自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

我記得佢話F.2時,媽媽為了可以供她到外國參加比賽,竟然把全庫身家$7,000全給金鈴買機票。真是匪夷所思,我覺得佢同佢媽媽都係老作吹水!?-(

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 beverly@mim 於 09-5-27 21:39 發表
點解樓主新acc,第一日就要入來話佢既?

睇黎樓主都好"用心良苦", 特登註冊個a/c黎公布.
仲有幾日假期, 可以周圍去將同一資料post出來, 真係唔該晒喎.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

原帖由 wendy09 於 09-5-27 11:35 PM 發表

唔係喇!兔兄,你咪見到人地妹妹仔靚小小你就幫先得架,唔知你果日有冇睇電視呢,我果日一路睇一路同我老公講,人地拎綜援,部相機仲新款過我,個衣櫃又貴過果個我,我閱櫃無數,平貴一眼就分得出,仲要勁新淨呀,佢話人地送,咁呢個時世邊 ...

醒字派喎

睇果時我同金兔都有說過呢個問題

但我份人一件事還一件事囉
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主咁清楚事主d野,一定係相識,仲可能係死敵,不過如妳所講係事實,咁不如由政府黎查巴啦~~~

一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

大宅

畀面勳章 大廚勳章

人地交代左啦~人地細女黎ga咋~放過人啦樓主~

sted in May 20, 2009 ¬ 12:03 pmh. admin 110 Comments »

最近,一些聲音不斷擴大,有很多人把焦點放在帽的問題上。為了不為難支持我的人,我必需在此有個解釋和交代。

關於帽的”設計”的問題,我要強調我一直所說的是將其變成cap帽的意念。起碼在當時來說,
我並沒有看有mario的cap帽。而我當時大字著”香港註冊設計”,是取其”香港外觀設計權”的名字。
當初我是希望該公司可以考慮用這些作為mario的週邊產品,去生產這種帽子。就像一首別人寫的歌,我將它以另一種形式呈現出來,
而我第一步就是詢問其作者。我沒有得到作者的回應,我知道這並不代表同意,而為了得到同意,我則從政府入手,
我當時無知地認為註冊得到通過後就表示同意,因為畢竟是政府機構。而我更無知地認為註冊了”香港外觀設計權”就是保障了
我的帽沒有侵犯版權。而當我現在知道存在問題,以及嚴重性,所以沒有訂綠色那款,更停止了售賣有關mario的帽(已通知元朗鋪和好戲量停止售賣),靜靜等待版權問題確解決。我只是想強調,一直沒有惡意盜用的意思。另外,而我一直也有跟海關和任天堂接觸詢問有關問題,現階段沒有人能確切地判這是否屬侵犯版權。

早前很多人說想訂帽,現在我停止賣帽,擔心失信於他們。但我從爭論中得到很多教訓,我不會理會惡意中傷或人身攻擊,但會認真聽從理性的意見和勸告,如果證實有錯,撞了板,我會認真反思,學習和鞏固版權方面的知識,並答謝所有善意的意見,還有支持我的人。希望想買這頂帽的人明白我的用意。

我不是聰明人,總是跌過錯過才知道什麼是對。希望我知得不會太遲,但請不要對我人身攻擊或起底。我自問只是一個普通年青人,和很多年青人一樣,活在當下,遇上了問題要去解決,把握機會,用自己力量令想家人好過一點。

衷心的感謝有建設的反對和不滿的聲音 這使我進步 不過為我好的話又何需這樣激動?大家都是年青人 人誰無過?
只要知錯能改 善莫大蔫 。

我不希望自件的事,會影響到我家人,令他們擔心難過。 所以希望大家不再為我這個平凡的中學生花筆墨,而我亦都必需要收拾心情,來應付升高中的考試。

重要的是,鄭金鈴還有的是時間. 腦袋. 一雙手. 將來由我設計的, 必定能呈現。

p.s. 支持我的不要擔心我,一些無謂的言論不會影響到我,很佩服網民的創意!哈哈,真令人眼界大開~自問比之前堅強了 ,如今我不再躲在衣櫃哭,我承受得到,我以行動證明我能勇敢面對。謠言止於智者。=]

5月20日
鄭金鈴

禁止訪問

子爵府

原帖由 yobi 於 09-5-28 00:39 發表
sted in May 20, 2009 ¬ 12:03 pmh. admin 110 Comments »

最近,一些聲音不斷擴大,有很多人把焦點放在帽的問題上。為了不為難支持我的人,我必需在此有個解釋和交 ...

