自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Del

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nelnie 發表於 20-3-17 08:56
諗住搵反原本經紀買份自願醫保,點知佢見我咁快表示有興趣,就介紹我買儲蓄壽險內附自願醫保,大概係供9年 ...

要好好考慮果9年既負擔能力有無問題!
儲錢幾時都係好既!
放下自在

子爵府

諗住搵反原本經紀買份自願醫保,點知佢見我咁快表示有興趣,就介紹我買儲蓄壽險內附自願醫保,大概係供9年 ...

儲蓄保險其實係最無用,等你拎返筆錢,都貶值了!
基本上,住院(可以是自願醫保)+壽險(有絕症或突然死亡,賠一筆錢比家人),好驚有事,可以加一份危疾,但個人認為睇你出發點!

aeneas2011    發表於 20-3-19 18:18
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

水晶宮

即每月要供3千幾,
你負唔負擔得黎呀>?
仲要涯十年.

最大問題無saving,
3千幾.. 出面d 保險, 有齊所有cover , 同埋有埋saving 啦.

伯爵府

cattz288 發表於 20-3-17 09:04
要好好考慮果9年既負擔能力有無問題!
儲錢幾時都係好既!

負擔應該可以,怕係做水魚而自己不知道

伯爵府

alice0606 發表於 20-3-17 09:10
儲蓄保險其實係最無用,等你拎返筆錢,都貶值了!
基本上,住院(可以是自願醫保)+壽險(有絕症或突然死亡 ...

如果呢筆錢唔咁用,擺係度我唔會投資,會唔會貶得仲快架?!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nelnie 發表於 20-3-17 09:21
負擔應該可以,怕係做水魚而自己不知道

咁你可以先買醫保, 再慢慢揀儲錢產品
放下自在

珍珠宮

保險適可而止就夠,錢都係喺自己袋安全,你唔見經常有人買咗保險但到有病時又冇得賠咩?

wcpcelia    發表於 20-3-17 11:48

伯爵府

redhot 發表於 20-3-17 09:27
保險適可而止就夠,錢都係喺自己袋安全,你唔見經常有人買咗保險但到有病時又冇得賠咩?
...

其實我係度諗緊,如果有命到80歲,到時仲需否買保險呢?

伯爵府

cattz288 發表於 20-3-17 09:24
咁你可以先買醫保, 再慢慢揀儲錢產品

呢個都係我考慮方案

公爵府

千祈唔好信99.99%嘅應該準, 個人經驗

子爵府

nelnie 發表於 20-3-17 09:23
如果呢筆錢唔咁用,擺係度我唔會投資,會唔會貶得仲快架?!

會,平均通漲3%,
我建議拆筆錢出黎,效果好好多,起碼唔洗供10年!
住院+分紅保(幫你現金保值用途,但最少計到每年有5-7%回報先好買)+壽險/危疾
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

公爵府

記得之前有人貼果出嚟, 係每間保險公司嘅回報率, 你試下上網揾

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

非保証信唔過。
我有幾份儲蓄保,每年見非保証嘅收入係非常少,有一份已供咗2X年。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

回覆樓主:

儲蓄人壽啲agent就賺最多,自己諗下係咪有需要,唔通佢哋真係用心為你做好準備咩

男爵府

儲蓄醫保係最無用,儲蓄自己買一張,醫保買一張。

子爵府

以前99% achieve到 唔代表將來都係
Medical inflation 可以令medical 加價好多
冇人可以保證你比9年錢可以保一世

總之saving 就唔洗諗

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

儲蓄醫保最唔好係醫保個額細,雖然大家都供3千,剩醫保三千個額過百萬,儲醫保可能得50萬,而且將來醫療費只會越來越貴,點解好多保險買左10年後要加保,就係十年前個額30萬,現在要加大到60萬先夠。而且,儲保係一取錢份野就完,佢9年後唔供,只係供款個筆錢既息可包到年費,所以可停供,包唔到時都要供架,唔供就斷保要取錢,咁就無左醫保了。樓主要問清楚。

公爵府

你攪清楚先,唔駛供應該只係儲蓄嗰部份。我買嗰啲保險,只係儲蓄部份可以供一段時間唔駛供,醫療意外嗰啲係消耗性㗎喎,你要keep住個保障,就要keep住交保費。

水晶宮

redhot 發表於 20-3-17 09:27
...

首頁

尾頁

跳至