自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

樓主,你要加油,祝福你地一家。我俾晤到咩意見你,但我知fb有個group叫康復大聯盟,入面有好多同路人,你上去問下意見吖。你自己都要保重呀

珍珠宮

玩具勳章

吉蒂0603 發表於 20-4-4 19:03
醫生見病人時,的確係一對幾十,但每位病人嘅case,背後有成隊醫療人員處理。
其中一個個人經驗,病人需要 ...

我家人有癌症入左院近月,都未能安排由腫瘤科醫生睇症,一直係內科,只係話做藥物治療,有話安排做檢查有啲檢查要額外付費到私家做,等佢安排之後又話無需要做,最後不幸去世

男爵府

Carmanwww 發表於 20-4-4 13:53
媽媽63歲,經過ct,和最後pet ct報告反映出,媽媽有卵巢腫瘤,胃腫瘤,癌細胞已經擴散至腹膜,有腹水。
前1 ...

明白你好徬徨,去公立排左先!
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

複式洋房

吉蒂0603 發表於 20-4-4 19:03
醫生見病人時,的確係一對幾十,但每位病人嘅case,背後有成隊醫療人員處理。
其中一個個人經驗,病人需要 ...

其實公立醫院配套,設置,同最top果班醫生都好過私立醫院。
但唯一缺點就係慢。
而最初我自己蠢,去左一間細院,博愛醫院。有好多檢驗配套,都係出面做完返來,但3日都無醫生睇。日日守醫院,只有一晚有位當值醫生話我知係癌症,叫我去臨終中心。去到第7.8日,我已經同博愛醫護講無婦科,又唔肯轉院。最後足足訓左十日先肯轉院。
呢10日就係我帶錯媽媽去醫院,而醫院制度問題,先搞到拖10日先去到有婦科,腫瘤科的屯門醫院
但屯門醫院婦科醫生睇完,話14號先再有方向,返來聽,未有治療。。。。。
真係唔知可以點行落去。。。怪自己無錢

複式洋房

chingnc 發表於 20-4-4 20:00
我家人有癌症入左院近月,都未能安排由腫瘤科醫生睇症,一直係內科,只係話做藥物治療,有話安排做檢查有 ...

我依家情況好似你甘,入去前媽媽仲行得走得,但12日後,瘦了近10公斤。
在外科病房,卵巢,胃都有腫瘤,又擴散,又腹積水。
依家拎飯俾佢食,見媽媽行路既腳已經好似中風後甘。
暫時只見到婦科專科,未有腸胃專科
真係好怕一直等。。。。。。

珍珠宮

Carmanwww 發表於 20-4-4 14:50
現在遇上疫情,癌症4期,但醫護缺乏。。。自己能力有限😭😭

唔好甘擔心,醫院其他部門都依然運作,癌症病人會得到醫治,交俾醫護人員

侯爵府

媽媽63歲,經過ct,和最後pet ct報告反映出,媽媽有卵巢腫瘤,胃腫瘤,癌細胞已經擴散至腹膜,有腹水。
前1 ...

樓主,我唔係黑心只係理性分析,如果你講既全部係事實,擴散到咁樣相信已經係未期(希望你唔好介意),治療應該已經唔太可行,錢就留番陪媽咪做下佢想做既野,等佢開心d……當然你要睇埋醫生診斷係點,負擔到去私家check一次,好快有實質診斷同預計係點,check一次應該5萬搞得掂,祝福你同你媽媽

而家係非常時期,醫生人手好緊張,希望你快d見醫生

子爵府

chingnc 發表於 20-4-4 20:00
我家人有癌症入左院近月,都未能安排由腫瘤科醫生睇症,一直係內科,只係話做藥物治療,有話安排做檢查有 ...

珍珠宮

玩具勳章

Carmanwww 發表於 20-4-4 20:12
我依家情況好似你甘,入去前媽媽仲行得走得,但12日後,瘦了近10公斤。
在外科病房,卵巢,胃都有腫瘤,又 ...

