興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源我屋企個NETVIGATOR個PLAN就到期($220/月), 我信箱久唔久有網上行SALES的卡片, 介紹$140/月, 咁我唔知頭唔知路就打比佢, 昨晚叫佢上我屋企整份新CONTRACT(因為一定要轉用戶, 我就用我老豆個名義轉新PLAN, 咁我個舊PLAN就要CUT)

好啦, 簽好哂野...第2日我返到公司, 比我公司個I.T.人睇下有無古惑野, 個I.T.人話我知, 我簽果個係eye3 的服務, 只可在平板上網 (個SALES話其實可以走後門, 個WIFI 其實可以SHARE出來比其他裝置用, 不過其實係唔合公司原則的)我唸深一層, 每個月平$80, 好似要走人地後門咁, 我又唔係好想, 我一開頭真係以為係一個正常的寬頻上網PLAN來的, 但係而家份CONTRACT又簽左, 不過只要我一日唔比個安裝師父上來我家安裝, 份CONTACT一直也不會生效, 最慘係個SALES, 我係叫個SALES上黎我屋企簽, 所以要佢夜晚等我收工先坐車來我家簽, 我而家好唔好意思, 也都唔知點好, 因為佢個PLAN其實我係用到既, 只不過我而家有D驚佢個PLAN如果第時裝左原來唔係我想要的, 咁就仲慘, 因為30個月合約, 而家點好?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用eye 3 plan 有冇問清楚上網速度? 佢個plan 已經包左MODEM 連router, SSID 同password 直接印喺機底, 可以自己連任何機上網, 冇所謂走後門, 只係好慢.

From : http://www.hkt-eye.com/zh/plans/plan-u

於 eye3 主機享用互聯網服務 (下載頻寬至少為 1Mbps)。頻寬規格是指根據所申請的網上行網絡由您住所的數據機的寬頻線連接至第一台網絡器材或機樓之網絡規格。其最高專用下載頻寬分別為 6Mbps 及最高專用上載頻寬為 640kbps。實際速度會低於網絡規格及受您的儀器、技術、網絡及軟件之使用、網絡裝配及覆蓋範圍、使用量、海外頻寬及外在因素而有所影響。eye3服務所提供的 Wi-Fi 服務,只限於安裝地址內經 eye3 主機使用,並不適用於安裝地址以外之地方。

大宅

唔該曬你,因為我係電腦白痴,我想問下如果屋企本身唐樓都係得8mb, 咁我join佢嗰個eye3,咁咪得返6mb?而且上載嘢就仲慢啲?係咪即係咁解釋呀

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果你本身用開8Mb上網, 上載速度應該冇改變, 下載理論上係慢左D, 但唔會差好多.

首頁

尾頁

跳至