自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

3日前下午睇緊電視心情好平靜,突然心跳到好亂,跳到好似出咗嚟咁,抖唔到氣,要頻密吸大啖氣,好辛苦,呢次冇驚嘅感覺,冇暈嘅感覺,只係覺得心肺出問題咁,咁啱我老公早咁返屋企,佢叫我放鬆先,咁我就食咗粒心臟藥,但心跳仍然跳到亂78糟,我老公就話入急症室,去到分流心跳140做心電圖,即見醫生,醫生見我record 就俾咗粒藥我食話係放鬆情緒嘅,之後抽血驗心酵素同照Xray ,其間我個人舒服左少少,等左2個鐘左右再做心電圖,抽血報告都返咗嚟,醫生話各樣野都冇問題,係驚恐症發作,你走得喇。我真係首次感受驚恐嘅感覺來襲時係咁令人辛苦窒息,我每日都害怕呢種感覺又嚟搵我

珍珠宮

Jessiest 發表於 20-4-10 05:45
3日前下午睇緊電視心情好平靜,突然心跳到好亂,跳到好似出咗嚟咁,抖唔到氣,要頻密吸大啖氣,好辛苦,呢 ...

你一向有心臟病?入公院?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

3日前下午睇緊電視心情好平靜,突然心跳到好亂,跳到好似出咗嚟咁,抖唔到氣,要頻密吸大啖氣,好辛苦,呢 ...

好彩老公早回來陪你入院,醫生有冇建議可做什麼減少發作?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有冇睇醫生醫驚恐?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你一向心肺有問題? 點解乜都未知果陣就食心臟葯?

你要學腹式呼吸法, 吸大一啖氣, 吸到d 氣要令個係肚漲起, 然後好慢好慢呼氣, 呼氣似吹蠟燭咁細力不過要好慢. 老公身邊時佢可以指揮你呼吸節奏, 要冷靜.

你擺定d 乾淨紙袋/膠袋響手袋或屋企當眼處, 一發作就用個紙袋掩住個口鼻, 慢慢呼吸袋中既空氣. 有資料話有窒息風險, 又唔適合心肺有問題既人, 所以你要衡量風險.

冇人知幾時會再發作, 你唔好諗咁多, 有一壓力就易發作, 所以你搵野做下令自己分心.

子爵府

sabun 發表於 20-4-10 06:20
你一向有心臟病?入公院?

我有早博,係政府覆診

子爵府

bosch 發表於 20-4-10 07:05
你一向心肺有問題? 點解乜都未知果陣就食心臟葯?

你要學腹式呼吸法, 吸大一啖氣, 吸到d 氣要令個係肚漲起 ...

我有早博多年所以醫院有藥開俾我,當時我好似俾人練住喉嚨咁好難呼吸

子爵府

Fishqqma 發表於 20-4-10 07:00
有冇睇醫生醫驚恐?

排左期不過要一年後先有得見醫生

珍珠宮

Jessiest 發表於 20-4-10 11:11
我有早博多年所以醫院有藥開俾我,當時我好似俾人練住喉嚨咁好難呼吸

你當時早搏的感覺是如何?醫生和你做了什麼檢查証實你有早搏?
同埋你早搏時會俾人練住難呼吸嗎?

珍珠宮

試下慢活一點,如言行飲食,
及多做運動!

加油
萬物皆空,因果不空

男爵府

驚恐係心理困擾導致,你不如搵輔導或臨床心理學家

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Jessiest 發表於 20-4-10 11:12
排左期不過要一年後先有得見醫生

去睇c十

大宅

睇心理醫生, 呢d係情緒問題, 要慢慢醫, 同埋記得手機隨身, 隨時打電話call老公或白車

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

花生蘿蔔 發表於 20-4-10 11:27
驚恐係心理困擾導致,你不如搵輔導或臨床心理學家

驚恐症係因為腦部血清素唔夠所以先有~我都有好多年

男爵府

appleyuen 發表於 20-4-10 12:03
驚恐症係因為腦部血清素唔夠所以先有~我都有好多年

抑鬱醫生都會講係腦部血清素唔夠,但呢個究竟係因定果,醫生都講唔清,但肯定嘅係冇乜人能夠靠食SSRI就完全康復。

其實驚恐係焦慮嘅一種,無論焦慮又好,抑鬱又好,大部分情況下都有心理嘅成因,而心理治療已證實能夠幫到驚恐。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

請問你系點樣發現同治療?我都驚自己有,有時覺得自己心跳快又驚個心突然唔跳

子爵府

sabun 發表於 20-4-10 11:16
你當時早搏的感覺是如何?醫生和你做了什麼檢查証實你有早搏?
同埋你早搏時會俾人練住難呼吸嗎? :questi ...

我早博就會心跳快又冇左規律,有時會漏跳,我做過心電圖,24小時孭機同超聲波,之後醫生就出左呢個結論

子爵府

wongyatyat 發表於 20-4-10 11:57
睇心理醫生, 呢d係情緒問題, 要慢慢醫, 同埋記得手機隨身, 隨時打電話call老公或白車
...

其實早幾年已見,醫生話我唔似,但呢1年好多徵狀出曬嚟

子爵府

ganggang 發表於 20-4-10 13:16
請問你系點樣發現同治療?我都驚自己有,有時覺得自己心跳快又驚個心突然唔跳
...

你指早博定驚恐?早博就有次覺得心跳快跳左好耐都冇慢落嚟自己就去左做心電圖再去睇醫生,通常睇心臟科做檢查都會出份報告,醫生話我有4%早博。而驚恐呢就係後期先有,好似排隊俾錢時突然間會暈同標冷汗,好驚暈低同時心跳快,個種突然會驚嘅感覺無啦啦會出現,我再見心臟科醫生檢查都話冇乜功能性問題

男爵府

驚恐發作都好辛苦,希望樓主你可以儘早有服務,快啲康復

首頁

尾頁

跳至