自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

呢排有好多都係講究竟用乜嘢鑊, 又話不銹鋼又生鐵又話熟鐵又話索性用返易潔鑊。

屋企本身係不銹鋼鑊同埋易潔鑊759嗰隻, 不銹鋼就麻煩啲,基本上可以話唔黐底嘅但係要控制得好好。
今日走去買咗隻生鐵鑊, 佢話而家新式生鐵鑊係可以用鍋釘嘅, 有柄係方便啲拋鑊。
同埋我唔使買到咁大,34cm就夠啦屋企四個人。

都係例牌洗潔精洗乾淨之後豬油韭菜開鑊, 之後試煎蛋真係唔黐底, 熱力傳得好快, 今晚試下半煎炸雞翼,
睇下效果如何。

基本上都係為咗屋企人食得健康啲, 油煙的確係大咗,我部小米空氣清新機當我一炒韭菜同豬油嘅時候即刻高速起度抽 。

tingbb@mama    發表於 20-5-2 19:58

子爵府

開鍋開得好靚喎~
我兩個月前喺上海街買咗隻生鐵鑊,求其開鑊但之後都唔痴底,不過油煙真係大咗啲

子爵府

有人開 post問邊隻易潔鑊好用,好多時我都厚多士叫佢地用生鐵鑊啦

公爵府

我都係爲補鐵轉用生鐵鑊,衹要記得熱鑊落油就唔會黐底,餸菜有鑊氣,煎蛋炒飯都靚,但就真係油煙大

子爵府

2024年龍年勳章

其實有冇舖頭會幫代開鑊?

伯爵府

畀面勳章

!PO 發表於 20-5-2 15:26
開鍋開得好靚喎~
我兩個月前喺上海街買咗隻生鐵鑊,求其開鑊但之後都唔痴底,不過油煙真係大咗啲
...

我都係喺上海街買, 一間好細間好細間嘅舖頭。

原本諗住係間大啲嘅買,不過有朋友話呢一間好啲所以我就轉咗呢間買,呢阖嘅生鐵鑊係重重啲同埋厚身啲。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

imlu28 發表於 20-5-2 15:51
其實有冇舖頭會幫代開鑊?

我見到啲台灣嘅鋪頭有做埋開鑊, 不過我估上海街就冇喇。

同埋好簡單㗎,我最初以為都好複雜。

子爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 15:52
我都係喺上海街買, 一間好細間好細間嘅舖頭。

原本諗住係間大啲嘅買,不過有朋友話呢一間好啲所 ...

區x昌?

伯爵府

畀面勳章

!PO 發表於 20-5-2 16:08
區x昌?

係呀係佢呀! 我成日嗌佢做勾脷筋
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

畀面勳章

liy7239 發表於 20-5-2 15:39
我都係爲補鐵轉用生鐵鑊,衹要記得熱鑊落油就唔會黐底,餸菜有鑊氣,煎蛋炒飯都靚,但就真係油煙大 ...

對自己好啲對家人好啲轉用生鐵鑊

子爵府

kelkmk 發表於 20-5-2 16:09
係呀係佢呀! 我成日嗌佢做勾脷筋

我都成日咁叫

我都係呢間買

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

!PO 發表於 20-5-2 16:08
區x昌?

細舖,系咪系老字號大舖附近?

伯爵府

畀面勳章

kelkmk 發表於 20-5-2 14:44
呢排有好多都係講究竟用乜嘢鑊, 又話不銹鋼又生鐵又話熟鐵又話索性用返易潔鑊。

屋企本身係不銹鋼鑊同埋 ...

我上個月去上海街買左隻生鐵鑊,每邊有兩粒窩釘,開左三次鑊,暫時用都幾滿意

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主呢隻幾多吋?幾錢?

伯爵府

畀面勳章

michelle071180 發表於 20-5-2 16:15
樓主呢隻幾多吋?幾錢?

34 cm, 215蚊。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kelkmk 發表於 20-5-2 16:20
34 cm, 215蚊。
Ok,thx

伯爵府

畀面勳章

katie0921 發表於 20-5-2 16:13

叫做同一條街囉

子爵府

katie0921 發表於 20-5-2 16:13

老字號斜對面,呢間門面真係幾細下,行過咗都唔為意

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

kelkmk 發表於 20-5-2 14:44

屋企本身係不銹鋼鑊同埋 ...

等你用多幾次報告,好用嘅話通知聲,我都想買個用呀

伯爵府

畀面勳章

!PO 發表於 20-5-2 16:23
老字號斜對面,呢間門面真係幾細下,行過咗都唔為意

佢門口好大個當舖招牌, 你諗住睇招牌嘅係完全見佢唔到。

首頁

尾頁

跳至