論盡家傭

跳至

首頁
45678...13

尾頁

大宅

purple_lily 發表於 20-5-5 16:19
咁佢更加無嘢做

現在又坐
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

大宅

delfin 發表於 20-5-5 17:55
現在又坐

我嗰件長期躲在房間

大宅

purple_lily 發表於 20-5-5 19:59
我嗰件長期躲在房間

由9點坐到六點半,中途燙一陣衫

大宅

delfin 發表於 20-5-5 20:00
由9點坐到六點半,中途燙一陣衫

一樣
燙完我老公嘅裇衫,老公話都唔知有沒有燙過
我哋而家成日期待七月,到時係會辛苦少少,總好過俾錢千蚊佢坐在家中做保安...

大宅

purple_lily 發表於 20-5-5 20:03
一樣
燙完我老公嘅裇衫,老公話都唔知有沒有燙過
我哋而家成日期待七月,到時係會辛苦 ...

我細仔9月也上中學,你打算七月同工人講?

大宅

delfin 發表於 20-5-5 20:04
我細仔9月也上中學,你打算七月同工人講?

我五月尾六月頭同佢講,七月阿仔放暑假就放佢走。
完埋今個學期,感覺比較完整,好過話「頂唔順請你返嚟坐大半日...」

大宅

purple_lily 發表於 20-5-5 20:06
我五月尾六月頭同佢講,七月阿仔放暑假就放佢走。
完埋今個學期,感覺比較完整,好過話「頂唔順請你返嚟坐 ...

我細仔學校返到7月尾

大宅

delfin 發表於 20-5-5 20:08
我細仔學校返到7月尾

阿仔學校未話幾時正式放暑假,不過我當一般情況咁處理,當7月中旬,所以工人都係這個時間走

大宅

purple_lily 發表於 20-5-5 21:47
阿仔學校未話幾時正式放暑假,不過我當一般情況咁處理,當7月中旬,所以工人都係這個時間走
...

我終於一個月通知工人走了

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

delfin 發表於 20-5-9 13:02

放心留佢一個月?
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

alicialee1210 發表於 20-5-9 17:00
放心留佢一個月?

都ok, 關係好

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

delfin 發表於 20-5-9 17:01
都ok, 關係好

咁你有沒有買機票比佢?
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

alicialee1210 發表於 20-5-9 17:28
咁你有沒有買機票比佢?

未傾,因為而家機票錢好貴,到時看看情況,寧願比現見可能仲平過買機票

大宅

delfin 發表於 20-5-9 13:02

真好

大宅

purple_lily 發表於 20-5-10 15:52
真好

你都好快自由了

大宅

回覆樓主:

月尾終於脱離10年來貼錢買難受生涯,海外嘅可以懶到出汁,乜都唔識做教又冇心學,本地完約old seafood. 日日蛇王扮工雙面人,冇個好,終於唔使再受氣,睇人黑面,唔使再狂睇cam. 承受果種擔心放心唔落嘅心理壓力,隨自己喜好用靚家電,享受完全屬於自己一家人嘅屋企

複式洋房

回覆 happyfanny 的帖子

沒有工人的日子已經40日,開始兩個禮拜有啲唔開心因為依賴工人的心,要時間去適應,我現在終於非常享受沒有工人的日子了。睡眠質素好咗!沒有人吵醒我!而且身體狀況明顯好咗,可能也關現在沒有被人激親,時間管理方面非常好!兩個仔非常懂事,所有野佢哋會自己去做,以前佢哋什麼都唔理,現在看到有嘢要幫手馬上會做。

大宅

Qin888 發表於 20-5-10 18:19
回覆 happyfanny 的帖子

沒有工人的日子已經40日,開始兩個禮拜有啲唔開心因為依賴工人的心,要時間去適應 ...

Good! 我相信我睡眠質素也會好些,因為我好醒瞓,少少聲也會醒。
你夜晚餐餸如何處理?

複式洋房

回覆 delfin 的帖子

我係屋企做公司野,下午2:00-5:00pm坐喺度做公司野同時看著佢地做中文,以前有工人都係我自己買餸煮飯嘅,工人只係負責洗碗抹地清潔。現在佢哋沒有返學,所以晚晚餐食完大仔洗碗,我就負責抹下抹枱及厨房各自半小時搞掂。大概6點半左右食飯,7點松點做完嘢,7:30Pm開始教佢地中文。真心覺得佢哋大個仔真係唔需要工人!

大宅

delfin 發表於 20-5-10 15:54
你都好快自由了

期待中

首頁
45678...13

尾頁

跳至