自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章

客戶擺17萬,可以用融資方法(銀行借出$113.5萬)做150萬的儲蓄保單。
保單期滿:保證150萬
成本:首期17.1萬+5年供款14.7萬(每月供$2460)
融資:113.5萬
淨回報:150萬-113.5萬-14.7萬-17.1萬=‼️4.6萬‼️(5.36%p.a),保證回報

他這樣計,算有沒有伏?

伯爵府

銀行借錢唔使息?

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

150萬幾多年後先至攞返?到時一百五十萬等於而家幾多錢?

子爵府

減齡達人勳章

回覆 PacoMum 的帖子

我聽到要問銀行借錢,即刻講無興趣,同埋唔相信銀行會做不賺的生意,所以無詳問和上來問一問。

子爵府

減齡達人勳章

回覆 熊熊老婆 的帖子

比首期加5年供款,上面有寫。

公爵府

牛年勳章

busimami 發表於 20-4-29 19:35
回覆 熊熊老婆 的帖子

比首期加5年供款,上面有寫。

簡單嚟講,咁你覺得五年後銀紙會唔會貶值多過5%?

伯爵府

busimami 發表於 20-4-29 19:34
回覆 PacoMum 的帖子

我聽到要問銀行借錢,即刻講無興趣,同埋唔相信銀行會做不賺的生意,所以無詳問和上 ...

呢個職員有啲蠱惑,呢個plan 無計銀行借錢利息,無理由借錢比你唔收息,多數呃人

珍珠宮

畀面勳章

busimami 發表於 20-4-29 19:22
客戶擺17萬,可以用融資方法(銀行借出$113.5萬)做150萬的儲蓄保單。
成本:首期17.1 ...

條數會唔會記錯? 每個月供2460,5年一共供咗14.7萬, 加埋17.1萬首期,先畀得嗰三十幾萬。
五年供得14.7萬,咁點解融資係113.5萬?
頭尾攞三十幾萬出嚟,五年後銀行會畀一百五十萬你?

子爵府

減齡達人勳章

banbanmm 發表於 20-4-29 20:10
條數會唔會記錯? 每個月供2460,5年一共供咗14.7萬, 加埋17.1萬首期,先畀得嗰三十幾萬。
五年供得14.7 ...
我都唔知,條數無記錯,不過我聽到要融資,又要問鋃行借,正所謂咁大個頭,唔好戴咁大頂帽,更加唔信有咁大隻蛤乸隨街跳,所以上來問問,睇下自己是否多心。

珍珠宮

畀面勳章

busimami 發表於 20-4-29 21:13
我都唔知,條數無記錯,不過我聽到要融資,又要問鋃行借,正所謂咁大個頭,唔好戴咁大頂帽,更加唔信有咁大 ...

唔理個plan係點,借百幾萬,每個月還二千幾,還五年已經唔合理。

你可以想像下按揭借五百幾萬,每個月供一萬幾蚊,有冇可能五年還得曬。

大宅

回覆樓主:

銀行係咪叫樓主買保險?

唔明$113.5萬點來的?
銀行借比你?

珍珠宮

PacoMum 發表於 20-4-29 19:45
呢個職員有啲蠱惑,呢個plan 無計銀行借錢利息,無理由借錢比你唔收息,多數呃人
...

請各位jm 幫我推出去, 銀行係每個職員有quota

入入下錢櫃位啊姐, 問你買唔買保險, 開唔開多張信用咭

做唔到quota 要上總行訓話, 當初雷慢我朋友係銀行做
佢地業界嗅到陣除, 係有野, 但佣高死推比d 客, 客又開心高息

佢地話客貪心喎, 佢地無責任,邊隻佣高就推介邊隻架啦........(一堆無良心說話)

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

banbanmm 發表於 20-4-29 20:10
五年供得14.7 ...

呢113.5萬期滿要還番比銀行, 每個月還息2460元, 五年後實則攞番46400, 仲係非保証的。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

減齡達人勳章

haha_13 發表於 20-4-29 21:23
銀行係咪叫樓主買保險?

唔明$113.5萬點來的?
是的,是推介我買保險,買一百五十萬的儲蓄保險,銀行借出$113.5萬。

伯爵府

關於融資部分 月供還款?
借本金113.5萬 分5年還 每月大概還款$30000蚊喎 仲要過壓測 月份過6萬?定有物業可以做抵押?

伯爵府

...

珍珠宮

而家去邊都小心, 雷慢堆苦主, 錢回晒籠未?

你可以嘈, 但錢預左財過江棍手

獅子發炒銀行,都可以除淨晒, 一句唔比就唔比, 你話下一期, 或者以股代息都好

叫班老人吸空氣過日? 65先有生菓金喎, 未夠秤個班老野點算?

滅碎d 錢, 到到放d 蛋唔好放埋同一個籃

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

因為銀行啲錢都無出路, 貨款比客戶賺息, 收左利息147600, 而客人到期只係攞到46000, 即係銀行五年內實賺100000元。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

1)冇計通張率,如扣5年通漲剩多少%

2) 有冇減埋“融資”=借錢你每年要俾銀行的利息?銀行和保險公司是兩間不同的有限公司,一方派錢(回報),另一方收借錢的利息.

3)你供5年唔一定只係kwu你5年,有些plan供五年但kwu你10年或以上.小心睇細字,米信職員口述,變雷曼翻版

珍珠宮

畀面勳章

andyman 發表於 20-4-29 21:30
呢113.5萬期滿要還番比銀行, 每個月還息2460元, 五年後實則攞番46400, 仲係非保証的。

...

你咁講就明曬。

樓主話150萬係保證,咁唔知個供款額係咪保證。 要睇清楚細節條款, 例如份單唔係銀行出, 有咩事銀行唔負責。

首頁

尾頁

跳至