自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

別墅

原帖由 Nie 於 09-5-28 08:23 發表
咪係, 佢只係一個15歲嘅女仔, 放過佢喇, 況且伸請綜援嘅又唔係佢...仲有我係cr2聽過佢嘅訪問, 我覺呢個女仔都ok呀, 唔係樓主你所講咁差啫!!

如果一個正常人,會唔會俾你係鏡頭前或咪前俾你見到佢真個性?正等餘亞嬌剛出道夠純喇,有邊個知原來佢會夠膽影果d四級相,我只係想講,你係鏡頭前見到既野大多數都唔係事實,我只分析到佢係一個鐘意認叻同脾氣大既人,由佢走入衣櫃果下我已經覺得佢係,成日想引人注意,與其走入衣櫃,點解唔去刪埋度門講呢?唔通衣櫃較有私穩?走入衣櫃講電話可以引起人注意,呢個先係佢目的,大家會唔會睇小左15歲女仔既思想呢?15歲諗野都可以好成熟可以好多計謀,我唔係新加入國民呀!唔係做煤架

男爵府

15歲識自己報料俾D報紙等人知佢有幾「慘」,呢樣已經叻到爆啦,唔好話佢係想搏人同情

別墅

原帖由 kateyu 於 09-5-28 03:41 發表
sorry~我一開始都對佢冇好感
人地7-8嵗幫手扱紙皮幫補家計,冇叫過一聲慘,
人地一家3/4口住一間轉身都冇位ga房,冇登報紙怨過一句悲,
我細個,媽咪黑雨/打8號風都要番工,我屋企水浸上到失頭,我11嵗仲要煮飯俾細佬食.
媽 ...

同意!佢地拎縮援已經係叫生活上冇壓力架喇,
讀書勤力係應份架,果d拎綜援但係唔努力係人渣喇,所以唔講果d唔係人,大家諗一諗,有好多冇拎綜援既底收家庭,父母長時間工作,又驚俾人炒友,放工又趕頭趕命買送煮飯,大把野要顧慮,有時不知不覺間會發洩左d脾氣係仔女身上,反之,金鈴一家食亞公,何來會有生活上既壓力呀?冇壓力即係情緒上已經比帶住壓力上課既學生優勝喇,成積好過人係應該架,因為係你應份還俾社會架,納稅人俾錢養你,如果你係正常思想既人都知道要努力回饋社會,做係正常,唔做果d受助人係人渣,人渣就唔討論,費事為社會上既渣宰晒口水晒時間

別墅

我想:
俾綜援: 政苦問題
收綜援: 金鈴家長
有新款相機同電話: 金鈴自行想辨法

大宅

唔覺佢慘,亦唔覺佢叻...綜援可能只係佢一家人的甜品/零用...佢的生活質素,唔可以單靠綜援來維持...

只係,咁細個,何須咁早出風頭...

別墅

原帖由 朱仔媽咪 於 09-5-28 12:43 發表
我想:
俾綜援: 政苦問題
收綜援: 金鈴家長
有新款相機同電話: 金鈴自行想辨法

有收入係要報社署,你搵幾多都要報,唔報等餘係咩野,請自己諗,收綜援係金鈴家長,但係金鈴冇份洗嗎??

其實我信高登係因為,佢地個圈子俾你地更接近金鈴,你地只係見到鏡頭前既佢,但係高登果邊會有d人係佢身邊既朋友同學,如果要話人地眼紅佢,要唱衰佢既話,咁証明左佢人緣唔好,點解人緣唔好呢?可能平時份人鐘意認叻,寸親人,一個就可能係眼紅姐,但係大部份人都話佢果時係唔係應該重新好評估對呢個人既睇法呢?
15歲思想空間可以好大,唔好話人地得15歲放過人,15歲唔係免死金牌,做得好要讚,做得唔好要彈,個社會係咁架喇,唔可以話得果15歲就瀉晒d責任,我15歲果時已經打緊工,第一份工成日俾個惡老闆鬧,唔通我同人地講,我得15歲炸,你放過我喇,我係覺得你自己揀左d咩野,你就要承擔返所有風險,所有批評,做人唔一定要活係掌聲之下,係批評中成長先可以訓練到長遠既EQ

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

啱啱上now.com睇完星期日檔案, 其實節目訊息好正面, 估唔到有咁大迴響....

