懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一胎係st paul 生, 今次都打算係.
現在7week, 預產期2010 jan.
醫生叫我去醫院交留位費$10,000
唔知交唔交好, 咁早交如果有甚麼事無得退好傷.
唔交又怕無位. 有無人有經驗??

我第一胎07生, 差不多放產假先去交錢!!

複式洋房

我三月响St Paul生咗。我10weeks時已交deposit,太遲交就冇位
"如果有甚麼事無得退好傷" - 你指係咩事?
我之前問過入院部,如果(touch wood)bb無咗會點,佢哋話會退番80%/90% deposit(唔記得)+要有醫生證明,你問下la

原帖由 C9WONG 於 09-5-25 16:47 發表

我第一胎07生, 差不多放產假先去交 ...

大宅

thanks!! 我問問醫生!! 因為之前我記得無得退!!

原帖由 馬教練 於 09-5-25 16:59 發表
我三月响St Paul生咗。我10weeks時已交deposit,太遲交就冇位
"如果有甚麼事無得退好傷" - 你指係咩事?
我之前問過入院部,如果(touch wood)bb無咗會點,佢哋話會退番80%/90% deposit(唔記得)+要有醫生證明,你問下la

...

男爵府

我第一胎都係07, 果時無話要交乜留位費喎, 我仲係開刀前兩日先 book.
我今胎都會在 st paul, 下星期五覆診, 我問下醫生要不要交留位費先.

大宅

JB bb

你問問醫生啦, 星期五我就要去交按金!! 問過醫生touch wood 有甚麼事都可以refund 80% !!

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我大概9月會在St.Paul生。而我在大概20wk照完結構便交了deposit。

請問你們知道St.Paul走佬袋要pack啲mud?
有什麼一定要帶,有什麼一定不用帶?

複式洋房

St Paul 會送一個lock + 一盒tissue +
一pack日用品(牙膏,牙刷,洗面巾,沖涼液,洗頭水),除咗牙膏同洗面巾其他都唔係咁好用,你執自己嗰d日用品
風筒問Nurses Station攞

我係開刀,要帶:

產婦衛生巾,網褲,床墊,沖下面個瓶
睡衣(我帶多2條睡褲),拖鞋,外套/晨"嬲",socks(如怕凍),大毛巾+底褲一條for之前嗰晚沖涼用,乳墊,bra
暖水"wu"/杯焗炒米茶,乾洗洗頭水,膠袋
你同老公身份證,credit card,驗血報告,相機,電話+charger,紙筆,有啲mami會帶NDS
你同bb出院衫叫家人出院前帶去
如果住大房就帶d消毐紙巾抹厠所扳

原帖由 yame 於 09-5-29 00:29 發表
我大概9月會在St.Paul生。而我在大概20wk照完結構便交了deposit。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

馬教練 (SiuMuiChu), 多謝你的分享, 仲有無其他野要注意?
你開刀有無帶束腹帶/腰封?
姑娘會否幫你束腹? 另外換衛生巾是要自己換還是怎樣?
焗炒米茶怎樣整?

因本人毫無經驗,請不要介意我多問.

大宅

我今年4月頭生,上年10月時book位已經要waiting list... 20wks 就交deposit..
如果有d咩突發事唔可以起佢度生,有醫生信都可以退番錢,但唔會退足囉~!

大宅

我4月頭生,走佬袋汁左兩個
第一個(必帶):-
醫生信+驗血報告
產婦M巾x2
床墊-大張x5
網褲1盒5條
中size毛巾2條 - 沖涼用+shampoo & shower gel
餵奶bra+低褲x2
背心+長褲 x2

第二個:-
銀包,電話,相機,NDS
電腦+ smartone wifi adeptor

另外入院時著拖鞋&外套,咁就唔洗拎~!! 束腹帶起醫院買,二百幾蚊,因為生完個肚仲好大,好多出面買既都唔啱戴....... 拆尿喉換衫時你可以叫姑娘幫你戴既~~
如果有d咩仲想要就叫老公拎比你啦~ 基本上有床墊,M巾,網褲就夠......

