自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

復課只返半日,小朋友学校仍放1个月暑假,真可以追回以往的学習?定又俾返家長自己跟?家長怕追吾上又會安排補習,咁点解吾可以只放2星期假呢?講真而家吾係日日有zoom.就算有只得半小時。
係呢个疫情體會到'你心目中的小学並吾係你想像咁好。

子爵府

我個朋友話,考第尾嗰個年年都學唔到嘢架啦,咪又係咁升班

子爵府

好媽媽勳章

KATRINE 發表於 20-5-11 16:11
復課只返半日,小朋友学校仍放1个月暑假,真可以追回以往的学習?定又俾返家長自己跟?家長怕追吾上又會安排 ...

中學放1個月
小學放1個月+1星期

珍珠宮

回覆樓主:

老師和學校要用暑假時間擬定未來一學年的計劃、安排新生和行政工作吧。
今年咁係難過的一年,大家將就下啦... 大家都係一大堆問題要解決。

認真的,若學術上這麼憂心,不要旨意學校,自行補習吧。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主:

學校未有關於放暑假方面嘅通知,只是說會1-4和6年紀取消期終考試,但會有小測和評估,方便老師了解學生進度。

珍珠宮

復課只返半日,小朋友学校仍放1个月暑假,真可以追回以往的学習?定又俾返家長自己跟?家長怕追吾上又會安排 ...

你咁難受可申請homeschool的

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

等學校通知X2

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

幾個朋友都講係7月尾開始放

大宅

回覆樓主:

但如果暑假太短,其實都好影響學生新學年"士氣"喎,佢哋實覺得"我都無抖夠! 好辛苦呀! 唔想讀呀!"

公爵府

今年確實寧願冇暑假
現在唯有 繼續努力, 安排仔女的私補

大宅

回覆樓主:

我地學校返到24/7跟住就放暑假,得個半月返學,又要呈分,應該會教得好急

水晶宮

回覆樓主:

一個月時間追半年課程,真係無眼睇
學校未公布

公爵府

李露眉 發表於 20-5-11 19:03
一個月時間追半年課程,真係無眼睇
學校未公布
講得好, 一個月追半個學期課程, 追到氣咳

珍珠宮

回覆樓主:

我地取消考試
同埋暑假減2個星期

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

小學照考試,未講幾時放
中學無考試,照跟之前校曆表放假
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

子爵府

貓頭雀 發表於 20-5-11 16:29
老師和學校要用暑假時間擬定未來一學年的計劃、安排新生和行政工作吧。
今年咁係難過的一年,大家將就下啦. ...

有得復課已開心。放一個月暑假都好,呢期太抑鬱了,希望暑假可以出多少少街。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

學校未公報, 不過我仔升中, 應該返到6月尾畢業禮, 等7/7升中派位

男爵府

老師都需要為新學年備課的!

公爵府

我仔初小,學校已經取消考試,7/27開始放暑假。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我們都放一個月暑假,仲會考試,不過呢幾個月都有上堂,我估有跟著睇片,都有小小認識,咁復課再講下,應該都掌握到。課程其實我們教晒架啦,咁復課老師教返大家功課錯得多既就得。如果呢三個月無咩上堂,咪趁未開學,就拎返本書黎讀,追返再mark 低咩唔識,就返學問老師。其實你自己細個返學都知,就算老師講書,有幾多個係百份百識同明,都係自己做功課再讀下書,就會識。

首頁

尾頁

跳至