心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位,請你們平下理
話說我老公有個細佬,佢細佬負責供樓,我老公負責比家用,層樓老爺奶奶住緊,佢細佬供樓嘅錢只係比多我老公$4000,最近佢細佬衰到要我老爺奶奶立張平安紙,話佢倆老不在時,層樓歸佢,然後我奶奶即是出聲話我老公一直有比家用佢地,佢細佬就話層樓係佢供,但佢冇比家用,只係供樓。
本人覺得不公平,點解供樓層樓就係佢,我老公比家用就乜都冇?

請問大家有咩意見?
覺得應該層樓屬於佢細佬?還是我老公和老爺奶奶應該都有份?

男爵府

回覆樓主:

層樓業權喺邊個名?
家用和供樓都一樣有貢獻,
如果將來兩老百年歸老,層樓應該分俾兩個仔,一人一半。

別墅

回覆 cedarcone 的帖子

而家係倆老個名,我唔係偏幫我老公,但我覺得大家都有付出,應該係一人一半,但佢細佬覺得層樓係佢供,應該係佢

男爵府

回覆樓主:

補充 :
理解樓主唔喺徧幫老公,而喺爭取公平 ! 細佬叫倆老立平安紙,人之常情佢亦要爭取應得。若果倆佬明白事理,最好就和大家商討協議,這樣律師費比較輕鬆一點。

若果真正公平 ! 業權分配咁就唔喺一人一半,原因供款多過家用費,雖然大家都有付出,畢竟主力供樓和輔力家用相差大。
業權分配每人佔幾多% ?
就交由律師公正處理。
(純個人立場非代表大眾評論)

男爵府

回覆樓主:

……除非倆佬自願安排各人一半業權,
不過細佬一定唔服氣,兄弟可能變仇人。
又或者除非阿哥讓步不計較,咁就仲有餘地,日後好相見。
(不好意思 ! 根據以上因素,本人對第一欄留言評論有所保留,從另一角度睇,供樓確實付出較大)
~見仁見智/觀點角度~

別墅

就算唔係一人一半,層樓都唔會係細佬一個人要囉我覺得

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

ma128yy129 發表於 20-3-19 00:15
各位,請你們平下理
話說我老公有個細佬,佢細佬負責供樓,我老公負責比家用,層樓老爺奶奶住緊,佢細佬供 ...

真是要父母認真去做個公道。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ma128yy129 的帖子

層樓個首期係邊個比?
如果層樓首期同供樓都係細佬比,咁就好難當係兩老資產,因為始於租屋比兩老住都要錢。

當然如果層樓首期係兩老比,個細佬係供,咁如果要計,就應該將細佬同你老公比兩老嘅錢,計返百份比。

到時將樓宇立入遺產一部份,按市值計算,加兩老所有財產,再按返百分比分比你老公同細佬。

不過要分比邊個,其實都係兩老有絕對話事權。

伯爵府

你同老公, 叔仔有無同住間屋先?
無的話 就用供樓+家用總和比例 分配層樓.

男爵府

ma128yy129 發表於 20-3-19 13:08

就算唔係一人一半,層樓都唔會係細佬一個人要囉我覺得 ...

咁又喺,有啲同意
講來講去,始終大家都有貢獻,無功都有勞。
話事話,細佬出口叫倆老立平安紙,要求層樓俾佢,睇得出野心幾大,兄弟都無情講,點都好,努力爭取。

公爵府

牛年勳章

媽媽和姨媽, 結婚後, 夾份供層樓俾父母住, 係阿公當年耍求, 到阿公走時, 將層樓交俾二個囝, 媽媽和姨媽從未為此呻過, 唔公平, 因為, 供樓原因係為父母有安樂窩, 唔係為自己儲蓄投資等等, 講緊姨媽和媽媽, 直到現在, 仍住公屋 , 好囝不論爺田地, 修來福一定會得到, 錢財身外物

別墅

係呀,佢又冇比家用,淨供樓,供完又要攞返,係我就比老爺奶奶自己分配啦

別墅

回覆 CMMANDY 的帖子

係,佢供完為自己,不是為老爺奶奶

別墅

係呀,佢細佬而家47歲,仲同奶奶講話第時我退休住邊呀,梗係要攞番層樓啦,我奶奶好嬲咁話,你退休我未死咁點呀,佢由始至終為咗層樓,不是為供樓比老爺奶奶住

別墅

回覆 Debbie0331 的帖子

冇呀,分開住

別墅

回覆 Kumahung 的帖子

首期是我老爺奶奶比的,你所講的我都明白,但問題在於我老爺由頭到尾覺得細佬供樓層樓係佢嘅,但我奶奶就覺得我老公有比家用都有付出,話我老爺不公平,所以到最後都唔知會點

公爵府

牛年勳章

ma128yy129 發表於 20-3-20 15:12
回覆 CMMANDY 的帖子

係,佢供完為自己,不是為老爺奶奶

傻妹,咪甘諗吧! 如果叔仔一早有計劃,層樓個名,他巳经有喇! 層樓巳供起嗎? 妳老公有咩想法,以现在現實來說,只耍係老人家的決定,就接受吧! 公平吾公平,那有得計算? 接受一切發展吧!

伯爵府

ma128yy129 發表於 20-3-19 00:15
各位,請你們平下理
話說我老公有個細佬,佢細佬負責供樓,我老公負責比家用,層樓老爺奶奶住緊,佢細佬供 ...

供左几多年?……其实有冇供樓……你地都可以自由比家用……你细佬講到明比錢供樓……當然佢明顯想要屋……你地又無反对……而家先反对……當初应该一齐話供樓……多$4000已好多……又唔見你比一樣家用……你地都唔見得好公平……

別墅

回覆 yaubb2014 的帖子

你都識講佢講明層樓係佢供,就算比一樣家用,佢都覺得層樓係佢㗎啦,咁我覺得你同個細佬都係同一類人囉

大宅

ma128yy129 發表於 20-3-20 21:45
回覆 yaubb2014 的帖子

你都識講佢講明層樓係佢供,就算比一樣家用,佢都覺得層樓樓係佢㗎啦,咁我覺得個 ...

講到利益關係俩父子都冇情講?世估吾到香港磗頭咁值錢死未?所以奉行一孩兒政策!

首頁

尾頁

跳至