自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

仔樣樣都好,係唔勤力讀書,唔上心自己前途,浪費我為佢鋪好既路。擔心,心痛佢浪費自己,有時都會話佢兩句,有時佢受,有時覺得我煩,但唔會發我脾氣,只係唔開心樣。
呢幾日我唔舒服,3日了,老公察覺唔到,仔果日第一次見我用手按住肚,問我係咪唔舒服,果刻好感動。尋晚,老公買元氣外賣回家慶祝,我肚唔舒服就唔敢點食,只夾青瓜卷蟹柳卷,全屋兩家人無人發現,仔在我耳邊細聲問,媽,你夠唔夠食。差啲喊左出黎。可能大家覺得小事,但我好窩心。

仔好乖亦好品,其實我係咪應該放開啲,唔好再著緊佢成績?仔學習能力其實幾高,肯讀會有好成績,可惜係懶,我擔心佢錯過左dse, 將來行辛苦路。但條路係佢,我是否應該放手,唔再哦佢?

SiuBBee    發表於 20-5-13 08:33
SiuBBee    發表於 20-5-13 08:33

公爵府

牛年勳章

人無完美 盡力而為啦 關心你又會擔心你
人品幾時都係最重要

子爵府

人品重要好多,比佢自由發揮!

別墅

回覆樓主:

我無個咁大個仔,唔太識答,但如果可能影響佢人生既大事,我覺得不應放棄處理。
或者可以換另外方式,唔用"哦"佢,不如嘗試了解下佢有咩興趣,就算唔想讀書,會唔會向住興趣果方面發展?或者佢有興趣既野,可唔可以係大學或其他專業學院搵到科讀上去?
多d鼓勵佢,睇下佢真正需要既係咩。以上係我同弟弟既經歷,佢當年大學選科毫無頭緒,果陣父母工作忙,無人理佢同到佢傾,最後佢簡左一個科讀完好後悔,佢話如果當年有一個大人肯同佢傾,比到少少意見佢可能佢就唔會選依條路。
不過我都係覺得人品性格最緊要,你仔仔好乖會關心你,係我的角度比任成績工作,佢快樂成長最重要

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

仔幾大?

男爵府

仔仔幾歲?如果佢上了高中,唔到你唔放手。

子爵府

mrsjacky 發表於 20-5-11 12:03
仔樣樣都好,係唔勤力讀書,唔上心自己前途,浪費我為佢鋪好既路。擔心,心痛佢浪費自己,有時都會話佢兩句 ...

你囝囝係暖男喎
態度決定高度,佢品好,就算成績不太好,只要循住興趣、理想努力,始終都會成功。
我明白你可能認為學歷唔夠就要行啲冤枉路,的確可能會,但兜吓路又會學到其他嘢,有其他得著。

其實佢咁乖,同佢傾吓前景、理想,誘導下佢,等佢喺學業上加啲力,應該處理到的。佢聽媽咪話、緊張媽咪,呢點已經係好多媽媽恨唔到的!

珍珠宮

仔樣樣都好,係唔勤力讀書,唔上心自己前途,浪費我為佢鋪好既路。擔心,心痛佢浪費自己,有時都會話佢兩句 ...

你仔幾歲?

我覺得做父母的,比足夠嘅愛,同灌輸正確的價值觀,在子女遇到困難時幫助佢,就已經做好我們作為父母的工作。

其他的。。。都可以放輕

子爵府

2018復活節勳章

如果係高中.成績上放手吧.

侯爵府

點解唔舒服要自己收埋唔同家人老公講? 如果有表示自己唔舒服就可以食其他嘢,唔需要淨係食青瓜卷㗎。

侯爵府

曾經上過堂個家師話
你既另一半唔係你肚裡面條蟲
佢唔會知道你個心諗緊d 乜野
所以有野就要講出口
而人,唔係個個都識睇人眉頭眼額
所以都唔好預人地會發現你既不同

但個老師就話
通常自己子女就會留意到父母既不同
(大部分都係年幼子女,因為佢既天地母角色好重)
好多時發現你唔開心or 唔舒服既
會係你既仔or 女

但當d 仔女大左
好多時都忘記左父母
因為佢地既天地最重既角色已經唔係父母

wintermamamama    發表於 20-5-14 14:31

珍珠宮

BK Milk勳章

晌呢個社會, 能做到個正常人已經非常感恩, 其實讀到大學也不一定搵到份好工, 睇佢自己有咩想做, 學一技之長

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

有呢個仔應該要心足, 人係無完美既, 要一個好CARE家庭既人唔容易, 放手係好既選擇

禁止訪問

男爵府

我覺得生性比任何野重要
每個行業都有叻人。你試下重新回想返仔仔嘅優點同長處,你就會冇咁執著。
人生唔係只有一條路行,讀書唔叻唔等於冇出危!
學霸唔善於交際都會俾人炒,學渣聰明醒目都會步步高陞!
當然,Dse 合格晒就乜都有得諗。set 返個基本低線囉!

伯爵府

虎到金來勳章

同我有D類似,個仔好好記性但就係唔肯溫書依家S5懶懶散咁但佢又唔會唔交功課只是hea 做,佢想讀飛機工程知phy重要叫我搵補習但補完又唔溫有咩意思.

我個仔都好重視家人,爺爺走咗係殯儀館同火葬場佢係最激動果個,真係估佢唔到.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

母親偉大於事事為家人先,然後先顧自己。

仔女可以試下放手。如果落失太大,再管番小小

侯爵府

孝順乖仔已經好難得

成績嘅野,提完就算,唔好迫。成績好唔表示將來條路一定易走
成績唔好已成功嘅人有不少
食幾多、著幾多,整定的

如果我仔將來好似你仔咁體貼孝順,我心滿意足

珍珠宮

哦佢都喺為佢好,佢大個就知道,自己唔做,自己會後悔
唔好鬧就ok

男爵府

是咁的, 讀書真係次要 , 最緊要善良識為人設想

利申:我會考5 分,但而家勉強叫個經理我下屬係碩士生

再另一個case , 有同事中五畢業輾轉進修,而家係博士

人的際遇好奇妙,最緊要係善良孝順

首頁
12345...6

尾頁

跳至