懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為經濟問題冇可能會在生第三個,見朋友有仔女真好羨慕,明白生第三個都唔代表一定係女但個心想試下,但老公話吾好呀!有冇同我一樣係兩個仔仔媽媽可以分享下?你地心情如何呢?

大宅

回覆樓主:

唯有諗,兩個仔佢地啱玩d
大個又可以傾計分享
多d共同話題

水晶宮

明白一仔一女,係傳統概念上係好事,
同埋女女可以打扮下.
但都係現實d.,唯有諗下"兩個仔仔岩key d."

複式洋房

Ling41412gi 發表於 20-4-7 01:00
因為經濟問題冇可能會在生第三個,見朋友有仔女真好羨慕,明白生第三個都唔代表一定係女但個心想試下,但老 ...

兩個仔係啱玩d。玩車,玩機械人,甚至乎爭玩具同打架,都啱d。

大宅

有朋友生左兩個仔,話博都唔敢博,怕第三個都係仔……

大宅

Lillian54321 發表於 20-4-7 11:35
有朋友生左兩個仔,話博都唔敢博,怕第三個都係仔……

其實係!係我想兩樣都有!
但我自己都鐘意仔仔,自己其實好幸福!
有兩個小朋友.
如果再第三個真係難養,所以我想係將心裏面嘅說話講出嚟!講下我冇嘢

伯爵府

因為經濟問題冇可能會在生第三個,見朋友有仔女真好羨慕,明白生第三個都唔代表一定係女但個心想試下,但老 ...

我同你一樣,而家慢慢已接受現實,會諗下好多人都係生兩個仔或兩個女,有d只生一個或完全唔生tim啦。
亦會諗生到女都未必係好事,大把野擔心,用錢又一定會多d,老公個心又會分咁d喺個女度(d人話女鍾意痴爸爸),最緊要健康。

大宅

ipcs 發表於 20-4-7 11:46
我同你一樣,而家慢慢已接受現實,會諗下好多人都係生兩個仔或兩個女,有d只生一個或完全唔生tim啦。
亦會 ...

我會慢慢接受
我兩個仔仔好痴我真好窩心
真健康最緊要
多謝你n大家

大宅

回覆 Ling41412gi 的帖子

其實我同你一樣兩個仔,我依家懷孕中⋯生第三個,我今胎係意外懷孕,之前兩個係睇中醫調理身體先有既,其實兩個仔仔/再生多一個,不論係生定係女,我自己認為最重要係健康就已經足夠⋯我本人無咩要求,我只係想小朋友健康就足夠⋯千萬唔好要求咁多⋯因為所有野都係上天安排⋯唔好因為想要個女先再打算生⋯萬一又係仔呢?唔通唔要?仔女都好,都係自己既骨肉⋯都係上天俾自己既禮物🎁

大宅

viann_655665 發表於 20-4-7 12:01
回覆 Ling41412gi 的帖子

其實我同你一樣兩個仔,我依家懷孕中⋯生第三個,我今胎係意外懷孕,之前兩個係 ...

知道!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都有兩個仔!今胎意外有左!本身諗住都係仔!照左出黎係女!我同我老公都好開心!我地仔女都冇所謂!其實呢啲係緣份!命中注定有既你點避都會有!所以平常心看待啦!

大宅

我陀緊第二胎,係仔,當做完nifty,姑娘打來講報告話我知係仔,問心真係唔開心左一日有多,因為我第一胎係仔,我由細都大都好中意bb女,我唔知邊度來的諗法我會生女,點知個天俾兩個仔我,無辦法啦,都已成事實,唯有接受,我陀大仔時知道係仔都有丁丁唔開心,但佢出世到而家兩歲,真係好可愛,男仔同佢玩得粗魯啲都無所謂。不過,真係唔敢生第三個,怕又係仔。

男爵府

回覆樓主:

正常都想兩樣都有,不過兩個仔會岩玩d, 湊仔又可以對佢地粗佬d,至少我湊我仔係咁,連我老公都話我粗佬

我有朋友追第四個都係仔...追仔/女就無謂了,生小朋友都係緣份

男爵府

其實同性別係真係會啱玩啲。但如果真係想揀性別唔想博就去泰國做IVF 啦.. 我有朋友一定要有「仔」去承繼家業,所以去左泰國,一次成功,皆大歡喜。

大宅

honeybid2 發表於 20-4-7 15:34
其實同性別係真係會啱玩啲。但如果真係想揀性別唔想博就去泰國做IVF 啦.. 我有朋友一定要有「仔」去承繼家 ...

我見多人做IVF

複式洋房

回覆樓主:

我本身有四個阿哥,明顯係因為追女,所以最後生左我。分享下個人感受,其實細個真係幾悶...因為d 阿哥玩既野,我一係唔啱玩,一係體力或智能上唔夠佢地玩,例如晌籃球場狂奔,勁踩單車,砌模型,砌四驅車,打機(戰機or 射擊game)

佢地冇話唔同我玩,只係次次都跟唔上,有時就情願自己玩。所以家中男多女少(或單丁)其實冇想像中咁幸福。

大大下,每次工人放假番鄉下我都好驚。你想像間屋可以有幾亂,然後我一個人執同燙哂d 校服(佢地冇要求格,係我真係頂唔順間屋)...

利申: 所有阿哥都堅對我好,只係幾十年都唔会有任何表達(again 男仔,兄妹就係咁), 除非有人蝦到我喊or physically 受傷

大宅

minibobo_2019 發表於 20-4-7 17:37
我本身有四個阿哥,明顯係因為追女,所以最後生左我。分享下個人感受,其實細個真係幾悶...因為d 阿哥玩既 ...

多謝你分享你故事比我,你媽媽真好勁!
得你一個女真會悶,加上哥哥們可能比你大好多!

大宅

多謝咁多位媽媽同我分享你們感受
同你哋傾完個心真好好多!

複式洋房

Ling41412gi 發表於 20-4-7 17:42
多謝你分享你故事比我,你媽媽真好勁!
得你一個女真會悶,加上哥哥們可能比你大好多!
...

佢已經計好唒,我地每個中間只係差1-1.5年(again 好明顯係想追), 但age range 都幫唔到,始終真係男多女少。而且我媽媽因為追到我所以一直都好痴我,好多期望,我多少都有d 壓力...

大宅

回覆樓主:

我剛剛上個月生完係第一胎,我未有bb前都係想生B女,但成個懷孕期真係好多關要過,一個小生命可以健康出世原來唔係必然,我而家覺得仔/女都真係無所謂,最緊要BB身體健康就可以了

首頁

尾頁

跳至