自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

newcomer550 發表於 20-4-24 14:57
如果CUT線令到後車要拖慢避你, 未必冇問題.

同意!要後車減速遷就,減到就話啫,唔係人人都咁好身手。所以我免得過都盡量唔會cut線

子爵府

回覆樓主:

最怕係個啲以為自己cut線大晒可以唔洗理主線有車行緊,我唔揸車嘅,但坐車真見過唔少咁嘅情況,覺得自己要cut線係大晒人地行緊嘅一定要讓,又唔打燈,直接cut埋嚟,真係反應少啲都比佢撞到

珍珠宮

littlefunpig 發表於 20-4-24 15:34
照你咁講, D 車cut 線, 隔離就完全好smooth 咁完全唔洗收油?
香港咁既路, 永世都唔洗cut線啦, 分叉位想cut ...

cut線都要自己判別狀況,心急cut線點都係自己蝕底,就算有錢賠又點?有啲損傷後遺症係一世!

珍珠宮

schricky 發表於 20-4-24 17:19
最怕係個啲以為自己cut線大晒可以唔洗理主線有車行緊,我唔揸車嘅,但坐車真見過唔少咁嘅情況,覺得自己要c ...

大把呢啲人!我駕車9年,見唔少!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

laukiki 發表於 20-4-24 13:19

個官判得咁高賠償~即係肯定佢係安全情況下先cut線

原告都有不足的地方,所以要負兩成半責任。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KATRINE 發表於 20-4-24 10:42
導致半癱但可告人並獲1600萬?咁駕車人仕咪好無保障?我重想考車,而家有d担心。
...

我唸呢單case, 如果首被告唔係事前飲左酒, 而次被告唔係超速, 應該都好難告得入~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

redhot 發表於 20-4-24 17:19
cut線都要自己判別狀況,心急cut線點都係自己蝕底,就算有錢賠又點?有啲損傷後遺症係一世!
...
個官都無話事主係岩曬, 佢自己都有唔小心
所以原本判佢2千萬, 扣左佢3百幾萬
渣車幾時都係要小心, 馬路成日都見到好多盲毛3寶,
邊個岩邊個錯都好, 幾時都要打醒12分精神

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

schricky 發表於 20-4-24 17:19
最怕係個啲以為自己cut線大晒可以唔洗理主線有車行緊,我唔揸車嘅,但坐車真見過唔少咁嘅情況,覺得自己要c ...
香港人咪就係急... 唔知急乜
試過隔離線既車一見你打燈就即刻加油封住你條線,
唔俾你cut, 一架接一架死都唔讓, 大把呢D PK
仲有小路出大路唔睇車, 直出都唔少
對面線要轉入黎又唔睇對面有無車
有D 人渣車好似只會識得望前面

珍珠宮

SEPS 發表於 20-4-24 17:24

我覺得有同情分嘅關係,兩乘半責任判少咗喇。如果駕開車就知道,公路上唔係話收制就收得切!
當然,呢件事被告飲過酒、超速就一定唔啱

珍珠宮

SEPS 發表於 20-4-24 17:24

即係話佢係不安全下切線,咁真係負好大責任

珍珠宮

littlefunpig 發表於 20-4-24 15:34
照你咁講, D 車cut 線, 隔離就完全好smooth 咁完全唔洗收油?
香港咁既路, 永世都唔洗cut線啦, 分叉位想cut ...

你有冇車牌?

考牌時,cut 線讓定係正線?

唔係有借口就可以亂嚟

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

二世龜 發表於 20-4-24 10:50
所以唔好超速同酒後駕駛

這是重點~

雖然我都有點同情兩個被告~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

LokYauYau 發表於 20-4-24 12:09
香港法例買車一定要有第三者保險。

三保如果涉及醉駕係唔cover架! 所以咁大舊錢, 破產無走雞
放下自在

禁止訪問

水晶宮

redhot 發表於 20-4-24 17:10
我本身唔飲酒,所以一定唔可能有醉駕發生係本人身上,而我呢啲c9,駕車都係為送小朋友,車速就一定唔會快, ...

最驚電單車快速穿來穿去,見到都鄧佢震

大宅

我每次 cut 都好順,一架唔讓咪等多架。揮一揮手好多都會讓!

好似你咁硬 cut, 好易出事!小心!

男爵府

撞人個两個司機超速同酒駕

翡翠宮

patekp 發表於 20-4-24 21:31
我每次 cut 都好順,一架唔讓咪等多架。揮一揮手好多都會讓!

好似你咁硬 cut, 好易出事!小心!

我從來都唔會硬cut,但你會見好多呢啲唔打燈又硬cut既人

咁你主線唔通唔讓?呢啲成日都發生,人地cut緊我,係我岩唔通我又照俾油去咩?搏撞咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

一個醉駕,一個超速,如果無飲酒會留意到四周環境,見到慢線塞塞地,會alert 到有人會cut 線去快線,咁就唔會撞到包山王,而超速果個唔超速就唔會見到意外發生照車埋去包山王,不過包山王自己都有責任,所以打左個75折。

首頁

尾頁

跳至