夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

結婚九年,發現老公有外遇。而呢段關係維持了二年,我完全冇發現。佢哋仲有一齊慶祝生日,一齊去過旅行(emoji)但,我選擇原諒佢,因為為咗個女,佢對我家人好好,我問佢出軌原因,他說只是出去求性。他說已經和小三分手,不希望離婚,當時他說寧願死,話仲好愛呢個家。叫我比機會佢,我選擇原諒他,因為我選擇相信。呢段日子,他比以前好,我仲生咗第二個b,他好錫bb,坐月期間好照顧我。可是宜家他又好似打回原形,放左工又話好攰,又躲在房看手機,而且,有次仲酒後駕駛,我之前話好憎人做呢d不負責任行為。我唔擔保佢唔再搵小三,所以我個心好煩,點算?

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 08:02
結婚九年,發現老公有外遇。而呢段關係維持了二年,我完全冇發現。佢哋仲有一齊慶祝生日,一齊去過旅行(emo ...

你真係信佢你寧願死都唔離婚?
做咗人阿媽,做人唔好咁天真 ;
吾為自己,都為要為子女; 如果我係你, 呢個情形下, 要增強自己獨立嘅能力, 包括經濟上,情感上。 有能力走就走。

子爵府

我都發現一朝被蛇咬,你唔會全然信返佢。我發現老公两年前係大陸做錯事,而一直仲有微信聯络,佢同我再三保證唔再聯络,但我信唔過佢,我都諗緊係咪離婚,當信任不存在,唔知點再行落去。原諒忘記好難。

複式洋房

bearbear2003 發表於 20-3-29 08:27
我都發現一朝被蛇咬,你唔會全然信返佢。我發現老公两年前係大陸做錯事,而一直仲有微信聯络,佢同我再三保 ...

當信任不存在,真係好難行落去,不過離婚的決定也不簡單。我日日都怕佢會再犯。

複式洋房

Denbee 發表於 20-3-29 08:23
你真係信佢你寧願死都唔離婚?
做咗人阿媽,做人唔好咁天真 ;
吾為自己,都為要為子女; 如果我係你, 呢個 ...

個女話唔好離婚,我有做野,經濟獨立。

男爵府

試下用朋友相處方式,你當這個人可有可無,甘樣你就唔會太在意,好多野你就會睇得化了

victorwong818    發表於 20-3-29 12:35

子爵府

ELSA_LI 發表於 20-3-29 08:58
試下用朋友相處方式,你當這個人可有可無,甘樣你就唔會太在意,好多野你就會睇得化了 ...

高招

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 08:35
個女話唔好離婚,我有做野,經濟獨立。

你個女幾歲?明白你情感上你好想滿足女的期望 。
但都要自己分析下,這個丈夫及父親的存在,對你家庭,自己及女兒的成長是好是壞。
實在見太多例子,父母不合但仍勉強一起,對子女成長有壞影響,尤其將來婚姻取態及關係。

複式洋房

Denbee 發表於 20-3-29 09:06
你個女幾歲?明白你情感上你好想滿足女的期望 。
但都要自己分析下,這個丈夫及父親的存在,對你家庭,自己及 ...

八歲,有時佢幫下手照顧二個仔女

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 09:31
八歲,有時佢幫下手照顧二個仔女

重心要轉移到子女及自己上,為母則強,沒有什麼做不到,加油!

別墅

回覆 kauyin916 的帖子

我爸爸媽媽都係離婚,當時我九歲,我媽咪都有問過我意見,我話免強在一起仲辛苦,同埋呢D係大人之間既問題,所以依家佢哋離左婚,三年前我結婚,老豆媽咪都有到,依家都佢哋變成普通朋友,我覺得無乜問題。依家自已結左婚,都好清楚同我老公講過,如果佢有第三者,我會同仔住間屋,佢一毫子都唔使指意拎走,同埋我自已都一路有做野,經濟上我比佢獨立,因為我一直都兩手准備,,以防萬一,唔使咁淒涼,其實呢個年代離婚好似分手,難解決既係小朋友同金錢,不過仲有方法可以解決,睇開D,最緊要自已開心,人生話短唔短長唔長,加油哦~!

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 08:33
當信任不存在,真係好難行落去,不過離婚的決定也不簡單。我日日都怕佢會再犯。
...

我都經歷過,男人對你無左新鮮感,自然會搵下一個
而一段感情無左信任,其實好難再行落去

公爵府

其實我完全不能明白因借小朋友作理由,解釋自己好,勁,超級想離,但不離。離左都可以照顧,一樣是小朋友的父母。呢個世界甘多人離左婚,唔通佢哋嘅小朋友變曬不幸福人生?不會吧

子爵府

如果女方經濟獨立,係到問人應不應該離婚,十個有九個人會叫你分開,最緊要清楚自己要甚麼,不要因家庭太過委屈自己⋯⋯

大宅

女人對婚姻失望,很多時會將注意轉移於照顧子女;對男人而言,最簡單快捷的方法,可能是將焦點放在另一個女人上,即使這女人外表不一定美、身材不一定索,因為那一刻他只是想擺脫空洞而不是追求理想,所以毋須細緻思考自己想要的是甚麼!

複式洋房

Winnieho1004 發表於 20-3-29 10:46
女人對婚姻失望,很多時會將注意轉移於照顧子女;對男人而言,最簡單快捷的方法,可能是將焦點放在另一個女 ...

我只係想他不重犯,對屋企多d責任感,但係我對佢失去信任。

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 10:56
我只係想他不重犯,對屋企多d責任感,但係我對佢失去信任。

正常嘅,我都經歷過,我只可講,無期望自然不會失望,樓主加油

複式洋房

Winnieho1004 發表於 20-3-29 11:02
正常嘅,我都經歷過,我只可講,無期望自然不會失望,樓主加油

不期望就冇失望,不過我又見到佢想做好,改過自新,但係佢如果做得不好,我又即刻諗返佢d衰嘢,所以好似不斷重複,況且我唔擔保佢唔會再犯。之前又話我幾時睇佢電話都得,宜家叫佢比密碼佢不唔比,我覺得好冇安全感。不過,我最煩係驚分開左怕阿媽擔心,同埋屋企人問長問短。

大宅

kauyin916 發表於 20-3-29 11:19
不期望就冇失望,不過我又見到佢想做好,改過自新,但係佢如果做得不好,我又即刻諗返佢d衰嘢,所以好似不 ...

會,我都係驚屋企人擔心,自己又無能力搬出去,唯有留喺到,生活迫人,好無奈

複式洋房

Winnieho1004 發表於 20-3-29 11:34
會,我都係驚屋企人擔心,自己又手無能力搬出去,唯有留喺到,生活迫人,好無奈

其實好想找個真真正正愛 ...

我曾經好愛佢,就算之前佢失業我都冇諗過走,想不到現在環境好轉宜家反而會諗分開。

首頁
12345...6

尾頁

跳至