自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

屋企隻美亞不銹鋼用咗成10年,心思思想換過一隻。

唔理價錢,集思廣益,咩牌子好用?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

anniellm 發表於 20-5-2 22:09

用緊thermos,十年

子爵府

回覆樓主:

buffalo五層鑊

子爵府

回覆樓主:

我用依款

公爵府

回覆樓主:

Buffalo 五層鑊,15年了。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 Honey 的帖子

請問電池爐用得嗎?

伯爵府

畀面勳章

Buffalo五層鑊。

PS: 剛剛轉入生鐵鑊大家庭
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

伯爵府

2018母親節勳章

回覆 anniellm 的帖子

我都有同一煩惱,隻Thermos用咗廿年,要換。而家諗緊: 牛頭5層鑊?上海街熟鑊鑊?貴價Fissler/WMF?
心大心細中。

主要用嚟炒菜,太重亦拎唔起。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

唔好用?好易燶?
開心過每一天吧!

伯爵府

希爾達 發表於 20-5-3 23:35
唔好用?好易燶?

唔係易燶呀,基本上都無痴底。
但係鑊蓋邊唔知幾時撞到唔平,其實用就無問題,但心大心細想換

伯爵府

etoile 發表於 20-5-3 22:37

我都有同一煩惱,隻Thermos用咗廿年,要換。而家諗緊: 牛頭5層鑊?上海街熟鑊鑊?貴 ...

熟鐵生鐵,我又驚唔識養鑊,我媽由不銹鋼轉咗天上野生鐵鑊,佢話好用。

不過我用開想買返中不銹鋼,可以粗用,點洗點省都唔會用壞。

牛頭牌、Fissler都有睇過下,仲有Lagostina不過貴

大宅

kelkmk 發表於 20-5-3 10:20
Buffalo五層鑊。

你生鐵鑊用咩牌子?

伯爵府

畀面勳章

Ilovebbpig 發表於 20-5-4 03:13
你生鐵鑊用咩牌子?

上海街區X昌
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kelkmk 發表於 20-5-4 06:38
上海街區X昌

請問生鐵鑊最長可以用多久?

伯爵府

畀面勳章

常歡笑 發表於 20-5-4 07:04

請問生鐵鑊最長可以用多久?

我以前屋企果隻為例,其他人唔知,我細個已經用緊,35歲搬出去,最少35年。

子爵府

回覆樓主:

LM
我都想換 我隻五層鑊20年
煎野唔掂 好痴
想睇下換邊隻好 都一樣 唔想太重 傷手
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

大宅

Honey 發表於 20-5-3 09:42
Buffalo 五層鑊,15年了。
我都係用左15年呢只,已经勁痴底,想换呔佢

男爵府

etoile 發表於 20-5-3 22:37

我都有同一煩惱,隻Thermos用咗廿年,要換。而家諗緊: 牛頭5層鑊?上海街熟鑊鑊?貴 ...

我隻thermos鑊都用咗廿幾年, 用到鑊耳都爛, 想換番thermos但搵唔到, 係咪無出鑊 la ?而家都唔知換邊隻牌子好:(

男爵府

講開不銹鋼wok,我用緊㜿人牌6年!最近發覺洗完wok!干左再用微濕紙巾抺!會抺到d黑色野!你試吓會唔會同我一樣?

伯爵府

beahappylady 發表於 20-5-4 12:12
講開不銹鋼wok,我用緊㜿人牌6年!最近發覺洗完wok!干左再用微濕紙巾抺!會抺到d黑色野!你試吓會唔會同我 ...

鑊裏面定外面?

首頁

尾頁

跳至