自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

點做得出

公爵府

牛年勳章

伯爵府

回覆樓主:

點解可以咁做架?過得到良心咩?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

propaganda 下嘅悲劇,老尾為首,不停抹黑中國,仲有一班賣港賣國賊

雖然醫護留下老人逃走係好不負責,但相信佢哋同時亦好心慌,明知政府醫療照顧唔到咁多,早已暗地裡講明放棄老弱,佢哋亦可能好似美艦長咁,試過不同方案

但始終佢哋都有家人,自己係咁高危環境下,壓迫左幾耐而一齊做呢個決定,旁人好難理解,佢哋餘生嘅內疚感亦難想像

太多太長遠抹黑下,中國同世衛所做嘅都被大打折扣,若非如此,呢類國家應可早點防範,參考中國抗疫措施

香港有眼見,都會睇到政府確實做得好,但仍不停有批人日日鬧,而現在第二波,中嘅大多都係本身唔自律,唔遵守social distancing

子爵府

唉,點可以咁,D老人家好慘

琥珀宮

畀面勳章

MM2H 發表於 20-4-9 11:43
propaganda 下嘅悲劇,老尾為首,不停抹黑中國,仲有一班賣港賣國賊

雖然醫護留下老人逃走係好不負責,但 ...

如果內部無力照顧,起碼打電話求救,例如報警呢類,盡力用唔同方法,而唔係走咗去,由得老人家會缺水缺糧,自生自滅

水晶宮

2024勳章

人性總是自私的
只能说是一场悲剧

水晶宮

畀面勳章

sisbro 發表於 20-4-9 11:23
有關外國負面野,香港好少報導。

睇有線新聞最好笑!
報道大陸酒店隔離,咩都唔重要, 竟然重要報道個 "爛雪梨" ,話要畀錢都只得個爛雪梨,以後無生果食就幾慘!

香港新聞,只會報道大陸和香港負面新聞架咋!

翡翠宮

I9528 發表於 20-4-9 11:56
如果內部無力照顧,起碼打電話求救,例如報警呢類,盡力用唔同方法,而唔係走咗去,由得老人家會缺水缺糧 ...

真相實是如何? 會唔會已經試過不同渠道,結果係叫佢哋頂住先?
點講佢哋都係唔啱,只係想講係迫於無奈情況下,佢哋都唔會好過

水晶宮

畀面勳章

I9528 發表於 20-4-9 11:56
如果內部無力照顧,起碼打電話求救,例如報警呢類,盡力用唔同方法,而唔係走咗去,由得老人家會缺水缺糧 ...

睇得鬼佬片太多喇,救到最後一刻?

睇電視外國嘅老人院幾咁完美呀!!

琥珀宮

畀面勳章

MM2H 發表於 20-4-9 12:01
真相實是如何? 會唔會已經試過不同渠道,結果係叫佢哋頂住先?
點講佢哋都係唔啱,只係想講係 ...

悲劇,一單都嫌多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

(Samantha) 發表於 20-4-9 11:59
睇有線新聞最好笑!
報道大陸酒店隔離,咩都唔重要, 竟然重要報道個 "爛雪梨" ,話要畀錢都只得個爛雪梨 ...

有線真係好勁 未停過!
放下自在

水晶宮

MM2H 發表於 20-4-9 11:43

雖然醫護留下老人逃走係好不負責,但 ...

而家大部分香港嘅確診個案都係外遊同埋回流引起,所以嗰班黃絲只能盲從漢奸放大唔封關呢點去打擊政府。如果封左關,外國讀書果班返唔到來,就出來鬧唔人道嘛,龍門任搬,總之就是無理打壓政府

翡翠宮

I9528 發表於 20-4-9 12:04
悲劇,一單都嫌多

的確係,今次全球疫情下,多的是,亦應有好多未為人知,但人為下嘅推波助瀾,個人感覺較強,人言可畏啊……

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

可能信錯左某D醫護以為罷工真係可以救人

複式洋房

回覆 rebeccalin 的帖子

認同,返教會都是想進步做好人。未必返教會的人就變聖人,
你能夠用心了解聖經,又能實踐才行。
人始終係人!願意返教會已經好好,起碼他願意付出,
希望改善!
好似小朋友返學一樣,你估個個返學,一定成積好咩!
你又聽書,溫書,做功課才有進步,

珍珠宮

回覆樓主:

歐美老人真可憐,辛苦左大半世、以為可以安享晚年,點知道大難臨頭就係最先被放棄的一群。

最可憐的是有老人是被活活餓死!這還發生在一個富裕發達國家!

如果在疫情爆發初期就學習浙江省的做法,把所有老人院封鎖,裡面的員工多做探熱以及病毒檢測,就可以有效儘早防止老人院被波及。

男爵府

熱血勳章

I9528 發表於 20-4-9 10:15
作為照顧者,點解可以咁無人性與良知

https://hd.stheadline.c ...

就是黑医護

首頁

尾頁

跳至