攞綜援嘅, 有上進心, 總比一世諗住食阿公嘅好好多。

別墅

原帖由 牛精仔 於 09-5-28 13:04 發表
啱啱上now.com睇完星期日檔案, 其實節目訊息好正面, 估唔到有咁大迴響....

攞綜援嘅, 有上進心, 總比一世諗住食阿公嘅好好多。

節目係正面,但係而家講緊鏡頭後既真相/真性情

大宅

我都係信高登多d囉,佢地起人底真係好勁,同埋電視d野不嬲信唔過既,我自己都15歲出黎做野喇,又辛苦又要受氣,呀爸呀媽都要返工,我同家姐仲要照顧埋兩個妹,到而家結左婚生左兩個囡,得c6自己一個做野,財爺又乜都冇幫到我地,公屋又未有,個個月都要交五千幾蚊租,又奶粉果d...唔通我又走去上電視呻下我有幾慘咩~
講真15歲應該好專心讀書先岩架麻,搞咁多野為乜呀,我個妹都係15歲喇,又係讀band1英文中學,但係佢d功課真係多到連食飯時間都冇呀,又要溫書,真係好唔得閒架麻!

禁止訪問

民房

原帖由 chunheimama 於 09-5-27 22:56 發表
但睇电視好似得佢一個女, 吾多覺有哥哥。

雖然咁多反面消息, 但從TV看到她是一名上進心強, 努力向前的亮麗小女孩。會不會是一個有才華的人招人忌呢?

從TV中我也暗地擔心佢綜援問題, 希望佢冇踩界啦! ...

金鈴兄長:別讓她在金錢中迷失

【明報專訊】15歲女生鄭金鈴賣Cap帽的故事,令她備受網民熱捧,電台電視台相繼追訪,獎學金、生意、實習機會如雪飄至。金鈴謹慎應對,忙得聲音沙啞。默默在旁守護的兄長卻暗自擔心一夜成名,最終令她在金錢中迷失。

成功太快 盼妹做回普通學生

對於金鈴的成名,Michael既開心又擔憂,「她始終是個孩子,雖然想法很成熟,但回到家裏還是很孩子氣,成功來得太快太多,我怕她會在金錢裏迷失,忽略了求學的重要。非常感謝社會的關心支援,但有心人為她做的已非常足夠,希望明天開學後,金鈴能夠逐漸從媒體中淡出,『做回一個普通的少女,好好讀書的學生』。」

金鈴就讀的保良局董玉娣中學,班主任周舜儀老師和校長也擔心,太多活動會影響金鈴的學習與心態,教育局、保良局已向她提供獎學金,校方也會派兩名教師適時輔導。

Michael 說:「我希望讀者從她的自強故事裏學會分辨對錯,比如當小販擺賣其實是犯法的,不應胡亂認同,但她的努力與決心就很值得大家思考。金鈴早前答應網民再出來賣帽,就堅持一定要守諾,無人可以動搖,我唯有讓她賣最後一次。她有成功的特質,我相信她長大後會獨當一面。」

大家睇下佢幾乖幾咁聽佢哥哥話

水晶宮

做人難...做名人更難...做名女人難上加難...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

畀面勳章

我都信高登,有時電視上睇到的野未必係真的,如果係想低掉d都唔需要上電視lor,依家15歲的人d思想已經可以好復習.........

