自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

who is 金鈴

翡翠宮

吖!! 我記得喇, 好似一個單親家庭窮女孩........但係, 會唔會有人刻意抹黑佢呀? 佢好似有講過話有人唱佢架.......

翡翠宮

原帖由 sonic04 於 09-5-27 21:05 發表

有人憎人富貴厭人貧

我都有同感, 佢15歲, 比返小小尊嚴佢, 單親攞綜授唔代表唔可以享有同齡小孩嘅活動嘅, 唔通上親星期日檔案, 都要窮到褲穿0先叫慘咩.

(以上純屬個人小見)

原諒吓一個小朋友啦. 講嘢唔好太盡吧.

翡翠宮

原帖由 haha_mom 於 09-5-27 21:17 發表
佢有好多名牌唔慳返D錢
仲話自己孝順mouth:mouth:" />
上網有人話佢有agnes b筆袋添呀
貪慕虛榮 人仔細細就迷名牌 仲要係用納稅人o既錢

leave her alone 啦, 就算真係, 會唔會係買老翻咋, 周街都係有假嘢嘅. 其實, 網上已經有人啄住佢唔放, 由得佢啦. 我自己意見係, 佢讀書比心機又叻, 都係第時對香港人嘅一種回報啦, 好過我地有時養埋d唔識教又不知自愛嘅人啦.

佢已經有好大壓力架喇, 網上咁多人話佢, 係咪想迫到佢死先安樂呢. 我有信心佢會識諗架啦!

係呢, 樓主, 你識佢架, 你要開新account講佢?

翡翠宮

原帖由 haha_mom 於 09-5-27 21:27 發表
佢上報果刻就要面對壓力啦
讀書比心機?
佢成日搞埋呢D野唔返學
仲為左咁偽造證明影印醫生紙請假
被老師記左過
我只係想俾多D人知姐
全香港仲有好多人俾佢o既假面具呃緊
以為佢好窮好慘 ...

如果真係咁, 你不如去告發佢, 好過要登呢度嗰度去折磨佢啦!

有時有D嘢, 唔係淨係得黑同白, 總有灰色area, even每個人都會係咁. 唔好圈個圈cool死d嘢, 自己會開心d架.

以上言論係大家討論.

翡翠宮

原帖由 haha_mom 於 09-5-27 21:42 發表
高登果邊好多人告左去海關同社署喇mouth:mouth:" />

咁咪就由海關同社署去查佢啦, 唉..........你仲嫌唔夠多人講佢? 仲要喺度開多個post講佢? 首先唔講佢錯與對, 如果你係一個15歲女仔, 比人咁講, 由底翻到面, 你會點面對呢? 有時比機會人都係種美德.

翡翠宮

原帖由 staryung 於 09-5-27 22:31 發表
做錯事,甚至犯法,大吧人有
但係犯了錯,就要認錯,學校和家長不都是那樣教的嗎?
侵權犯法的問題就算不談,但生性、孝順和窮但上進是裝出來,欺騙同情也沒問題嗎?
不是說綜緩家庭不能有正常生活,但那樣的洗費,真是所有非綜緩家庭能 ...

又黎>>

其實你地要講, 洗唔洗開咁多新account出黎講呢? 要講都講咗, 已經有人睇倒架喇, 你係想呢度d人點回應, 先叫有反應呢?

如果事情屬實, 照你地講, 已有海關同社署去查緊啦, 咪比d空間個細路囉, 就算有錯, 都未至於要置佢於死地吖.

且看你地啄住佢唔放, 又何嘗唔係傷害緊人呢?

留一線吧.

翡翠宮

原帖由 staryung 於 09-5-27 22:39 發表
是特登開入黎發言的,我本來沒這裡的ac
本來不打算開ac說甚麼,畢竟有點麻煩
但是想問一句,給機會跟放縱應該不同吧?

我都講咗, 咪由海關同社署去查啦, 你究竟係想點呢? 要人知呢件事, 你已經post咗出黎啦, 信我, 呢度已經有好多媽咪架喇! 唔答唔代表佢地睇唔倒, 況且你講太多, 都影響唔倒d咩, 就由佢地去查啦.

翡翠宮

讀書叻, 攞綜援, 就等於唔可以犯錯, 就等於一個模範生, 其實邊個細個無反斗過, 無激過父母? 如你要去將一個人嘅嘢由底翻到面, 你只係挖緊人瘡疤, 一個單親家庭長大嘅細路, 只係得媽媽獨力去教, 佢有咁, 我已經覺得佢自愛過好多人. 唔知樓主係咪真係好似其他媽咪咁講, 係金鈴嘅同學, 如果係嘅話, 不如, 擺多D時間去學業方面, 比起花時間去挖人瘡疤, 黎得更有意義. 而如果認為金鈴嘅所為令你食唔安, 瞓唔落, 咪即管睇吓政府部門點處置佢囉, 根本唔需要POST佢嘅嘢去咁多討論區, 就算一個賊一個犯案嘅人, 佢都應該有私隱有尊嚴, 唔係好似舊式社會咁, 要拉去遊街示眾.

首頁

尾頁

跳至