網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有無jm買過柴火的稻花香米,我買時是2包裝,好像專包裝到好有新年氣氛的,一包是五常大米(佢話係五常稻花香米),另一包是黑龍江長粒香米,我睇過所有評價都話柴火的米最好食,啲人又話五常稻花香煮飯時好大陣香味,講到我即刻落單買左,因為好懷念細個時的米飯香味,怎知煮左那包5常大米 ,完全無飯味,係一啲味都無,好難食,我想問大家係我買左假貨(新年經濟包裝),還是佢名過其實?

水晶宮

mimikitty28 發表於 20-3-26 23:50
有無jm買過柴火的稻花香米,我買時是2包裝,好像專包裝到好有新年氣氛的,一包是五常大米(佢話係五常稻花 ...

名過其實

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

名過其實

男爵府

https://world.tmall.com/item/610 ... s=1&abbucket=16

https://world.tmall.com/item/612 ... s=1&abbucket=16

我估你買依pack, 未食過依隻, 但有食有頂帽個款, 我以前食開金象, 超力, 個人覺得國內米較香, 有飯味同好食. 你試過國內米唔好食, 下次唔洗再試其他牌子, 因大同小異.

子爵府

有無jm買過柴火的稻花香米,我買時是2包裝,好像專包裝到好有新年氣氛的,一包是五常大米(佢話係五常稻花 ...

請問你買了哪一款? 包裝是什麼樣?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 mimikitty28 的帖子

如果唔啱口味就用嚟煲粥囉

侯爵府

PandaVV 發表於 20-3-27 17:26
請問你買了哪一款? 包裝是什麼樣?

就是樓上bbchai第1條令那2包米,完全無飯香。但我會再試佢講有帽橙色包裝那款

子爵府

mimikitty28 發表於 20-3-27 21:40
就是樓上bbchai第1條令那2包米,完全無飯香。但我會再試佢講有帽橙色包裝那款
...

第1條連結的是財火,第2條連結才是柴火。你之前買錯了。

我之前也買了柴火(即第2條連結的款式),這一/二天會吃。

今个月我試吃了十月稻田的稻花香米 ,煮飯時有香味(因我用 娥姐煲煲飯所以只聞到前段),加多少少水煲飯,熟後d飯有油光,飯味有少許甜,口感有些像 珍珠米。

子爵府

剛剛走去開了包柴火的五常大米,沒有香米氣味(稻花香包米一打開,真的很香)。而且兩種米d形狀和顏色有少少分別,左邊是五常大米,右邊是稻花香米。

至於五常大米的味道,飯香和口感,要過一/二天才給你回覆。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 PandaVV 的帖子

兩款都長型米看图左边柴打磨较精瑩
等你吃了再分享

侯爵府

PandaVV 發表於 20-3-27 21:54

第1條連結的是財火,第2條連結才是柴火。你之前買錯了。

2款都時柴火,我那2包只是因為新年推出才攪到又龍又鳳,財火我諗佢都係攞個意頭,包米左上角都係寫住柴火大院的。但都多謝你詳細解答。那就是十月稻田這牌子的稻花香米比較好食啲?

子爵府

mimikitty28 發表於 20-3-28 17:14
2款都時柴火,我那2包只是因為新年推出才攪到又龍又鳳,財火我諗佢都係攞個意頭,包米左上角都係寫住柴火 ...

今晚試吃了柴火大院的五常大米,但感覺上沒有稻花香米好吃。 阿仔仲問我係咪因為落得水少所以唔好吃。

我倆都覺得稻花香米2號真係又香又 煙韌,口感似 珍珠米。

以上純粹个人喜好。

翡翠宮

回覆樓主:

今日喺京東買咗呢包試,用埋啲券折實¥55包郵。係五常大米旗艦店,包裝幾靚夠吸引
https://u.jd.com/rgxDjU

侯爵府

2024年龍年勳章

多謝你的分享
我只吃過十月稻田稻花香二號
我買時的包裝同你這個不同
描述是一樣的

有留意你這款柴火大院其實都是稻花香二號
(五優稻4號,俗稱稻花香2號)

兩個是同品種
而柴火大院講明是五常產區,十月稻田的就只說是東北

看過天貓超市很多評語及問答
兩個牌子都各有捧場客

子爵府

lyh80115 發表於 20-3-29 23:02
今日喺京東買咗呢包試,用埋啲券折實¥55包郵。係五常大米旗艦店,包裝幾靚夠吸引
https://u.jd. ...

期待你的飯後評語

男爵府

lyh80115 發表於 20-3-29 23:02
https://u.jd. ...

請問券折實¥55包郵?

翡翠宮

bbchai 發表於 20-3-30 16:13
請問用乜券折實¥55包郵?

早前簽到7日¥30無門檻券,優惠已完。

侯爵府

回覆 mimikitty28 的帖子

我食過東[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]北五常大米, 系好正禾. [color=rgba(0, 0, 0, 0.87)]我在""深圳太二及辣可可""食過.. 亦有另外訂購回香港. 都要人仔58/16兩
[color=rgba(0, 0, 0, 0.87)](PACKING :4包X4兩)--就是貴了一點
kckammy

子爵府

kerotan 發表於 20-3-30 14:08

多謝你的分享

我个人比较喜欢十月稻田的稻花香2号。30号又買了2包,今晚送貨。

子爵府

mimikitty28 發表於 20-3-28 17:14
2款都時柴火,我那2包只是因為新年推出才攪到又龍又鳳,財火我諗佢都係攞個意頭,包米左上角都係寫住柴火 ...

我们覺得十月稻田的稻花香2号好吃很多,似珍珠米,但飯香好多。

首頁

尾頁

跳至