3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔4歲最近做了個動作另我好擔心,就係咁我帶仔仔睇左2次家庭醫生,但都沒有改善真係好困擾
我仔最近做個動作成日將頭鱷去後面,全日不間斷做有時多有時小,到現在都唔知係睇左電影嚇到,還是睇左電視中既小朋友,還是我們影響他做,醫生話佢係同我地對抗佢示意他不滿意做比我地睇,之後醫生又話佢唔係神經有問題果種病,佢學習又正常好記性就係坐唔定果種人,但我好怕佢成為習慣以後改唔到,醫生開左種不是多動症既藥,開左隻好輕類似幫助佢呢個情況既藥比仔食,但都依然無改善都有做,有時我在遊戲時問我仔點解你要做你控制唔到?我仔話唔知佢話係控制唔到,我又考慮緊要不要帶我仔睇精神情緒專科,上網睇專科開既藥副作用會讓孩子"藕"d同埋無胃口,一般係番學先用但現在疫情咁樣相信都一段長時間無得番學,真係唔知點好已經擔心左一段時間,真係唔知點做....

大宅

matsujoe 發表於 20-4-2 01:55
我仔4歲最近做了個動作另我好擔心,就係咁我帶仔仔睇左2次家庭醫生,但都沒有改善真係好困擾
我仔最近做個 ...

除咗呢個動作,有沒有固執行為?中意玩咩玩具多?好記性意思係點?講多少少再分析下

小菜豆    發表於 20-4-2 14:01

侯爵府

2024年龍年勳章

有些自閉症傾向小朋友有重複古怪動作。
他們都是記性好, 坐唔定, 讀書叻, 有些甚至數字或英文強。上課時發白日夢。
或者妳再描述多些小朋友?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

matsujoe 發表於 20-4-2 01:55
我仔最近做個 ...
先去協康會問一問,佢地有評估服務。

食唔食藥或者行為治療,交俾專業人士決定吧。

大宅

WB1115 發表於 20-4-2 12:57
除咗呢個動作,有沒有固執行為?中意玩咩玩具多?好記性意思係點?講多少少再分析下
...

刻意做就沒其他動作了, 但行為就你越叫唔好做就越做, 鍾意玩玩具類型都好多

大宅

小菜豆 發表於 20-4-2 14:23
有些自閉症傾向小朋友有重複古怪動作。
他們都是記性好, 坐唔定, 讀書叻, 有些甚至數字或英文強。上課時發 ...

有些類似你所講咁樣, 但佢性格活潑, 我都唔識分別

侯爵府

2024年龍年勳章

matsujoe 發表於 20-4-3 15:16
有些類似你所講咁樣, 但佢性格活潑, 我都唔識分別

如果唔係肌肉神經問題就唔洗咁緊張,
即使懷疑自閉症傾向都可以等疫情冇咁緊張才帶小朋友去做評估。
自閉症傾向小朋友性格比較固執, 專注力差d, 不過學術多數冇問題,對佢地需要多d耐性。
佢地果d重複古怪動作一段時間之後就會消失, 可能再出現其他動作, 好輕微果d可能之後大咗就冇任何古怪動作。

大宅

小菜豆 發表於 20-4-3 16:08
如果唔係肌肉神經問題就唔洗咁緊張,
即使懷疑自閉症傾向都可以等疫情冇咁緊張才帶小朋友去做評估。
自閉症 ...

當然希望係一種惡習, 做父母見到孩子真係好擔心又心痛, 我都要上網睇下自閉症會有咩影響, 謝謝你們回覆

呢段時間真係做咩都無晒心情, 日諗夜諗只係希望仔仔盡快戒左唔做....唉!!!!

小菜豆    發表於 20-4-3 18:21

已刪除用户

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至