自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kooba 發表於 20-3-30 07:04
我一月尾時幫香港朋友週圍搵口罩,sanitizer, 我自己也買了些以防萬一。但我估不到情況比我想像中嚴重好多 ...
明白! 大家加油!

珍珠宮

我愛Corina 發表於 20-3-30 07:41
個總統真係好討厭,唔抵得中國強大。

其實好多美國人(任何ethnicity)都對他非常反感。
其實個人睇法,佢要保住美國一哥地位亦係無可口非,任何一間公司都會出盡辦法保持自己領航地位,何況一個國家。
但佢誠信負資產,行為似爛仔,思維反社會,除了「賤格」唸唔到其他更合適嘅形容詞嚟形容佢。美國交俾佢完全係引火自焚,但偏偏有那麼的一群仍然係鐵粉

子爵府

mizuho 發表於 20-3-30 08:35
係真㗎,上海北京現在都開始恢復正常
上海都已經大致恢復正常,只係大家都戴口罩出去。昨日開始,屋苑嘅出 ...

太好了! 總算是一線署光!

子爵府

mizuho 發表於 20-3-30 08:56

其實好多美國人(任何ethnicity)都對他非常反感。

我真的懷疑佢個腦糸咪有問題,有咩可能Easter 會攪拈?(不過我希望佢講系真)佢話it’s just a flu, 我d白人同事二月尾也是call it as (the new flu!) 我一直有看中國新聞,果時已經開始好驚。

侯爵府

kooba 發表於 20-3-30 06:47
JM 介吾介意講依家中國的case 系咪真系少左好多?我都好想知道系咪there is light at the end of this tun ...

新聞見湖北開始解封了,市內交通同內陸機開始恢復返,所以我信國內係好轉緊

湖北嘅人都話返第二個省返工驚俾人歧視,所以呢段時間海外華人都會好難捱

渡過黎明前嘅黑暗後好快就會見到光明。大家加油!

伯爵府

linchan 發表於 20-3-27 05:51
噢, 我老公因想upgrade間屋, 現在留家日整夜整, good for him. 我就四月先開始, 應該頂到吓啩, 日日瞓晏覺, ...

如何upgrade間屋?

珍珠宮

tsewong 發表於 20-3-30 09:22
新聞見湖北開始解封了,市內交通同內陸機開始恢復返,所以我信國內係好轉緊

湖北嘅人都話返第二個省返工 ...

係有大陸人歧視大陸人嘅情況
北京人漠視上海人
上海人又討厭北京人
大部份人對武漢人更多的是害怕,但隨著武漢恢復運作,一切都會恢復正常

珍珠宮

kooba 發表於 20-3-30 09:13
我真的懷疑佢個腦糸咪有問題,有咩可能Easter 會攪拈?(不過我希望佢講系真)佢話it’s just a flu, 我d ...

佢個腦直情俾劇毒腐蝕咗!
2國領導人冇計傾,唯有靠人民自發。Gates Foundation都同CZI(Chan Zuckerberg Initiative)聯合開發醫療平台,Microsoft亦用自己嘅logistics channel procure了醫療用品捐贈Seattle嘅醫院。
現在我們在大陸亦有公司、民間組織準備物資捐比美國嘅醫院,如果有認識朋友、家人在醫院工作需要防疫物資,可以PM。

子爵府

環保接龍勳章

回覆 linchan 的帖子

No worry la, 我都係比人(坤)的其中一位。比細佬同妹夫笑到面黃,所以唔想你好似我咁。

子爵府

我愛Corina 發表於 20-3-27 08:35
我呢度老外都有人戴口罩啦,我地去買餸照戴。超市有gloves ,hand sanitizer 同消毒劑用。要兩米social dis ...

Are you living in Sydney?

伯爵府

kooba 發表於 20-3-27 11:47
我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢 ...

take care 加油

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

maymycheung 發表於 20-3-30 05:00
Are you living in Sydney?

No

侯爵府

bettylovingbb 發表於 20-3-30 05:52
你D親戚咁驚28年前發生嘅嘢, 但HK ongoing嘅暴動就唔驚, 仲要宜家每隔1、2日就搜到大批炸藥, 子彈, 手槍 ...

我親戚真係有先見之明,一睇到侵侵佛系抗疫就逃回香港, 成功避過因為George Floyd 死亡引起的殺人、放火、搶掠、暴動
又不用担心美國新冠肺炎每日確診個案創新高

伯爵府

bks2014 發表於 20-6-27 22:07
我親戚真係有先見之明,一睇到侵侵佛系抗疫就逃回香港, 成功避過因為George Floyd 死亡引起的殺人、放火、 ...

佢返香港住邊?有一家大細好難話走就走,租酒店幾個月都唔平。

男爵府

歌莉亞 發表於 20-3-29 17:31
如何upgrade間屋?

佢將間屋油過, 將所有socket換晒, 浴室地下用小石仔鋪圖形, 換咗一部份drywall同vent. 又買咗好多好多大同細嘅riverstone嚟整個yard 嘅landscape. 之後又換咗d washer, dryer 同fridge. 其實佢自己做都算做咗好多嘢架啦.

伯爵府

回覆樓主:

我自己一直都如常咁生活,有出街行街食飯,只係由三月開始無約朋友玩,直到限聚令加到八人,我就約過一家朋友去食飯。

侯爵府

zxzx 發表於 20-6-27 23:05
佢返香港住邊?有一家大細好難話走就走,租酒店幾個月都唔平。

佢地三月8日就回來了,當時酒店尚未拒絕來自疫區的旅客入住, 況且當時美國疫情仍然温和,來自美國的旅客入境香港也不需要隔離14日

首頁

尾頁

跳至