自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說前兩天發現電話短信有筆Farfetch 購物港幣25xxx, 但我最近又無買過野,send email Farfetch 佢過唔會停呢筆交易,叫我報警,銀行方面已打去佢話會調查,信用卡亦都即時停用,其實當時真係好驚,用咗信用卡咁耐第一次發生信用卡被盜用,想問下有無JM有類似事情發生?

男爵府

回覆 2個BB的媽媽 的帖子

其實用信用卡都幾危險,舊年簽咗一份授權書比一個網上Apps過一筆數,我以為用完一次就完,點知到上個月我返緊工嘅時候,銀行突然傳訊息俾我,話我剛簽咗8千幾蚊嘅數,我即刻打去銀行問,原來係上次’嗰間Apps公司話我合約到期自動幫我續約,其實個約仲有半年先到,我先知原來簽一份授權書佢係隨時可以過數而且係無限次嘅

男爵府

sitterivy 發表於 20-4-11 08:17
回覆 2個BB的媽媽 的帖子

其實用信用卡都幾危險,舊年簽咗一份授權書比一個網上Apps過一筆數,我以為用完 ...

係, 我到試過好錢買 app. Google會自動續期, 但我 set到 cancel咗。 網上買野要小心。

伯爵府

有呀!去旅行時在網上買野,可能俾人盜取左資料,返嚟香港後俾人在外地錄左兩次卡,後來銀行調查完後發覺唔關我事,就唔使我負責

侯爵府

2個BB的媽媽 發表於 20-4-11 07:56
話說前兩天發現電話短信有筆Farfetch 購物港幣25xxx, 但我最近又無買過野,send email Farfetch 佢過唔會停 ...

有。
查左唔係我之後全部唔洗還。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

最近無買過?即係曾經有買?
莫非黑客揾到你資料
珍惜 感恩
You got this!!

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我知有朋友用 tag and go 就出過事
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

虎到金來勳章

2個BB的媽媽 發表於 20-4-11 07:56
話說前兩天發現電話短信有筆Farfetch 購物港幣25xxx, 但我最近又無買過野,send email Farfetch 佢過唔會停 ...

有試過, 我個次係銀行發現交易有可疑, 係甘打電話比我問, 但我做緊野無聽。跟住收到sms, 打番銀行問, 銀行話見有幾單外幣交易有可疑, 問係未我簽。我話唔係, 佢即取消交易。

首頁

尾頁

跳至