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有無攪錯,豈有此理

男爵府

原帖由 wendy09 於 09-5-28 13:03 發表

有收入係要報社署,你搵幾多都要報,唔報等餘係咩野,請自己諗,收綜援係金鈴家長,但係金鈴冇份洗嗎??

其實我信高登係因為,佢地個圈子俾你地更接近金鈴,你地只係見到鏡頭前既佢,但係高登果邊會有d人係佢身邊既朋友同學,如果要話 ...

認同,到底金鈴而家係唔係想返學求學加埋賣帽揾錢,而唔拎綜援呢?
定係,返學求學加埋賣帽揾錢出埋綜援呢?
既然自己賺錢係要同社署申報,然後扣返相應的綜援額,何不努力一心一意去學習?

大宅

巨今日係有錯,原因係巨年輕經驗不足,但巨他日必成大器。至於濫用綜緩,就要由社署跟進啦。不過我同意縷上講,巨應該申報自己有收入。

水晶宮

最近, 我睇/聽o左兩個15/16歲女的故事. 一個係金鈴, 另一係打去電台比 DJ 鬧的 '細蚊'.

金鈴給人的印象是
1) 思想正面 (但不老積)
2) 知道自己在做什麼,
3) 對自己有要求, 有願景.

細蚊給我的印象
1) 不知自己在做什麼
2) 過一天得一天, 沒計劃
3) 自甘墮落, 分分鐘成日另一個未婚媽媽什至是靠政府養的年青人.

兩個女仔的表現可以是差天共地. 我期望我的小朋友長大似金鈴般生性, 識諗, 自強!

我不覺得金鈴或tvb 在訴說一個 '慘的故事', 我覺得我在看一個人生觀正面的小女孩自強的故事. 有人說她在扮野, 就算她真的是扮, 幫他的人是在社會上見慣世面, 在教育界教書多年的人, 那也看不出金鈴什麼料子嗎? 還有, 金鈴跟同學們做的機械人得獎, 那是事實, 若不是一班有大志, 有奮鬥精神的人, 那會拿獎嗎?

年青人不要因為別人有人注意就在別人背後說3道4什至是中傷人. 應該先要反省為什麼別人得到別人正面評價而自己冇. 自己又做不做得到別人所做的, 所付出的?

時下的年青人, 不見得有很多像金鈴般講野有紋有路, 有理想. 我們正需要思想正面, 思路清析及有理想的年青人作我們的社會棟樑, 我們的社會才有希望!

男爵府

個日我地全家人都有睇tv
不過個女仔俾我既印象真係麻麻

講真,佢地真係比好多好多人都幸福
雖然又係拎綜援
但係物質都好豐富
甚至比一d冇拎綜授既人都好

但係一個人唔珍惜就咩都冇用
個女人仲可以話生活空間細(唔心足咁講)
但係我又想問,依家佢地2母女又係食阿公
憑咩仲叫空間小,點解唔可以好好感恩珍惜
真係努力讚書將來去回報社會

雖然我只係單單睇左一個tv而認識佢
冇錯,依家女仔真係一d都唔簡單
物質主義真係好重,可以話有d貪x虛榮

但係咁又點
每個人都有自己條路去行
寄望佢唔好傷害到人

唔係我歧視
大陸黎既女仔真係唔好睇小
身邊都有唔小,真係好宮心計

香港人有時既同情心真係過於氾濫
有愛心不如真係幫下有需要既人好過啦
中國都有好多山區兒童需要人幫

小少爺係ma mi 既心肝寶貝

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我唔覺得佢慘,只覺得佢都幾注重物質享受,其實佢講到自己咁窮,而佢自己又咁叻,可以賺到錢,點解唔將賺到D$留起將來讀書用而用泥物質享受?單睇特輯我真係睇唔到佢家境環境好慘,有好多野都好新。如果佢自己話每星期有$300 零用,又真係唔算少,希望佢可以更加正面的利用佢努力賺番泥的金錢。

禁止發言

首頁
23456...7

尾頁

跳至