自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

chocolatebean 發表於 20-3-24 09:09
回覆 schricky 的帖子

一定好多人唔滿意, 益晒B1學校學生, 仲有JUPAS 選科更難定 ...

係架,所以咪話應該要照考,最多比考生可以揀用校內成績評核,咁如果對自己平時成績有信心或者担心去考會中招嘅,咪自己決定囉,去得考就要自己承擔風險

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

schricky 發表於 20-3-24 09:10
咁比學生可以自己揀用校內成績比考評局評核囉,如果都決定去考,就係自己責任了
...

如果有得比學生揀, 甘肯定80%考生一定會去考, 剩番20%就係本身都想放棄, 唔關疫情事~~

如果係band 2-3中學學生, 佢地一定會去考, 因為佢地覺得用校內成績評核唔公平, 我講緊係病緊都一定會去考~

就算band 1學生, 因為個個都想考入神科(醫科, 法律, 會計), 都必定會去考, 到時又係病緊都一定會去考~~

結論係, 超過80%考生會去考, 同100%考生應考無太大分別~~

而且, 唔係人人都好似你甘明白事理ga, 出左事一定鬧政府, 佢地唔會覺得責任係自己身上, 千錯萬錯都一定係別人錯~~~

琥珀宮

schricky 發表於 20-3-24 08:19
話如果真係取消,會有2個方案處理
1. 係考評局跟據學校以往dse成績同學生在校成績評估dse成績,會有dse成績 ...

返深圳考,地方夠大,困住兩個月,唔准周圍走,又可以專心溫書

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

畀面勳章

如果我係付出左努力的應屆考生,我會希望如期開考

侯爵府

華華子 發表於 20-3-24 08:26
除左如期考dse外, 你有無比較好少少既提議?

可唔可以考少D科目, 例如只考Core..... 咁日數少咗, 風險都會低D...... 如果整個DSE 取消, 真係好難有一個公平嘅方案....

水晶宮

畀面勳章

IloveJJ 發表於 20-3-24 09:44
有無攪錯呀!我香一日得幾十宗,洗唔洗取消DSE呀?
人哋讀得咁辛苦,取消咪好可惜?
一係被人揀,想參加, ...

其實我覺得讀書嗰d唔會想取消

如果俾我,努力左咁耐入唔到心儀大學丶學科係好好好好大件事

侯爵府

lovelybaby2015 發表於 20-3-24 09:47
如果我係付出左努力的應屆考生,我會希望如期開考

同意,尤其係有努力過嘅一群

水晶宮

有得考,肯定係公平d。但如果未來一兩星期都好多新增個案,咁無可能會比學生考。

IB考試停咗,英國會考停咗,香港教育局停dse亦有理據。唯有希望未來兩週穩定落黎,考生有得上戰場。

子爵府

schricky 發表於 20-3-24 08:19
話如果真係取消,會有2個方案處理
1. 係考評局跟據學校以往dse成績同學生在校成績評估dse成績,會有dse成績 ...

我都係考 mock 包尾甘滯,最後都上到中六入到 U。 mock 考得差原因係我跟自己時間表溫,所以根本有d 科冇溫過就考 mock

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

natnat_tsang 發表於 20-3-24 09:49
可唔可以考少D科目, 例如只考Core..... 咁日數少咗, 風險都會低D...... 如果整個DSE 取消, 真係好難有一個 ...

其實咩方法都唔會做到100%公平, 就算只考core, 都有人嗌唔公平

講真, 依家D香港人甘自私自利, 家居令都可以出入自如, 視法律於無形, 好難保證考場有一個患者係當中~~

侯爵府

華華子 發表於 20-3-24 09:59
其實咩方法都唔會做到100%公平, 就算只考core, 都有人嗌唔公平

講真, 依家D香港人甘自私自 ...

咁又係, 我都有屋企人係今年考生..... 只能隨遇而安....

大宅

natnat_tsang 發表於 20-3-24 09:49
可唔可以考少D科目, 例如只考Core..... 咁日數少咗, 風險都會低D...... 如果整個DSE 取消, 真係好難有一個 ...

一係考、一係吾考;我自己就吾贊成只考core.

水晶宮

既然複唔到課!都取消埋佢囉。!

男爵府

PaPa 發表於 20-3-24 08:30
諗到的人,可以做教育局長了。

問題係就算諗到, work嘅, 政府都唔會睬你

男爵府

跟本今個星期不應該除消. 3百個確診減好返只有百多人. 下個月過千人又如何呢? 再廷後至病情好返為止. 這是最公平.

男爵府

lovelybaby2015 發表於 20-3-24 09:49
其實我覺得讀書嗰d唔會想取消

如果俾我,努力左咁耐入唔到心儀大學丶學科係好好好好大件事

我囡身邊啲同學 個個都想考

複式洋房

Mcc906 發表於 20-3-24 10:03

一係考、一係吾考;我自己就吾贊成只考core.

me too ,因为更不公尤其理科生,現在大學收生都改了睇best 5or 6 . 所以考生集中温可能electives subjects
其實如果其他国際公開試都cancel ,用pg 成绩,現在得番hkdse 如果我地考生同其他比較入大學(本地,海外)又公平吗?其實cancel大家都唔想,無一樣事可做到公平!好似現在cancel 了口試,中文的分數比例對於我外娚這類難度增加!cancel 大家都唔想,唯有盡做!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

野原美冴 發表於 20-3-24 08:52

同意,如期考。

根本應該趁學生停課, 盡快考完 。唔好延期

男爵府

schricky 發表於 20-3-24 08:44
我睇now新聞台見到

請問講嗰個係咩人嚟架?

首頁

尾頁

跳至