子爵府

好媽媽勳章

睇過佢data,佢樣樣都靠自已,不但無影響學業(呢間屯門名校,英中),仲要顧家,都已經好叻啦

自已搵資料,自已攪版權,咩都自已,條路你估咁易行咩!人地得15歲渣

樓主,你post咁多佢既野,某程度幫緊佢宣傳

民房

樓主只係想借助咁多位媽媽既力量去鬧金鈴
其實係咪想搞亂我地呢個親子論壇.....

我有睇你地個post
有人叫其他人去扮家長要搞大件事
仲要話我地班家長無腦

你地都寄左野比海關
咪由得海關查
仲要嘈到黎呢度

男爵府

唔該d人丙人唔好走過黎呢度丙,呢度唔係高登,唔好開埋d新a/c黎玩爆料,好討厭!!!:;pppp: :;pppp: :;pppp:

攞綜援大駛又唔係犯法,唔抵得咪搵齊證據去社署告佢囉,點解要四圍開a/c唱人o者?

民房

仲要係度講

果邊d「家長」都冇乜腦咁
我回完都好似冇咩用咁

除左e-mail仲有咩幫到手

子爵府

sorry~我一開始都對佢冇好感
人地7-8嵗幫手扱紙皮幫補家計,冇叫過一聲慘,
人地一家3/4口住一間轉身都冇位ga房,冇登報紙怨過一句悲,
我細個,媽咪黑雨/打8號風都要番工,我屋企水浸上到失頭,我11嵗仲要煮飯俾細佬食.
媽咪一日做超過16個鐘,7:00am已經唔見人,凌晨12:xx先番屋企.
細佬整穿頭我都唔敢同佢去醫院,驚冇錢俾
我地都係咁捱過左,有手有腳有咩咁慘?
香港得佢一個咩?我只覺得佢扮嘢,咁細個就咁奸,真係好恐怖囉

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

老實說,如果個個綜援家庭既小孩好似佢咁上進咁聰敏,我會好恩惠,起碼睇得出,佢第時係一個取於社會,用於社會既人..
佢個人好積極,好有理想...

如果我個女好似佢咁,我都唔拒呀...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

讀書叻, 攞綜援, 就等於唔可以犯錯, 就等於一個模範生, 其實邊個細個無反斗過, 無激過父母? 如你要去將一個人嘅嘢由底翻到面, 你只係挖緊人瘡疤, 一個單親家庭長大嘅細路, 只係得媽媽獨力去教, 佢有咁, 我已經覺得佢自愛過好多人. 唔知樓主係咪真係好似其他媽咪咁講, 係金鈴嘅同學, 如果係嘅話, 不如, 擺多D時間去學業方面, 比起花時間去挖人瘡疤, 黎得更有意義. 而如果認為金鈴嘅所為令你食唔安, 瞓唔落, 咪即管睇吓政府部門點處置佢囉, 根本唔需要POST佢嘅嘢去咁多討論區, 就算一個賊一個犯案嘅人, 佢都應該有私隱有尊嚴, 唔係好似舊式社會咁, 要拉去遊街示眾.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

咪係, 佢只係一個15歲嘅女仔, 放過佢喇, 況且伸請綜援嘅又唔係佢...仲有我係cr2聽過佢嘅訪問, 我覺呢個女仔都ok呀, 唔係樓主你所講咁差啫!!

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我阿媽話佢間屋裝修得仲靚過我媽間屋呀!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 beverly@mim 於 09-5-28 00:56 發表
睇過佢data,佢樣樣都靠自已,不但無影響學業(呢間屯門名校,英中),仲要顧家,都已經好叻啦

自已搵資料,自已攪版權,咩都自已,條路你估咁易行咩!人地得15歲渣

樓主,你post咁多佢既野,某程度幫緊佢宣傳 ...

佢幾叻女幾靚女,有腦將來大把世界,總好過d人用時間做無聊事,周圍唱人,傷人不利已

伯爵府

好媽媽勳章

就算騙綜援都係佢媽媽,又唔可以話關一個15歲的女仔事。可是如真在一個大食懶騙綜援的家庭,而這個女仔願意靠自己去賺錢,我反而覺得安慰她沒有變成大懶蟲。
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

別墅

原帖由 sonic04 於 09-5-28 00:06 發表

醒字派喎

睇果時我同金兔都有說過呢個問題

但我份人一件事還一件事囉

姐係點呀?兔兄聰明過我,我唔明,
拎縮援但係有新款相機同電話,唔係同一件事?

首頁
12345...7

尾頁

跳至