時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

I9528 發表於 20-4-19 22:41
犯事就要罰,不可姑息
不論係乜身份職業

絕對認同,犯事就要受罰,不論任何人

侯爵府

szesze_lam 發表於 20-4-20 00:35
坦白講,出左街觀察幾日,冇乜邊間鋪頭做到1.5米距離,even 隔住枱坐都唔夠啦
...

呢句真
今日路經新浦岡係咁
去埋荷里活都係咁

子爵府

姸媽 發表於 20-4-20 00:25
點解要處分嗰8個?如果我在街見到人打交,我走左會有問題嗎?總之拉左犯法既人咪得囉!唔通過去嗰8個月, ...

佢地係警察喎?!
你儍左?!

大宅

aromama 發表於 20-4-19 23:16
你咁concern,可以實地了解一下夠不夠1.5米,即使唔夠1.5米唔係食客問題,係食市問題,到時你可以告食環。 ...

咪係阿 你聽日拿拿聲落去鋪頭度下啦
記得帶呎

子爵府

auhiyo 發表於 20-4-20 01:01
咁咪告個老板law,唔夠位係要告老板唔係警察。你想所有小店都執咪繼續。
...

又一選擇性執法的表現!

大宅

MICMATL 發表於 20-4-20 00:57
根據報導,個女警只係勸交,但俾警員同事爆樽,真無辜。
最攪鬼係,事發後有人報警,警方到場時,涉事的一 ...

好慘個女警 諗起都覺得疼(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

犯法就抵拉,理得佢係邊個

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

This is the Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China

在法律面前人人平等,任何犯法的人都要承受法律責任,十分簡單。

所有犯法的人士,不分黃藍黑白、大學生、中學生、黑社會、白衣人、黑衣人、警察、恐怖分子、議員、大商家、政府高官和特首,一定全部跟法律處理。

學生不是大晒,黑社會不是大晒,警察不是大晒,恐怖分子不是大晒,議員更不是大晒。

在任何民主、法治社會都不能接受犯法行為。

天子犯法與庶民同罪,香港一直是這樣的

法治是香港的基石,沒有了法治,香港就會沉淪。

天子犯法與庶民同罪
https://www.youtube.com/watch?v=pdvl1xKGYIs

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

法治是香港的基石,沒有了法治,香港就會大亂,人人自危。

堅決反對一切暴力行為,堅決反對一切暴動。

違法者一定要依法拘捕和檢控,絕不能特赦。

姑息養奸,後患無窮!

8分鐘回顧過去四個月發生乜嘢事
https://www.facebook.com/support ... 829562618145/?t=472
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

公爵府

BK Milk勳章

JO_100 發表於 20-4-20 01:39
又一選擇性執法的表現!

咁係咪全港小店都要嚴格性執法?係既唔該去投訴,藍黃店都要woo。你唔好只投訴藍店,黃店都大把。

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

APIGMA 發表於 20-4-19 23:24
佢地都係取巧原意就係唔想市民聚會

睇你點睇囉!好似我一家出街食飯都要分2張枱坐,我唔覺得自己取巧,反而覺得自己好守法喎

公爵府

回覆樓主:

拉得好呀!所有犯法既人都應該受法律制裁!

子爵府

拉左人,對比泛民不與暴徙割席明顯有分別

瑪瑙宮

犯法就要拉, 使乜講咁多, 議員警察漢奸泛暴曱甴.

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

MICMATL 發表於 20-4-20 00:57
根據報導,個女警只係勸交,但俾警員同事爆樽,真無辜。
最攪鬼係,事發後有人報警,警方到場時,涉事的一 ...
毒果頭版話幾個警察飲醉酒起爭執。可能大家都唔係幾清醒就離開返屋企啦!

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

即時新聞2018年09月13

傳明年接任「一哥」 鄧炳強擁碩士學歷曾籲警員潔身自愛

本港今年上半年有24名警務人員涉嫌犯案被捕,較去年同期的13人激增85%,其中18人涉刑事案被捕。鄧炳強早前公開對此表示痛心,認為被捕警員辜負警隊和社會期望,強調警隊會不偏不倚調查,並呼籲警員要潔身自愛

珍珠宮

jiji2 發表於 20-4-19 22:32
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200419/bkn-20200419201659037-0419_00822_001.html

元 ...

拉得岩,吾理咩身份地位犯法就要拉

水晶宮

犯法就要拉,拉得好

首頁

尾頁

跳至