自由講場

跳至

首頁
34567...29

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

難怪新一代修養咁差, 呢post見到端倪, 某些家長真係

大宅

其實都好明白學校分幾類,有些可以行高科技一些的教學,特別是中學。 但有些要顧及實際學生家長的能力而選擇教學模式,有些同學甚至連打印機都無,根本無法完成功課上載。 所以各人的想法有不同, 應該理解包容,而且我們沒有話事權。

伯爵府

大眼妹0517 發表於 20-3-17 11:01
你感覺到學到野?

視像教學,同真正上堂無分別,有功課(學校寄功課),有測驗。點解學唔到?仲慳番交通時間,更多時間溫習

禁止訪問

琥珀宮

arale1668 發表於 20-3-17 10:34
跟本學習年齡係從未試過可以停成3個月課仲可以保持學習水平

https://www.am730.com.hk ...

冇可能嘅事,最多叫你暑假返去補課

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 20-3-17 11:00
冇人會贊成掛?
全港repeat影響深遠。
升中果批好多己經收到直資、私校offer,DGS,ST Paul Co-ed, DBS,點 ...

我有學生已收band one收佢通知
我都同佢講,重讀一年佢未必入到

珍珠宮

好媽媽勳章

唔贊成亦唔可行

水晶宮

唔洗嘈!考升試學!升到就升!升唔到留!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 20-3-17 10:47
True
覺得想留嘅咪自己留
好多人有繼續學習緊架

正解

男爵府

arale1668 發表於 20-3-17 10:56
我地學校只得網上功課,連視象教學都無,停左幾個月,唔係時間仲有得返補習,我不堪設想,今年仲要升中 :s ...

我仔都係今年升中、已經不用呈三但學校老師反而好緊張、每早凖時中英數常視象教學加即場對功課、默書等等。今次個疫症咁突發、沒有政府協助劃一規管網上課程、其實只能靠學校去處理、所以全港學生學習差距大左。不過升中反而唔怕、中一課程係另一個世界、反而係呢段時間打好個語文基礎更重要、我已經比仔睇緊中一science 書, 學少少science 生字及知識咁。

別墅

醒目開學勳章

回覆樓主:

唔贊成

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

IloveJJ 發表於 20-3-17 11:08
嘩,你咁諗人都得?
要抄功課既,唔駛網上學習都會抄。
學習得到既係自己既,要抄要做,自己選擇。

唔係我諗,係佢講…我呢個學生担c唔偷食果隻
佢成日想講大話呃我,每次放學前都同我講返事實

公爵府

ICbaby 發表於 20-3-17 10:43

我認為應該取消暑假,因為老師学生都放咗比暑假更長的度假期 ...
贊成,教育局取消暑假

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我唔贊成 repeat 一年,我小朋友係勤力個批,日日繼續努力學習,不似有些日日打機、只吃喝玩樂,如覺得自己小朋友追唔上可以單方面同學校商討留班,而不是全港學生陪一批追不上嘅一齊留班囉

mimi199188    發表於 20-3-17 11:17
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

翡翠宮

IloveJJ 發表於 20-3-17 11:08
嘩,你咁諗人都得?
要抄功課既,唔駛網上學習都會抄。
學習得到既係自己既,要抄要做,自己選擇。

係你一廂情願話我諗啫,正如你一廂情願覺得自己仔女跟到

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

唔贊成!

大宅

實際運作無可能,尤其對高中既同學好麻煩,要repeat一年,下一屆一次出double既學生入同一programme?老師大學資源分唔分配到?大一年既要浪費多一年既青春,自己畢業出黎做野又要同更多人爭

大宅

回覆樓主:

人係生, 課程係死.
因為返少左幾個月學而去花一年時間留班為遷就課程?
部份家長唔該用下腦.
我小朋友讀IS. 政府包一年學費我都唔願意留班.

首頁
34567...29

尾頁

跳至