自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我覺得而家基層覺得社會唔公平,要同其他人一樣
但冇諗過睇餸食飯
我細個好窮
但從來冇眼紅過人地屋企有錢
只知道知識改變命運
窮人從來只可以努力學習向上爬
唯有係僅有資源努力
我屋企2個都大學畢業,有穩定工作
阿媽而家叫生活冇憂
係香港其實福利好好
我地咁窮都可以讀大學
我細個冇補習,冇學過野

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

toffeetong 發表於 20-4-26 20:07
係喇,每日忙拾荒?! 成屋垃圾。
見成餐飯得一碟豆定粟米, 直頭係虐兒,想知佢d綜援金洗左去邊。
...

鏡頭前嘛,鏡頭後係咪食呢啲得佢知lu

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

住劏房要涯貴租慘,住公屋又獨立廚廁又慘?想點?

侯爵府

schricky 發表於 20-4-26 20:55
上堂老師講一次唔明,所以要補習,依個係咩道理?明知自己聽一次唔明,上堂前自己有無試過睇一次先?了解自 ...

唔知幾時開始,補習已經被推崇成為必需品

公爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 20-4-29 07:32
命運自己決定、 我從來不會同情這些人~
我都係咁諗。如果仲有工作能力,短時間有困難,靠綜援幫助,都好合理。之後自己好應該努力一點,做個好榜樣給下一代。

男爵府

回覆樓主:

岩岩睇返,個呀媽咩料,有手有腳攞綜援,佢肯做去惠康,麥當勞,茶餐廳都得啦,唔做嘢仲搞到屋企亂到咁,要搬枱出走廊做功課,痴線
我細個屋企都窮,一兩碟餸就要一家6口食,好多時得一碟添,由細到大都從未補過習,從未上過興趣班,我唔知原來咁樣可以怨社會唔公平囉

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仲一直以為係劏房

男爵府

長毛免 發表於 20-5-15 11:46
我仲一直以為係劏房

係公屋單位,2個人住應該ok,但個媽應該唔執屋搞成咁

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

https://youtu.be/BMuaeXR24Sw