夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

複式洋房

dolceee 發表於 20-4-9 12:36
我未結婚, 但成日聽人講話如果到你結既時候你自自然然會知, 會有叮一聲 "係佢啦" 既感覺, 知道佢就係對的人 ...

我經歷過兩段婚姻,人係會變的,唔單單感情方面,有時候相處都會衍生好多問題,初心易得,始終難守。

大宅

我好慢熱, 有男仔追通常都拖好耐先一齊, 呢個過程係想令雙方更了解大家,
同埋係要有種同佢結婚應該都唔錯既感覺先會一齊,
而結婚就係要睇到對方肯同我磨合(好重要), 會為左我努力,
有咩事硬住頭皮都會企係我前面, 唔一定係d咩驚天動地既事,
好多小事會睇到對方有幾重視你, 咁你就會知道係佢啦,
又或者對方做左某樣好中你心既事, 真係會叮一聲覺得除左佢仲有邊個值得我嫁?
老公係唯一比到呢種感覺我, 有2個前度都一齊左幾年, 但都係果種可以好好相處,
唔會有係佢啦既感覺, 雖然唔係結婚好多年, 不過婚後冇動搖過,
偶爾望住佢仲會覺得我真係揀得好好

大宅

vdici 發表於 20-4-9 14:51
我好慢熱, 有男仔追通常都拖好耐先一齊, 呢個過程係想令雙方更了解大家,
同埋係要有種同佢結婚應該都唔錯 ...

字裏行間都覺得幸福
充滿被愛的感覺!
佢當時會做咩小事體現到重視你架?

侯爵府

回覆樓主:

我唯一一次叮一聲令我同一個人曖昧咗四年,夾喺兩個男人之間痛苦咗四年,之後我唔再相信一見鍾情。

子爵府

我未結婚, 但成日聽人講話如果到你結既時候你自自然然會知, 會有叮一聲 "係佢啦" 既感覺, 知道佢就係對的人 ...

我認識太太的第一次見面, 佢應該有叮一聲, 點解...., 因為我地係ICQ 識, 當時約了她在沙田站等, 我以為佢係月台等, 點知佢走左上來, 我一入閘沖左去扶手電梯想落月台, 因為遲了點, 佢即刻叫住我, 我地停頓左一陣對望, 我唔知講咩好, 把諗定的說話都忘記了, 見佢眼定定望住我微笑唔出聲的樣子, 我心諗, 老老實實, 我唔係咁掂呀, 跟住直到入了火車, 佢都係眼定定望實我微笑, 但我之前在ICQ 識的女仔, 不至於這樣子........

我之後問返佢, 我話知唔知個下我好尷尬, 仲要逼我搵D 說話同妳講, 佢話因為明知係第日的老公, 緊係要望真D.....

現在....., 成日搵我來托腳

大宅

dolceee 發表於 20-4-9 15:00
字裏行間都覺得幸福
充滿被愛的感覺!
佢當時會做咩小事體現到重視你架?

對方有冇心同你磨合, 有冇欣賞你既優點, 有冇包容你既缺點,
有冇自發為你地既將來打算, 有冇顧及你既感受,
日常生活中佢做野有冇考慮埋你, 好既野有冇同你分享,
有冇分擔你既煩惱, 同埋佢望你既眼神有冇愛,
呢d野只要你真係細心回想一下一定會知道答案

大宅

回覆 vdici 的帖子

講得好好, 你老公應該好愛你! 好羨慕啊!可唔可以講係佢感動左你??
咁你呢, 你會唔會有d生活細節位令你覺得你好愛呢個人架?

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

我認得你呀, 好多post 都見到你回應, 覺得你好鍚老婆!

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

repeated

水晶宮

回覆樓主:

由第一日認識到結婚到bb 出世只係用咗兩年。
未至於叮一聲,但好快已知呢個係the one, 係好男人,好夾。
婚後無變,而家結婚4年。

大宅

回覆 fixfi 的帖子

咁點樣係婚前就判斷眼前呢個人岩唔岩啊?如果呢一刻我覺得佢好岩, 但原來婚後都好多野變,
係咪代表我其實無可能知佢岩唔岩?
即係呢個「對的人」既感覺無咩意思, 唔重要, 有無都無所謂?

大宅

回覆 Nbs 的帖子

閃婚呀好浪漫!!

水晶宮

dolceee 發表於 20-4-9 17:28
回覆 fixfi 的帖子

咁點樣係婚前就判斷眼前呢個人岩唔岩啊?如果呢一刻我覺得佢好岩, 但原來婚後都好多野變 ...

