時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

順其自然。我都有這些朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anan84 發表於 20-4-2 13:20
識咗好耐
但呢一年發覺好多野都唔同, 政見(佢黃我藍)
疫情(佢仲約人去玩, 勸佢唔聽)

我身邊都有好多呢D人, 疫情初頭大叫封關, 又鬧政府垃圾, 又話香港政府唔派口罩, 又鬧大陸人垃圾, 搞個甘既病毒出黎,,,,etc,

但三月頭佢自己仍然出國旅行, 玩左接近兩個星期, 3月12日回來, 又唔自我隔離, 仍然返工周圍去, 我唔知佢D同事點睇佢

好啦, 依家好多行業裁員, 又話政府廢, 唔幫下手, 搞到市民失業, 但佢舊年係支持罷工罷課罷市, 但只限心靈支持, 身體就日日準時返工~~

對住呢D人, 我都無佢地甘好氣, 我好希望2046快D黎, 睇下呢班人到時逃去邊~~

canna1hk    發表於 20-4-3 10:51

珍珠宮

QQali 發表於 20-4-2 13:28
我fb上大部分疫情下仲去旅行、一大班聚會嘅,多數都係黃c...藍嘅就多數自律留家抗疫...

我覺得呢班人好自 ...

超認同呀!我身邊嘅黃c都是咁,藍嘅比較自律

侯爵府

好媽媽勳章

QQali 發表於 20-4-2 13:28
我fb上大部分疫情下仲去旅行、一大班聚會嘅,多數都係黃c...藍嘅就多數自律留家抗疫...

我覺得呢班人好自 ...
好覺!我識人深黃,3月頭仲外遊,但一返到hk就不停鬧人外遊同班留學生,我心諗,佢係咪思覺失調?真係龍門任佢擺

公爵府

回覆樓主:

疫症態度應該就唔關黃藍事,我黃藍朋友都好自重,大部分都自覺防疫。
政見就避重就輕點到即止,佢要講就由佢講,太極端果啲就唔盡快結束話題。

子爵府

anan84 發表於 20-4-2 13:53
回覆 wylerC9 的帖子

咁現在同佢關係點?
大家無揾一排, 依家睇吓疫症完左, 會唔會再揾番, 如果大家唔主動先行一步, 可能就此斷了

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

華華子 發表於 20-4-2 14:00
我身邊都有好多呢D人, 疫情初頭大叫封關, 又鬧政府垃圾, 又話香港政府唔派口罩, 又鬧大陸人垃圾, 搞個甘 ...

我都有幾個朋友係咁

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,我最近都不停諗咁同你一樣嘅問題! 之前一直覺得政見唔同無問題,我尊重大家政見不同,最多唔傾政見,免傷和氣! 但最近,我諗法開始改變了,覺得真是道不同不相為謀,三觀不合的話,我感到好辛苦! 某jm講得又啱,我身邊識嘅黃絲又真是唔多自律,仲成日約人出去行山飲茶! 反觀藍絲就大多自律,我自己已經幾個月無約親友,最多傾電話..whatsapp...
我諗我會減少同黃絲朋友見面了,雖然覺得好可惜,但過唔到自己關,三觀不合!

珍珠宮

黑白豬 發表於 20-4-2 14:01
好覺!我識人深黃,3月頭仲外遊,但一返到hk就不停鬧人外遊同班留學生,我心諗,佢係咪思覺失調? ...

黃絲大多係嚴人寬己

侯爵府

回覆樓主:

朋友嘅嘢, 睇開d

禁止訪問

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

道不同不相為謀

珍珠宮

回覆樓主:

這種性格的人適合在外國生活

始終中國人還是喜歡處於泰然,雖然無聊但享受。

男爵府

teresayan07 發表於 20-4-2 13:48
Agree..
理性上會覺得人係獨立個體.. 有唔同思想立場好正常...
但感性上會覺得.. 到呢一刻都仲係黃既人... ...

完全係我諗法

男爵府

anan84 發表於 20-4-2 13:34
回覆 壞蛋獎門人 的帖子

係呀佢都係黃黃都係自我

都係嫁,一味鬧唔封關,但唔了解下香港法律,總之作地既道理就係法律,好恐怖

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

anan84 發表於 20-4-2 13:26
回覆 silverlovehk 的帖子

但疫情佢仲去玩覺得佢好自私

佢地有佢地嘅世界,如果你唔認同佢,少接觸為妙

男爵府

vivibabyvivi 發表於 20-4-2 13:38
Same, 去食去玩,仲要好開心放上網

個個都覺得自己唔會中,所以要出街玩,中左呢,政府錯,因為政府唔封關。口口聲聲為醫護人員,慳啲啦,推班黃絲醫護人員去示威就叻,叫佢地stay at home咋,即刻扮見唔到

男爵府

BGCOME08 發表於 20-4-2 13:48
頭先家庭谷先約聚餐,齊人都有20人架,唔想話佢哋班黃人白痴都唔得 。
...

唔該哂

子爵府

回覆樓主:

心理學上,根本有反社會人格再 擴大仇恨滿足唔平衡心理

首頁
12345...6

尾頁

跳至