間,一放工就全力幫仔女讀書,所以要求同期望亦高。

伯爵府

減齡達人勳章

我要返工
但小公主係靠睇電視認字嘅

K1某一日,佢喺街見到路牌印住「慈雲山」就識讀,我問佢點識,佢話:慈係慈姑個慈,雲係衝上雲霄個雲,山字我一早就識啦

佢蝦佬喂生日嘅,K1開學嗰陣係8月中,佢係2歲10個月。到10月佢生日,即係開學之後2個月,老師為佢準備嘅生日咭係印曬小朋友d名上去,之後小朋友印指模喺自己個名隔離。短短兩個月,佢已經識讀全班同學仔嘅中文名。我儍儍地問班主任點解你哋會用小朋友名做教材,咁班班咪會唔一樣?班主任答我佢哋無教呀。後來問小公主,佢話自己聽老師叫同學仔個名,再八卦下佢掛住個名牌咪識讀囉

伯爵府

減齡達人勳章

靠死記?用象形文字教?

上面都有講,拆字有幫助

例如:吃,吹,叫呢d口字部同口有關
蝴、湖部首不同,但發音一樣

不過遇著小公主轉數快呢d就會問:點解食唔係口字做部首

男爵府

回覆樓主:

我仔好細已經喜歡路缐圖地鐵、巴士、電車
三四歲已經識「晏」字讀音,我問點解會識,佢話「海晏街」- 電車站名

可試找他/她有興趣的

佢學校用高效識字,折字部件學

公爵府

回覆樓主:

基礎漢字500, 兩個仔3歲起每天伴睇10分鐘。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

只要你買一套漢字500,跟住本書嘅 方法去做 ,好快就見效。 呢套書非常神奇, 連嗰啲唔鍾意語文嘅男仔都好快見效。 我女睇完頭嗰兩套, 可以直接自己睇圖書。 我侄仔原本係文盲, 爸爸好擔心佢升小一 ,佢睇咗一套, 而家變咗有限度嘅知識分子

別墅

我就咁指個字佢睇,睇多幾次就認左啦

首頁

尾頁

跳至