自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

搬屋pack箱有咩技巧心得?

搬屋公司有比大紙箱和細紙箱,大細分別放咩?

小型電器,放晒大箱定細箱好?要唔要自己買bubble紙逐件包? 搬屋公司一般會否大力掟箱?

玻璃,碗碟呢d易碎品我就預左一定要用bubble紙包起。

多謝大家幫忙解答

水晶宮

晴B媽 發表於 20-4-23 20:43

你有多少時間準備?物品多嗎?
我早排搬屋,搬之前2-3個月,狂掉野,係,狂比野人!太耐沒用、不再用的野比人。你清左野先。另外,停買野(除左必要食物同用品)。

你做完呢一步,已經搬少左野。

將不急用的野pack先,電器或易碎的野,我用舊衫包住。我今次好彩間搬屋公司都算禮貌斯文放野,都手快。每盒野在註明係放邊度。衫我用紅白藍大袋入。

子爵府

BK Milk勳章

晴B媽 發表於 20-4-23 20:43

我會分位置pack箱。
例如放睡房1的物品,放埋同1箱。
放廚房的pack埋一齊。

因為你可以叫搬屋哥哥,邊D箱搬去咩位置,方便unpack。
每個箱寫清楚放咩位置。

碗碟,易爛的,自己用bubbles紙包好。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 20-4-23 20:50
我早排搬屋,搬之前2-3個月,狂掉野,係,狂比野人!太耐沒用、不再用的野比 ...

我得返3日時間pack

已經掉晒唔要的物品 開始入箱,但茫無頭緒,即刻上bk討教

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

先自己整張箱頭紙,一路 pack,封箱時比個 no. 佢,係張紙寫低大約咩物品。
我就一路 pack,一路掉嘢,玻璃用bubble 紙包好,封箱時如有空位,盡量填滿個箱吾好有虛位,係箱外加符號,如向上或易碎品。

大宅

每箱一定要寫清楚入面有乜,過新屋可以慢慢開箱

伯爵府

Astra00 發表於 20-4-23 20:50
我早排搬屋,搬之前2-3個月,狂掉野,係,狂比野人!太耐沒用、不再用的野比 ...

我都係,每次搬屋都係狂掉野、狂送野比人、狂捐比人,覺得超浪費,所以我而家不斷提自己。唔好晒錢買咁多野。

水晶宮

zxzx 發表於 20-4-23 21:05
我都係,每次搬屋都係狂掉野、狂送野比人、狂捐比人,覺得超浪費,所以我而家不斷提自己。唔好晒錢買咁多 ...

我仔出世前,已經斷捨離一次,掉左好多唔等駛嘅野,所以今次搬屋都無太多野掉啦

水晶宮

ada_fung 發表於 20-4-23 20:52
我會分位置pack箱。
例如放睡房1的物品,放埋同1箱。
放廚房的pack埋一齊。

多謝你

水晶宮

abbytang 發表於 20-4-23 20:58
先自己整張箱頭紙,一路 pack,封箱時比個 no. 佢,係張紙寫低大約咩物品。
我就一路 pack,一路掉嘢,玻璃 ...

多謝你

水晶宮

雲卷雲舒 發表於 20-4-23 21:00
每箱一定要寫清楚入面有乜,過新屋可以慢慢開箱

多謝提醒

珊瑚宮

回覆樓主:

bedding 同 洗面毛巾,當晚睡衣等 放 一箱,寫清楚,分開放…… 搬屋個日身心疲累,一拆到呢箱就可以去沖涼教豬了 翌日再嚟執過

水晶宮

bing-jing 發表於 20-4-23 21:22
bedding 同 洗面毛巾,當晚睡衣等 放 一箱,寫清楚,分開放…… 搬屋個日身心疲累,一拆到呢箱就可以去沖涼 ...

呢個tips好實用,太細微反而無想到

子爵府

我搬過幾次屋
玻璃嘢我全部自己搬
蒸爐個水箱都係自己搬

公爵府

回覆樓主:

我搬幾次都係1日內就可以pack好哂,但我嘅方法只係快,唔會整齊。反正搬到新屋都要重新執+清潔,所以我唔會pack得好好,好整齊,快就ok。

我會買10-15個超大紅白藍,乜都掉哂落袋,再貼張紙响袋面寫係乜。碗碟/玻璃先用紙箱。

珊瑚宮

晴B媽 發表於 20-4-23 21:34
呢個tips好實用,太細微反而無想到

亞婆從不是省油的燈

水晶宮

bing-jing 發表於 20-4-23 22:30
亞婆從不是省油的燈

侯爵府

貴重野如包包我會提早拖gip自己搬

男爵府

唔知你多唔多野執?如多野,建議你唔好諗住要pack得整齊,快快趣放曬入箱算啦,因3日時間唔算多

男爵府

回覆樓主:

依家唔會掟啦!全部都用板車,一箱箱叠起,推落樓 上樓。
新屋要放定沖涼用品,牙膏牙刷,睡衣,一些衣服。搬到去當晚,唔使摷箱,就有得用。

首頁

尾頁

跳至