3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

5歲男仔叫親佢做功課溫習就成日發晦氣
叫佢讀一次就話我要讀好多次
同佢講快啲做完功課溫完書你就可以有時間玩 佢就話我溫完就唔會玩
今日叫佢溫書佢竟然冇拉拉講屋企冇野係我嫁 冇野係我仲意 問返佢媽媽你仲唔仲意 佢又點頭嫁喎
大家有冇試過咁
我應該點教...

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

妳要同佢鬥轉數快。

例如:同佢講快啲做完功課溫完書你就可以有時間玩 佢就話我溫完就唔會玩

妳可以同佢講,你唔想玩咩?媽咪/爹哋同你一齊玩乜嘢物嘢喎

總之反建議一啲佢鍾意嘅人、事、物,如果佢堅持把口唔改就唔俾佢玩,通常好快都知衰。不過小朋友仲細,有時都係要氹同讚,同埋可以多啲陪佢一齊做,教曉佢克服困難。

水晶宮

回覆樓主:

你呢個問題, 我用咗兩個星期去解決,之前好激心

洗佢腦,爆佢1次,詳細講每個家庭成員的責任,佢的責任,權利與責任,佢而家係學生讀書係佢的責任,佢可享受的權利係玩玩具,玩,前提下要完成佢每日的責任

買玩具比佢唔係必然的事,要比佢知世上係冇理所以必然的事

我嗰隻佢唔完成責任嗰日就冇得睇youtube ,玩玩具,只可以坐係sofa, 咩都唔準做,唔會駡佢,佢可以選擇唔做,我由佢但唔可以離開sofa

這塲戰爭誰堅持到最後的就是勝利者,幾日後,我去買餸佢打比我,你幾時番嚟?我想快d做功課

佢好想睇youtube, 所以一定要做功課

水晶宮

iwalywong 發表於 20-4-7 17:25
5歲男仔叫親佢做功課溫習就成日發晦氣
叫佢讀一次就話我要讀好多次
同佢講快啲做完功課溫完書你就可以有時 ...

好奇一問,五歲小朋友有咩要溫習?

個人覺得五歲根本唔應有嘢要「溫習」,所以佢唔想溫書正常不過。。。

我屋企都有個五歲。

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-4-8 16:18
好奇一問,五歲小朋友有咩要溫習?

個人覺得五歲根本唔應有嘢要「溫習」,所以佢唔想溫書正常 ...

學校已經要佢識串字 K3...

水晶宮

iwalywong 發表於 20-4-8 16:19
學校已經要佢識串字 K3...

I see 我個仲係K2所以未使。。

可能要訂立獎勵計劃,例如每日串到幾多個字就有星星,有幾多粒星就有獎。開頭唔好太難 achieve ,最好兩三日就有獎,否則會冇興趣,習慣後就可以隔耐啲攞獎品。而家我地教小朋友計數係咁做,so far 都有效。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

想當年阿仔一做功課就話要開大,一陣又話尿急,一陣又飲水,最後你會見到佢喺枱度瞓覺

複式洋房

kwan1981 發表於 20-4-9 19:35
想當年阿仔一做功課就話要開大,一陣又話尿急,一陣又飲水,最後你會見到佢喺枱度瞓覺
...

我個k1,打開作業就話累,都未拿起筆

首頁

尾頁

跳至