原帖由 yame 於 09-5-29 00:29 發表

複式洋房

係wor,唔記得講束腹帶 - 我响醫院買,因為我驚買咗出面d牌子(太多款)醫生未必識用
我朝早十點開刀,到六點到會有姑娘嚟清潔/換衛生巾同床墊。到第二朝姑娘嚟清潔、拆尿喉,醫生嚟巡房時同個姑娘一齊幫我帶束腹帶,ready就可以落床la。落得床以後就自己換衛生巾。

飲抄米茶唔好飲清水,係幫助放屁/條腸"yuk"番:
1.洗米,"king"乾水,乾抄至金黃色
2.果皮浸軟,去囊(白色嗰d)
3.Ready焗: 比 1 tablespoon 米, 2-3片果皮, 加2杯熱水焗一個鐘
我知有d人唔係咁整(有d會落北"奇"),你問下屋企老人家

有問題就問la,我都係响BK學到好多嘢

原帖由 yame 於 09-5-29 11:21 發表
馬教練 (SiuMuiChu), 多謝你的分享, 仲有無其他野要注意?
你開刀有無帶束腹帶/腰封?
姑娘會否幫你束腹? 另外換衛生巾是要自己換還是怎樣?
焗炒米茶怎樣整?

因本人毫無經驗,請不要介意我多問. ...

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

請問網褲預每日一條定多啲?
衛生巾預每日幾多條? 用有扣定貼的呢?
你地有無刻意買哺乳睡衣,定係一般開胸睡衣都okay?
如果開刀又想餵母乳,第幾日開始餵?係要停咗食止痛約才開始定係無所謂?
醫院係唔係會提供所有BB用品(除咗出院嗰套衫仔)?
醫院俾邊隻奶粉?

大宅

我都是7WEEK 照到心跳就要我一WEEK 後比DEPOSIT
不過我唔肯, 因為我之前小X過好怕有咩事.
而且只會REFUND80%
最後我無交, 取消BOOKING
在11WEEK 時 叫醫生再幫我BOOK多次.
12WEEK 先交DEPOSIT.

複式洋房

(我係開刀)
請問網褲預每日一條定多啲?
預一日一條,買一盒5條嗰d

衛生巾預每日幾多條? 用有扣定貼的呢?
我買Kotex 2包有貼,唔夠用醫院對面Watson's都有得買。好似順產/開刀d衛生巾唔同,有冇順產mami可以解答到?

你地有無刻意買哺乳睡衣,定係一般開胸睡衣都okay?
開胸睡衣ok,哺乳睡衣太貴!

如果開刀又想餵母乳,第幾日開始餵?係要停咗食止痛約才開始定係無所謂?
開刀第二日已落得床就可以去餵奶(唔洗等止痛葯過),睇下你自己身體狀況。其實頭兩三日未上奶,都冇乜奶

醫院係唔係會提供所有BB用品(除咗出院嗰套衫仔)?

醫院俾邊隻奶粉?
好多奶粉都有,日本奶粉好似得一隻(雪印??),唔肯定,可以打去產房問

複式洋房

補充關於餵奶:
入院時姑娘會問bb食咩奶粉
St Paul 有4個時間比mami餵奶,餵奶粉/人奶都係同一時段。姑娘要mami試餵人奶先,餵到咁上下就問mami要唔要奶樽,d mami通常都話要因為跟本冇乜人奶。要趁住e段時間問姑娘啲餵奶/掃風問題

其實有第5個餵奶時段冇寫出嚟,好似係夜晚10.30pm。因為e個時間姑娘冇咁忙,可以"entertain" d mami
响第4時段問姑娘可唔可以夜d再嚟餵

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

好多謝你的advice, 解決咗我好多想問好耐的問題。

大宅

馬教練>>>今胎係第二胎, 我都想問問係咪開刀先用束腹帶, 另飲抄米茶唔好飲清水, 呢2樣野...請問順產是否用得著呢?

我上一胎都係st. paul順產, 記得都係用網褲加貼的衛生巾

大宅

st.paul 生一個bb,出院埋單幾多$

搵邊個醫生呢?

複式洋房

我隔離床mami係順產都有飲炒米茶,其實係幫助放屁/條腸正常運作
有d順產mami帶束腹帶去修肚,不過條帶都幾焗下

原帖由 albb 於 09-5-30 00:36 發表
馬教練>>>今胎係第二胎, 我都想問問係咪開刀先用束腹帶, 另飲抄米茶唔好飲清水, 呢2樣野...請問順產是否用得著呢?

我上一胎都係st. paul順產, 記得都係用網褲加貼的衛生巾 ...

複式洋房

我搵St.Paul駐院醫生-方敏豪醫生,佢好好ga
你搵番香港區醫生問下佢哋去唔去St.Paul

你預順產$35xxx,開刀$45xxx(住大房計)
我住雙人房,開刀埋單$66xxx已包醫生費

其實St.Paul都幾舊同好多內地產婦,姑娘會盡量安排香港人一間房。內地產婦通常住大房。

原帖由 fannykevin 於 09-5-30 11:04 發表
搵邊個醫生呢?

首頁

尾頁

跳至