夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我覺得嫁比任何人都吾可以將感情100%比身邊人 最愛自己先可以令自己清醒 有人會話嫁比麵包定愛情幸福d? 我意見係 就算嫁比最好的人 也要懂愛自己才感到情緒不受任何人影響及保持最佳狀態 吾知有冇人明白呢(emoji)

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwancelia 發表於 20-3-21 17:20
我覺得嫁比任何人都吾可以將感情100%比身邊人 最愛自己先可以令自己清醒 有人會話嫁比麵包定愛情幸福d? 我 ...

……
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-3-21 17:57
單身一人最開心

單身或已婚首先要愛自己先 我自己發覺only

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kwancelia 發表於 20-3-21 18:04
單身或已婚首先要愛自己先 我自己發覺only
同意
放別人係最高位,當佢背叛您嘅時候最傷心都係自己

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-3-21 18:07
同意
放別人係最高位,當佢背叛您嘅時候最傷心都係自己

同意 你明白我意思 要有生活經驗才明白 要適時放下 不論任何感情 男女 親情也是 我自己意見

別墅

女人總是苦命,當自己又老又醜的時候,就算隔離吾厭自己,自己都想同老公保持距離,自由自在生活,做番自己

大宅

happyheart 發表於 20-3-21 19:42
女人總是苦命,當自己又老又醜的時候,就算隔離吾厭自己,自己都想同老公保持距離,自由自在生活,做番自己 ...

苦吾苦自己安排 有能力就要對自己好d keep 好d

大宅

女人總是苦命,當自己又老又醜的時候,就算隔離吾厭自己,自己都想同老公保持距離,自由自在生活,做番自己 ...

要有好心情 起碼都要健康先

伯爵府

回覆樓主:

咩感情都係,首先要自愛先有能力愛人,包抱伴侶,親人,朋友……

大宅

肥肥寶 發表於 20-3-21 21:47
咩感情都係,首先要自愛先有能力愛人,包抱伴侶,親人,朋友……

係愛惜自已 控制自己情緒 係自己理智對世界 首先由冷静開始

子爵府

對,人生苦短.. 一直有不同珈鎖,可以的話真係想自由自在活在出真我。

大宅

Pekkle_bon 發表於 20-3-22 00:02
對,人生苦短.. 一直有不同珈鎖,可以的話真係想自由自在活在出真我。

真我係好 有得做真我吾易 好高景界吾理任何目光 至緊要自已舒服過活

大宅

有時我都覺得單身最開心,但又想要被人愛錫的感覺,做人好矛盾嘅

大宅

Winnieho1004 發表於 20-3-22 13:59
有時我都覺得單身最開心,但又想要被人愛錫的感覺,做人好矛盾嘅

無論單身定己婚放自己第一位 健康 精神上 愛自己

男爵府

好同意,雖然有couple係100% Match, 但事實上有幾多對?
但係社會stereotype 男男女女要成家立室先得,點樣點樣為之幸福,家家有本難念的經,就知道組織家庭係幾多問題。

大宅

Showy 發表於 20-3-22 19:56
好同意,雖然有couple係100% Match, 但事實上有幾多對?
但係社會stereotype 男男女女要成家立室先得,點樣 ...

係 你真係好明事理 每個人不分男女也是獨立思想的 當要ㄧ起生活或合作是ㄧ定有凹凸層面 在感情上就要理智 否則有感情勒索出現導致情緒不好或不快 尤其女性 要堅強ㄧ點 希望大家做到

男爵府

kwancelia 發表於 20-3-23 00:46
係 你真係好明事理 每個人不分男女也是獨立思想的 當要ㄧ起生活或合作是ㄧ定有凹凸層面 在感情上就要理智 ...

Agree, 但係我身邊嘅人eg 媽媽、老公,都覺得我係冷血嘅,當然啦,佢哋都係感情行先淨係識盲撐,所以變相其實我同佢哋兩個感情都麻麻

我都係最近先search 到感情勒索呢個term

佢所形容嘅情況我就一直都知,係唔知呢個情況原來有個專門形容詞

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我覺得嫁比任何人都吾可以將感情100%比身邊人 最愛自己先可以令自己清醒 有人會話嫁比麵包定愛情幸福d? 我 ...
如果有呢種心態,相信都係獨身多,因誤會而結合,成日都甘清醒都唔好玩

大宅

Showy 發表於 20-3-23 00:54
Agree, 但係我身邊嘅人eg 媽媽、老公,都覺得我係冷血嘅,當然啦,佢哋都係感情行先淨係識盲撐, ...

其實有時要懂say no 同埋爭取自己應有的地位 不是取多取小, 而係起碼自己條氣順d 好似你退一步 下次你退二步 去保存lee段感情 或任何情感 我吾知你有否此經驗 但我應為其中一個point

珍珠宮

我明白。呢個就係我簡單咁講嘅「情感方面需要獨立」
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至