論盡家傭

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

有冇媽媽好似我一樣,仔仔開始升中學,打算唔用工人呢?

因為唔用工人一來又可以放返間房出嚟、又可以屋企少一個人,自由些。打算一星期請鐘點一次過來打掃,最麻煩就是夜晚餐飯。

大宅

delfin 發表於 20-4-13 10:49

因為唔用工人一來又可以放返間房出嚟、又可以屋企 ...

Me too, 但怕仔放學無人監管易群壞朋友,另不可獨留兒童在家中,唔知幾多歲可獨留?有工人好煩,成日要check住佢做野(emoji)

大宅

myn88 發表於 20-4-13 10:57
Me too, 但怕仔放學無人監管易群壞朋友,另不可獨留兒童在家中,唔知幾多歲可獨留?有工人好煩,成日要che ...

其實啲法例都好好笑,返中學都係自己一個人去返學,但留喺屋企就唔得。但我有個大仔所以他們兩兄弟都OK,其實最辛苦都係媽媽因為始終都有啲家務及煮飯要做。但我近期越來越唔想請工人,因為兩個仔大左,除咗每日嘅基本家務,叫佢全日都係坐喺度玩電話。老實說,冇咗工人一定會辛苦啲,因為都有基本家務同埋餐晚飯要煮。
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

大宅

delfin 發表於 20-4-13 10:49

因為唔用工人一來又可以放返間房出嚟、又可以屋企 ...

絕對認同

大宅

delfin 發表於 20-4-13 10:59
其實啲法例都好好笑,返中學都係自己一個人去返學,但留喺屋企就唔得。但我有個大仔所以他們兩兄弟都OK, ...

Same here, 昨晚炒左個工人,一個月後自己一腳踢

大宅

kapocarol 發表於 20-4-13 11:29
絕對認同

我而家嘅工人嚟咗四個月,之前係香港做過兩年,但廣東話依然唔係好得,做到基本野,只係越來越發覺佢真係冇乜嘢好做,純粹係貪佢夜晚煮到餐飯。你呢?

大宅

kapocarol 發表於 20-4-13 11:30
Same here, 昨晚炒左個工人,一個月後自己一腳踢

工人仍留一個月?怕不怕?我情況同你一樣,我其實都好想快啲炒工人,但又唔想賠一個月,但留佢一個月又怕佢玩嘢。

大宅

myn88 發表於 20-4-13 10:57
Me too, 但怕仔放學無人監管易群壞朋友,另不可獨留兒童在家中,唔知幾多歲可獨留?有工人好煩,成日要che ...

其實工人有無做足家務都成問題喇⋯⋯最終都係自己跟,睇唔過眼自己做(emoji)

大宅

myn88 發表於 20-4-13 11:34
其實工人有無做足家務都成問題喇⋯⋯最終都係自己跟,睇唔過眼自己做(emoji)
...

其實請他們重點係有人幫手睇吓小朋友,冇辦法,香港地方又細,好多時兩公婆又要返工。

大宅

delfin 發表於 20-4-13 11:34
工人仍留一個月?怕不怕?我情況同你一樣,我其實都好想快啲炒工人,但又唔想賠一個月,但留佢一個月又怕 ...

你同佢講好做最後呢一個月,會寫好release letter就得,佢地好想繼續搵工做。但當然,斷約工人好難搵到工。況且宜家經濟咁差。

大宅

delfin 發表於 20-4-13 11:32
我而家嘅工人嚟咗四個月,之前係香港做過兩年,但廣東話依然唔係好得,做到基本野,只係越來越發覺佢真係 ...

我請工人請到化境,已經好忍得。但工人唔誠實,唔要得。

大宅

kapocarol 發表於 20-4-13 12:40
你同佢講好做最後呢一個月,會寫好release letter就得,佢地好想繼續搵工做。但當然,斷約工人好難搵到工 ...

你要工作嗎?如果要,可以請鐘點

大宅

delfin 發表於 20-4-13 12:41
你要工作嗎?如果要,可以請鐘點

要呀!請鐘點起初都要自己睇住,因始終唔識佢。

大宅

kapocarol 發表於 20-4-13 12:42

其實現在夜晚買外賣也平

大宅

回覆 delfin 的帖子

我同你的想法一樣,有個外人在家唔自然,想唔要工人,你放工早嗎? 如果不太晏都可以考慮,買返個蒸焗爐,可以同時蒸兩個餸,然後再炒個菜就食得,再買個洗碗機洗碗,咁就可以減輕工作量。

大宅

kapocarol 發表於 20-4-13 12:42

我未用過鐘點,價錢點計,可以響邊度請?

大宅

myn88 發表於 20-4-13 14:07

我都搵緊

複式洋房

myn88 發表於 20-4-13 14:07

鐘點每個鐘計,現在公價95元至120元一個鐘,每天現金出糧,計埋家務同買餸煮飯,最小三個鐘。

子爵府

回覆 kapocarol 的帖子

我想請問,因為呢排買不到機票,妳炒左工人,甘工人點返去?因為我工人今日同我講唔做。我想請問點送走佢。印尼

大宅

huilai88 發表於 20-4-13 22:09
回覆 kapocarol 的帖子

我想請問,因為呢排買不到機票,妳炒左工人,甘工人點返去?因為我工人今日同我講 ...

Agent叫我唔好買機票,廢事cancel左或轉唔到機就麻煩,叫我俾cash

首頁
12345...13

尾頁

跳至