自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說今日係大x活食早餐,依家限住要隔1.5米一張枱,咁都估到會冇位,算,我等,放低食物等人地食完我先去坐,點知食食下有個大叔來搭枱坐我對面,我好禮貌同佢講不如等人地食完先讓俾你,佢問我點解呀,話自己唔怕人地有病,我話我怕,而且我都等左好耐先等到呢個位,佢都唔理,除口罩就坐低食,最後我唯有自己走去等下一張枱
其實我唔俾佢搭枱係咪我唔啱 ,大家覺得呢?

伯爵府

jwong327 發表於 20-4-4 00:46
話說今日係大x活食早餐,依家限住要隔1.5米一張枱,咁都估到會冇位,算,我等,放低食物等人地食完我先去坐 ...

如果咁怕 , 我建議買走食,要知道你好難控制到其他人,總有下次。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

外賣啦,好難吾比人搭,你等下一張枱一樣有人搭枱

伯爵府

牛年勳章

落街食快餐店就預左有人有機會搭枱。
如果去d 有侍應招呼既餐廳,應該唔會比人坐係對面。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

轉外賣

侯爵府

s160656 發表於 20-4-4 01:00
落街食快餐店就預左有人有機會搭枱。
如果去d 有侍應招呼既餐廳,應該唔會比人坐係對面。 ...

有侍應的餐廳都比人搭檯,但隔離張檯因1.5米距離要求而吾可以坐, 全間餐廳只可以做一半生意,咁梗係每個可以坐嘅位都要用盡。

子爵府

MLSiu 發表於 20-4-4 00:56
如果咁怕 , 我建議買走食,要知道你好難控制到其他人,總有下次。

冇錯,呢個時期,出街食都好危。

侯爵府

我今日去大快活好多空枱但又多人搭枱, 我今日搭左枱但冇下次, 覺得好危險

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

講真呢類快餐店一定係搭枱,驚就唔好堂食。

侯爵府

話說今日係大x活食早餐,依家限住要隔1.5米一張枱,咁都估到會冇位,算,我等,放低食物等人地食完我先去坐 ...

我覺得你冇權阻止人哋搭枱

如果係自己覺得有問題, 唯有自己避開

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

.呢個時勢唔好搭枱為妙

wcpcelia    發表於 20-4-4 08:26

伯爵府

牛年勳章

princesscupcake 發表於 20-4-4 01:08

有侍應的餐廳都比人搭檯,但隔離張檯因1.5米距離要 ...

如果個餐廳太多空位,侍應應該一開始唔會比人搭枱住先。
講真,如果你見有好多空位,但個侍應又叫你去搭檯,你會唔會少爆佢。

假如真係張張枱都有人坐,咁先至比人搭枱。
咁到時如果驚多人,咪去間大d既餐廳,或者唔好堂食。

我呢排都係放午膳時間出去食,未試過遇到搭枱,見餐廳都唔多人先入去, 如見多人就唔入,但有人搭你枱都無辦法,人地都要做生意。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

個安排好差,隔離張枱吉左,但又可以搭枱,咩道理。今日有事要等一個鐘,迫於無奈在快餐店坐低食早餐,跟住有人坐我對面,睇得出佢都好驚,快快食完走左。
其實限人數,例如只可使用原本座位的三分之一,咁又得唔得!

珍珠宮

王國教室勳章

我最怕,所以如果知要搭枱,我寧願唔食/外賣

大宅

人哋都係食客,只要按返餐廳安排,有權坐,你都好難開口要求人哋配合你既要求既。唔好怪人。

伯爵府

我怕,更怕食野時萬一佢講電話,d口水就飛過來。所以只會外賣 不堂食。

男爵府

回覆樓主:

轉外賣坐公園無人的一角三扒兩撥食左佢算數……
搭枱不了

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

疫情下我唔會,如果對方食食吓嘢冇帶口罩打乞痴避唔切,有點高危。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

快餐店面對面坐真係超高危!如果對方係帶菌者,百分百被傳染!逼過同自己屋企人一齊食。
我過年到而家從未同人地搭過枱。

大宅

NO

首頁

尾頁

跳至