家人當時腹積水好嚴重,腳都腫埋,連姑娘都話唔樂觀,醫生話只有50%出院機會,得番幾個月,我地又唔知點幫佢,搵左啲食療,醫生話食得野嘅時候就俾佢食,有赤小豆,海帶湯,係癌症康復者建議。我有啲覺得醫生無咩點理到佢,但無辦法家人無保險無法負擔c院嘅費用

子爵府

Carmanwww 發表於 20-4-4 20:07
其實公立醫院配套,設置,同最top果班醫生都好過私立醫院。
但唯一缺點就係慢。
而最初我自己蠢,去左一間 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想話荃灣仁安有門診..有個女醫生幾好, 但諗諗下 如果係 can 價錢真係唔識計
你可以打個電話問下先
祝大步檻過

子爵府

據我自己親人經驗,屯門醫院及瑪嘉烈醫院係全港其中兩間最x的醫院
可以轉到其他醫院嗎?你想辦法轉去其他公立醫院會好好多

男爵府

chingnc 發表於 20-4-4 20:17
家人當時腹積水好嚴重,腳都腫埋,連姑娘都話唔樂觀,醫生話只有50%出院機會,得番幾個月,我地又唔知點 ...

唔好意思呀我想問一問如果想幫老人家買保險係咪一般都好難買得到呢

珍珠宮

selinako^^ 發表於 20-4-4 20:26
想話荃灣仁安有門診..有個女醫生幾好, 但諗諗下 如果係 can 價錢真係唔識計
你可以打個電話問下先
...

大病入私院真係燒銀紙, 老實講, 割膽石, 腰__盤突出入一轉做手術由幾萬至十幾萬. 最怕打個電話問, 報個入門價, 入到去無底深潭. 數字真係唔係一般家庭可以負擔得起, 而且樓主母親唔係初期.

去私院醫癌除非係富豪級別, 否則係講緊賣樓嘅價錢先搞得掂, 之前聽過一個唔係直接識得嘅人係私院醫癌, 佢屋企係有錢嘅, 好似洗左過一百萬, 人都係走左.

加上呢個時勢, 經濟衰退唔知會持續幾耐, 樓主未有工作, 更加要有儲備旁身, 因為呢個經濟衰逼嘅浪唔係一個短嘅週期

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KTKTKT5 發表於 20-4-4 21:33
大病入私院真係燒銀紙, 老實講, 割膽石, 腰__盤突出入一轉做手術由幾萬至十幾萬. 最怕打個電話問, 報個入 ...

99舊年9月左右子宮有瘤(良性),政府話要全割
去仁安睇門診醫生話8萬(微創)仲要係無手尾跟果隻,如果有手尾跟唔只呢個價

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

一心一意留返係政府醫院,

得20萬 積蓄 除時 連睇政府醫院都唔夠,
因為政府醫院有唔少藥物都要自費,

單係「鏢靶藥治療」病人也要付唔少錢,

因為政府醫院照「磁力共振 或 正電腦掃描」,輪候需時,可能長達一年。
院方可能轉介去私家醫院照「磁力共振 或 正電腦掃描」,這些也是病人付款。

我只能祝福你母親,早日康復!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

前1 ...

我媽媽都係發現個時係第四期有腹水,捱左一年。呢個病好節磨病人,個時係政府做左化療之後做手術。不過可以申請資助都唔駛比太多錢。
http://hk.photos.yahoo.com/chanhokaling

男爵府

樓主,我媽舊年十月確診卵巢癌第四期,擴散到腹膜,又有積水,瘦左三十幾磅,因為腫瘤同積水頂住個胃,完全食唔到野,我哋排QE,又係因為等得太耐,所以去左睇養和的婦科譚醫生,即時轉介腫瘤科做化療,一次三萬鬆啲,之後排到政府,就返去政府做餘下的化療。前後五次化療,二月尾就做手術。我嘅經驗就係,如果還可以負擔到,不妨去私家開始化療先。不過我媽排政府比原先快咗,因為佢未開始化療時,試過太辛苦去咗睇急症,咁先可以快啲。

伯爵府

俊浩BB媽 發表於 20-4-4 22:05
我媽媽都係發現個時係第四期有腹水,捱左一年。呢個病好節磨病人,個時係政府做左化療之後做手術。不過可 ...

我媽都係,其實發現已有腹水,之前係覺得個肚脹咗,即已到第四期,政府醫院,一確診好快就開刀,化療,出出入入醫院。我當時仲細過你,十幾歲,好惨好無助,一定係唔捨得,但我令願佢快D走,好過捱苦,佢走後我足足病了一年。

男爵府

回覆樓主:

如果你媽真係太辛苦,就去睇急症,我媽都係咁入政府住了一晚,醫院幫佢抽了腹水,會舒服一點。

首頁

尾頁

跳至