自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

JoanC 發表於 20-4-12 11:15
買樓唔寫女方名,就俾人話呃女方錢。買樓寫女方名,又懷疑男人會出古惑。做人真難,點解有懷疑唔坦白問對 ...

又唔叫出古惑既,分析下利弊唧,咁我朋友唔會申請公屋,表面上好似無咩壞處。
但佢又可能無諗到男方死左或者供唔掂佢要揹起筆巨債。
我講得唔好唧

男爵府

bblyly 發表於 20-4-12 10:29
單case係女,男方主力,我朋友可能幫下手,
帳面好似女方著數哂,我唔知有冇伏,所以幫佢問問有智慧既jm們 ...

如果男方實力派係咪諗住買兩層, 而且諗住同個女仔結婚,所以會用佢名,
有一點你要注意 如果男方同佢分手,佢自己有冇能力供樓先, 變咗負資產女方要上身, 我要睇佢個首期俾咗幾多

bblyly    發表於 20-4-12 12:58

子爵府

bblyly 發表於 20-4-12 11:20
又唔叫出古惑既,分析下利弊唧,咁我朋友唔會申請公屋,表面上好似無咩壞處。
但佢又可能無諗到男方死左或 ...

層樓寫佢名...就算男方斷供,自己供返都好合理啫...到時可以放租/賣樓...
唔使用到孭起巨債呢個想法....

bblyly    發表於 20-4-12 12:59

子爵府

lovedgs 發表於 20-4-12 10:48
男方主力,如男方斷供/樓價跌,銀行先追業主,之後到擔保人,男方會否做埋擔保人?
...

你都計到滴水不漏

大宅

買樓唔寫女方名,就俾人話呃女方錢。買樓寫女方名,又懷疑男人會出古惑。做人真難,點解有懷疑唔坦白問對 ...

人會1變月會1圓
保障下1自已都係好1事

男爵府

breadcheung 發表於 20-4-12 11:34
你都計到滴水不漏

Yoyo同信號王未離婚時,王用佢阿媽個名買樓,吾寫老婆名,當時bk一片為女方不值之聲,我係恭喜yoyo

伯爵府

係啦,我都唔明要下下咁防身邊人,點解仲要一齊?仲要未結婚,女方係咪諗緊點會又咁大隻蛤乸隨街跳,如果無認定對方係終身伴侶,點解要有d咁既錢銀關係,覺得奇怪即係對果個人無信心啦

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

wantaima 發表於 20-4-12 10:12
弊處 :申請唔到公屋、居屋&政府某D福利。
交税?除非你租出唔係自住。

供樓的利息可以扣稅,不單單出租先會影響交稅

珍珠宮

CrabPincers 發表於 20-4-12 11:47
供樓的利息可以扣稅,不單單出租先會影響交稅

樓主係問有乜唔好。所以我只著眼唔好咁方面。

水晶宮

回覆 bblyly 的帖子

不好咁煩啦。自己如果供到就自己名,一元都不好靠個男人。就不用驚個男人分自己間樓。到時個男人如有本事,他有樓,叫埋女方去同居住,咁女方單名有個間屋就直接出租收租。有咩事,女的沒同男的結婚,都仲有自己手上的樓在手。
咁應該係最保障個女人了。怕就不好簽婚書,都不好生仔女。

公爵府

好媽媽勳章

wantaima 發表於 20-4-12 10:12
弊處 :申請唔到公屋、居屋&政府某D福利。
交税?除非你租出唔係自住。

交稅有得扣按揭利息免稅額

珍珠宮

如果落一個名, 就吾好叫對方比錢買樓, 大家揾對方苯

珍珠宮

健朗媽咪 發表於 20-4-12 11:56
交稅有得扣按揭利息免稅額

我都知。。。不過棲主係問有乜唔好?
所以我答唔好果方面。

公爵府

bblyly 發表於 20-4-12 09:52
代女方問:有智慧的jm們,如果男女未婚,買樓只落女方個名,有咩唔好?暫時只諗到申請唔到公屋,交稅,
仲 ...

唔好咁蠢
當年我有個朋友就係咁佢個男朋友做廚房, 咁就買層樓就寫佢個女朋友個名。 買左樓半年之後, 男人又好玩又好滾, 個女朋友就好唔開心, 跟住之後個女仔話唔係話分就分層樓寫佢名自己冇能力供唔到, 就算想轉頭買返層樓出去又要補錢搞好多嘢。( 唔好貪心貪字變個貧)

就算佢單獨寫你名同你一齊, 佢一直又男方畀錢供樓, 就算你哋分手層樓亦唔代表係畀個女仔佢有權收返, 有啲灰色地帶就係佢可以講係你在香港嘅合法代理幫佢睇住層樓所以寫佢名。
如果check返銀行層樓一直係由男方每個月付款去供樓, 而你又未同女方結婚的話層樓都唔係計女方。

男爵府

katherine.k 發表於 20-4-12 12:28
唔好咁蠢
當年我有個朋友就係咁佢個男朋友做廚房, 咁就買層樓就寫佢個女朋友個名。 買左樓半年之後, 男 ...

yes, 呢D CASE真係煩死, 佢就係想了解下件事既利弊, 佢又怕尷尬問佢男友有咩弊處
人生經驗唔豐富就怕做錯決定

例如我有另一個朋友, 佢細個時傻傻下同家人(好似係亞婆)夾份買左居屋, 佢根本無諗到將來自己有家庭時, 已經唔可以申請公屋居屋咁

P.S. 佢同男友關係穩定, 我會叫佢上黎自己睇, 謝謝大家

男爵府

bblyly 發表於 20-4-12 12:50
yes, 呢D CASE真係煩死, 佢就係想了解下件事既利弊, 佢又怕尷尬問佢男友有咩弊處
人生經驗唔豐富就怕做錯 ...

我呢個買居屋朋友都無防家人架, 但佢係女, 一家人有份住, 但佢結婚後點叫老公一齊搬入黎, 呢D咪無諗清楚利弊囉

珍珠宮

katherine.k 發表於 20-4-12 12:28
唔好咁蠢
當年我有個朋友就係咁佢個男朋友做廚房, 咁就買層樓就寫佢個女朋友個名。 買左樓半年之後, 男 ...

咁好合理
反而你朋友乜錢都冇俾過、又冇供過樓
分手打算賣樓分錢
分手費嗎?
呢種女仔都幾識計數

男爵府

yurijm 發表於 20-4-12 12:57
咁好合理
分手打算賣樓分錢

如果無供過樓, 但其他使費/生活費有出, 將來又無左首置優惠, 咁就真係計唔返

男爵府

yurijm 發表於 20-4-12 12:57
咁好合理
分手打算賣樓分錢

jm, 睇左你#105個CASE, https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23167503&page=6

所以我話佢聽呢度D JM識好多野, 應該有好insight

子爵府

bblyly 發表於 20-4-12 13:03
如果無供過樓, 但其他使費/生活費有出, 將來又無左首置優惠, 咁就真係計唔返

賣左層樓咪可以拎返首置優惠?
有幾唔著數?

而且層樓寫你名....供樓又唔使比錢..
出返少少生活費都要計返...覺得要男仔比..
你估而家比人包養咩...乜都想賺到盡...
咁擔心既 不如叫男仔寫返自己買...自己供...
第時女仔咁本事咪自己買一層自己比晒做首置囉...

利申:婚前男友自己買樓自己問銀行借錢搞掂晒...佢供樓我比生活費(一千幾百當比租)
而家婚後我都打算自己買一層自己比晒自己名..
財政獨立....無拖無欠....

首頁

尾頁

跳至