婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本來plan左下個星期三帶埋個仔去菲律賓探親架! 但而家d豬流感都仲係陸續增加確診個案, 最後都係決定唔帶個仔去啦! 唔想搏, 我諗住個仔兩歲前帶佢去一次旅行架嘛! 但點知無啦啦出現豬流感, 我屋企人就話普通感冒之嘛! 又話識得個專家朋友講搭飛機唔會有事, 但係唔係包保百分之百無事先? 我寧願遲d先去比多d錢好過啦! 去旅行係要開開心心健健康康去架嘛! 邊有人驚住去架! 所以我暫時將個行程推遲至10月1日先去, 唔知到時d豬流感會變成點呢? 希望散晒啦! 各位mama, 如果係妳地, 會選擇照去定係推遲d先去呢? 同埋如果遲d有豬流感疫苗, 妳地會打嘛? 其實豬流感疫苗係唔係會加埋落去流感針度架? 定係分兩支針打呀?

珍珠宮

畀面勳章

My family has planned to go to Japan, but we've cancelled it already!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

No

大宅

of course not!!!

男爵府

Oh NO LA.

子爵府

陪月勳章

梗係唔會啦, 都唔明感染個案D家長點諗, 係咪真係有咁嘅必要去旅行呢? 依家出咗事都唔知怨邊個好...
仲有d患病留學生, 真係唔明點解有病仲上機, 有d仲刻意隱瞞唔申報, 一d危機感都冇...

別墅

嘩唔好用D小朋友較飛啦,一陣有事喊都無用
珍惜生命,生命寶貴,各類動物也有生命,愛謢生命,支持不剎生,不吃肉類,支持茹素,不要光說要行動,本人巳茹素多時.....

男爵府

原帖由 MaMa2008 於 09-5-29 23:52 發表
梗係唔會啦, 都唔明感染個案D家長點諗, 係咪真係有咁嘅必要去旅行呢? 依家出咗事都唔知怨邊個好...
仲有d患病留學生, 真係唔明點解有病仲上機, 有d仲刻意隱瞞唔申報, 一d危機感都冇... ...

點解D人咁唔自律, 從疫區回港應該自我家居隔離幾日, 出入帶番個口罩先啦! 若無其事, 周圍播毒, 香港多得呢D人唔小呀!

大宅

我一早買晒機票一家五口返加拿大探親,叫仔女注意個人衛生啦,勤洗手.

禁止訪問

畀面勳章

洋房

留係香港穩陣喎, 但唔同真係唔俾個女出街?!
工人都要出街買餸喇.. 又唔知一日流流長, 如果連d 暑期班都停埋, 可以俾雯雯做d咩

男爵府

醒目開學勳章

係啦!仲想9月去日本

侯爵府

留係香港未必一定穩陣既, 唔通成個暑假同d小朋友做困獸之鬥咩. d菌有排玩, 唔通暑期班都唔返咩.

香港咁多人, d人返工都周圍走啦, 真係菌就一定有. 睇你夠唔夠強羅.

出唔出外都好, 個人衛生做好d羅. 個朋友重諗住早d走, 玩多2個禮拜, 返黎咪自我隔離羅. 無人想病架.

子爵府

畀面勳章

你哋唔去我就去啦
人少咗無咁高傳染性

我會帶住口罩架啦

別墅

原帖由 grace_xian 於 09-6-12 16:15 發表
你哋唔去我就去啦
人少咗無咁高傳染性

我會帶住口罩架啦

我老公去左做野,聽日返HK,我唸住叫拒在出面間屋隔離7日先返黎呢面屋,
費事一陣又話飛機前後3排有咩隔離野, 又或者咩事野埋比細路就大Q獲,事關家下中招又死左既多數係長期病患者,我2個細既有asthma..........
珍惜生命,生命寶貴,各類動物也有生命,愛謢生命,支持不剎生,不吃肉類,支持茹素,不要光說要行動,本人巳茹素多時.....

別墅

原帖由 史迪仔 於 09-5-27 17:34 發表
我本來plan左下個星期三帶埋個仔去菲律賓探親架! 但而家d豬流感都仲係陸續增加確診個案, 最後都係決定唔帶個仔去啦! 唔想搏, 我諗住個仔兩歲前帶佢去一次旅行架嘛! 但點知無啦啦出現豬流感, 我屋企人就話普通感冒之 ...

唔知點講好,我又發覺每逢轉季,好似由冬天轉春天,由春天轉夏天,雖然都會有流感出現,但是會康復得較快些。
如果是夏天轉秋天;或秋天轉冬天,患病時間會長些,又好難斷尾,且身邊係好多人都中招。所以,我會比較擔心天氣轉涼後的疫情。

當然,要和小朋友外遊或留在本地,個人衛生就最要緊,隨時因大意而中招。

大宅

原本都打算去日本或台北,但現在已打消念頭 .

複式洋房

為己為人,唔外遊住la

別墅

唏15/16

別墅

就算去旅行又可以去邊呢?

首頁

尾頁

跳至