除咗愛呢個人,啱唔啱或者係咪一個好男人,我覺得要時間觀察下個男仔。睇下佢點對屋企人,點對朋友,可以的話睇埋點對小朋友同動物仔,甚至睇下佢點對陌生人例如餐廳待應,鋪頭sales, 空姐,路過的老人家。其實睇到好多嘢。
仲有好老實,睇下呢度夫妻版攞下經驗。我見有D人明知個男人脾氣唔好/賭錢/講大話等都要嫁,可能佢以為佢會改,但事實係好少會改...

大宅

dolceee 發表於 20-4-9 17:22
回覆 vdici 的帖子

講得好好, 你老公應該好愛你! 好羨慕啊!可唔可以講係佢感動左你??

其實識佢冇耐已經覺得佢係一個好好既男仔, 係佢身上我睇到好多好難得既優點,
我好欣賞佢, 甚至可以用仰慕黎形容, 但果時佢性格仲係好唔成熟, 同埋好大男人,
所以就算我覺得佢好好但都係冇同佢一齊, 不過佢好堅持點都唔放棄,
之後佢一邊搏命讀書考專業試(真係可以用搏命黎形容),
一邊計劃將來工作前途既問題, 比較唔同既公司/職業路線既前途,
佢覺得香港好現實, 冇錢講咩將來都係廢話, 佢唔要我跟住佢係捱,
其實去到呢度已經好感動, 先唔講佢搵唔搵到錢, 淨係佢呢個諗法同行動已經好難得

佢出黎做野之後成熟得好快, 保留左大男人既優點, 發生咩事佢都會企係我前面,
我原生家庭有麻煩我唔出聲佢都會第一時間走出黎幫我解決, 粗重野唔會比我做,
唔比我受委屈, 而且慢慢變得細心同溫柔, 重視應承左我既野, 在意我既感受同情緒,
我嬲左佢佢返工都冇心機做野, 我心情唔好佢就會做d小驚喜氹我開心(就算好笨拙)
我既事佢都好上心, 了解我既脾性喜好同習慣, 好多野我諗到果刻佢已經做左
小事如行行下街口渴我未開口佢已經遞左樽水比我, 成日都知我想食/做咩,
我有問過佢點解會知, 佢話我某d天氣/心情/身體狀況會想食/做某d野,
又或者大約過幾耐就會想食/做一次某樣野

同佢識左12年一齊左10年唔算好耐, 但由識佢到而家佢望我既眼神依然充滿愛,
上面講既每一樣小事都會令我心動同覺得好愛佢

大宅

Nbs 發表於 20-4-9 17:44

除咗愛呢個人,啱唔啱或者係咪一個好男人,我覺得要時間觀察下個 ...

有冇話當時經歷過d咩嘢令你覺得佢就係the one架?

大宅

vdici 發表於 20-4-9 18:59
其實識佢冇耐已經覺得佢係一個好好既男仔, 係佢身上我睇到好多好難得既優點,
我好欣賞佢, 甚至可以用仰 ...

jm你真係好幸福 我估你應該好靚女 性格又好!
你既分享好鼓勵到我呀
原來真係會有又叻又錫老婆嘅男人!而且仲係相愛
通常d人講到好似對立咁:
對你好但唔係好叻
叻但對你麻麻地
佢愛你但你麻麻地愛

水晶宮

dolceee 發表於 20-4-9 21:47
有冇話當時經歷過d咩嘢令你覺得佢就係the one架?

我睇法同樓上嗰位jm 好相似
我嗰位唔算大男人,但有承擔會照顧人。最記得一次(搞結婚,生bb嗰D唔計喇,嗰陣都結婚了)係我屋企塞廁所,D屎水倒湧返出嚟我成個bathroom 浸住一寸高屎水。當時我自己一個女仔住,佢腳套兩個膠袋行落D屎水到幫我搞...
另外一齊旅行都睇到好多嘢的,or 唔organise, 點樣使錢,陌生地方會唔會保護你等。
仲有,就算拍緊拖,發覺唔好就放手。唔好怕揾唔到第二個,因為嫁得唔開心(唔一定係要嫁得有錢)寧願唔嫁。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

crystal媽咪 發表於 20-4-9 22:24
有試過(叮一聲)
對方都話我係(叮一聲)
不過唔係老公

點解當時雙方有叮一聲但無結婚既?
老公反而無叮一聲,
係咪代表其實結婚黎講 叮唔叮唔重要?

首頁

尾頁

跳至