嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我fd教我一個非傳統式掃風方法,唔洗拍背嗰隻。都係將bb放响大脾"坐",傾前小小,然後慢慢轉bb個頭。另一方法就係一樣坐大脾,然後轉bb上身。

有冇mami試過

男爵府

轉頭就未聽過 - 咁危險, bb 頸骨好脆弱架咋, 咪制呀.

轉上身就係醫院嬸嬸教的, 好好用, 我覺得仲好過拍背.

原帖由 馬教練 於 09-5-27 08:58 發表
我fd教我一個非傳統式掃風方法,唔洗拍背嗰隻。都係將bb放响大脾"坐",傾前小小,然後慢慢轉bb個頭。另一方法就係一樣坐大脾,然後轉bb上身。

有冇mami試過 ...

複式洋房

你bb轉幾耐先出風?

伯爵府

畀面勳章

我係咁做,係個係醫院護士敎的,因為我囡囡一出世就要做手術,所以係醫院住左兩個月,果時些護士敎的,好好用,無問題.

翡翠宮

好媽媽勳章

唔係轉個頭..... 係 bb 坐係大人大脾上, 一手 托住個頭(下巴 & 頸 位), 一手扶背, 轉上身......
我仔 bb時好難掃風, 醫生教 .... 好掂o架.....

複式洋房

想問多兩個問題:

1)咁係咪慢慢轉?
2)"ur"完你哋重會唔會掃多一陣?(驚"ur"唔清)

Thanks!

子爵府

好媽媽勳章

你不熟手就不好用呢个方法/要好熟手的.我不敢用

伯爵府

畀面勳章

原帖由 zone 於 09-5-27 10:57 發表
我係咁做,係個係醫院護士敎的,因為我囡囡一出世就要做手術,所以係醫院住左兩個月,果時些護士敎的,好好用,無問題.

我要補充,我個方法係轉身,唔係轉頭.

男爵府

1)咁係咪慢慢轉? >>> yes, bb 個身少少前傾,大人用手托住頸仔。我會轉一圈, 停一停, 比佢回一回氣, 通常佢就會響回緊氣果陣 ur 出黎.

2)"ur"完你哋重會唔會掃多一陣?(驚"ur"唔清)>>>yes, 轉到佢 ur 的頻率越來越疏, ie 初初可能轉一兩圈 ur 一次, 後來轉好多個圈 (中間有回氣)都唔ur, 咁就停手. 不過我慣性將 bb 打側訓, 就算 ur 唔清嘔奶都唔會濁親.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都係用呢個方法 抬住下巴同頸位 然後慢慢轉個身 轉一圈就停下 唔好太快呀

大孖出世個陣好難掃風 掃好耐先ur到

之後用咗呢個方法 就快好多啦

但係細孖就唔鐘意呢個方法囉 一轉佢就頂住(個身硬咗) 係唔俾你轉 bb性格真係個個唔同的

複式洋房

多謝咁多 mami 既 reply

大宅

我都用過呢個方法, 慢慢轉個上身, 好快就ur, 仲快過拍背呀.

男爵府

我湊大囡時就係用轉身掃風.

湊細囝就仲簡單, 食完奶, 擺佢坐大脾, 扶住佢坐直個身, 坐一陣就ur氣

伯爵府

轉身掃風?學极都唔識

複式洋房

我唔係次次都出到風,不過掃到個幾次真係好快ur出嚟
有時轉下又拍下背

原帖由 天使之心02 於 09-5-31 17:51 發表
轉身掃風?學极都唔識

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

It's a very good way. I used it 10 years ago, nurse taught me in hospital.
I think it's much better than the tradional one.

複式洋房

好奇怪lor,我去產前講座、醫院姑娘同湊bb書都冇教e個方法,身邊既人又唔知,等我重以為係新發明,原來十年前已經有....

不過宜家知都唔遲

原帖由 emmamay 於 09-6-1 22:51 發表
It's a very good way. I used it 10 years ago, nurse taught me in hospital.
I think it's much better than the tradional one.

男爵府

我試一次
因為亞仔果時掃左半個鐘有多都唔得
但咁樣好易整親bb d 骨
所以無用

而且我改善咗掃風方式
就係第bb飲完奶, 抱佢5分鐘
等佢落一落格, d 奶同 氣分開, d氣上咗胃上面
掃兩掃就ok, 而且好少嘔奶

複式洋房

原帖由 馬教練 於 09-6-1 23:20 發表
好奇怪lor,我去產前講座、醫院姑娘同湊bb書都冇教e個方法,身邊既人又唔知,等我重以為係新發明,原來十年前已經有....

不過宜家知都唔遲

十年前我家姐生佢個仔果時都係用呢種方法, 所以我而家都識用.
我個仔又係好難先ur, 我輪流用三種方法, 就係拍背五分鐘, 轉身五分鐘, 最後放上膊頭再掃五分鐘, 最後就打側bb 瞓 (hehe...有小小驚青過頭)
通常轉身二分鐘就會ur, 但我係唔停咁慢慢轉.

首頁

尾頁

跳至