跳至

首頁

尾頁

洋房

知道好多mami都有幫仔女報nursery, 我就冇打算報, 真係需要嗎? 矛盾......

唔報既原因, 係錢既問題啦, nursery 要成幾千蚊, 我覺得好貴呀. 其二係, 咁細個番學好容易交叉感染病架麻~~

禁止訪問

大宅

me too

洋房

一日番三個鐘咁幾多錢呀?

禁止訪問

大宅

唔知九龍區仲有無邊間 nursery 仲有學位呢?

大宅

好媽媽勳章

都聽過人講返nursery會成日病,不過都有d話唔會,視乎個人體質卦? 但如果體質差就算到時返k1都係一樣會病。

响屋企對住工人真係冇咁好,除非個工人好識又肯教bb。 我個工人就成日掛住傾電話,我驚個仔遲d咩都唔識不過就學識講菲律賓話囉!

返nursery可以學自理同群體生活,仲有可以唔怕陌生,所以最後都決定比佢讀,最緊要揀間近既

洋房

我個b係奶奶湊~ 放工就番去接佢.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

我冇諗過呀!我自己湊bb,覺得返n 太困身,我想帶佢去多d地方玩!至於話學多d野,我平時都帶佢返幾日playgroup,我覺得都學到野喎!自律自理方面,其實d bb 自己會學識架,咁媽媽親自照顧梗好過對住工人既!if 我返工請工人湊我都俾佢返n 呀!費事個b乜都唔識啦!
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

大宅

如果自己湊, 就梗係無所謂.. 如果工人湊, 最好就返啦...返學始終可以學多D野...

男爵府

畀面勳章

I also applied for N1 near my home. Because:

-maid take care of my BB
-afraid hard to enter K1 (small B)
-BB learn more (like sharing)
-BB can play with others (quite shy now)

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

仲準備埋校服11月比亞仔返校tim, 好期待
大個仔是"華"

大宅

最後決定比唔比佢讀? JECO 仔讀咗N班會無"KAM"
怕羞呀! 不用矛盾, 收佢就讀!

有平有貴架...千幾蚊至5千蚊我都見過! [/quote]

禁止訪問

大宅

迦南收左我囝囝啦 你囝囝會IN邊間呀? 唔知有無機會做同學仔呢?

原帖由 Jeco 於 09-6-2 17:34 發表
因為平時Jeco仔係工人湊, 所以會比Jeco 仔讀呀! 但就未決定邊間, 上星in 迦x, 今個星期六會in劍鳴, 到時睇吓邊間收先再諗! :p
你呢?
...
[/quote]

禁止訪問

大宅

ai-ya...我地做唔到同學仔啦....我係in中環o個間 今年年頭已經in左 o岩o岩5月o既時候confirm下午班收左

原帖由 Jeco 於 09-6-9 22:23 發表
我囝囝in 九龍塘窩打老道111號, 半日班, 我5月30日in架, 你係咪呀?
[/quote]

子爵府

原帖由 rerebecbec 於 09-5-27 09:16 發表
知道好多mami都有幫仔女報nursery, 我就冇打算報, 真係需要嗎? 矛盾......

唔報既原因, 係錢既問題啦, nursery 要成幾千蚊, 我覺得好貴呀. 其二係, 咁細個番學好容易交叉感染病架麻~~ ...
本來都唔諗住比b返n1(原本係婆婆湊, 將會淨工人湊), 如果要bb日日對住工人, 我就選擇比佢返n1啦, 其實有平有貴, 有d屋村樓下都有幼兒園, 應該會平d....
同埋想bb有自理能力, 有群體生活, 佢地都係返去玩學o下嘢, 點都開心過對住工人geh

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

男爵府

我大囡果時無讀,能力上完全無問題,只是需要少少時間適應...

不過細囝我會俾佢讀n1,因為佢的進度比家姐慢三個月,佢而家先識的野,係家姐歲半的時候已做得好好...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

大宅

我決定唔俾細仔讀n1喇
我大仔有讀的確係學野快好多,而且無咁怕羞
過去一年讀n1 touch wood無咩病痛

我都有諗過俾細仔讀嫁,但佢10月出世始終係細仔
所以我想俾佢遲一年先讀k1(即2011年先讀)
初時都驚影響升小學時無左適齡分,但問過教育局
只要入小一前未足7歲就無問題.
所以決定俾佢遲一年讀做大仔
等佢學野有信心d....
https://www.facebook.com/pages/Charaplus/829349383758385

首頁

尾頁

跳至