自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小詠 發表於 20-5-12 21:51
你可以念經迴向給媽媽或者幫佢做啲善事為佢積福
我有去捐錢,仲可以做咩好?我本身無特別宗教,有時會祈下禱咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

take care

侯爵府

spiderman1030 發表於 20-5-13 08:39
嗯嗯!隨緣吧,我相信有緣既點都會再見番。我都會提自己唔好咁執著!

要好好生活,有個快樂幸福的人生。不要令媽媽擔心啊!

緣盡,就要放手了。也望先人安安心心上路,新生活順順利利!

=======
總之,想報答父母,我們好好生活便ok 了!

======
*我喜歡捐飯的(買飯票。深水埗明哥/元朗齋店也有的 。很多地方也有)。

在心中想: 把福氣迴向"先人"/任何人也可。(把福氣迴向XXX)

=====
祝福!

公爵府

spiderman1030 發表於 20-5-12 13:06
媽媽過左身2個星期,尋晚回魂夜,雖然我好驚,但我都好想知道佢而家點,尋晚準備左野食,但今早起身好似咩 ...

我父母都無番過黎揾我
我覺得佢可能好安樂 唔想嚇我掛

男爵府

請節哀 保重

男爵府

回覆樓主:

我爸當年回魂,我同家姐回娘家瞓。我好想好想見番爸爸,諗住扮瞓喺床等天光,因媽叫我哋唔好出房。
當時冬天,出面好凍,好大風,吹到好勁樹葉聲,我不知不覺間瞓咗。到半夜,迷糊間依然聽到風同樹葉聲,但夾雜風鈴聲(我家冇風鈴) 但自己又好似控制唔到咁,又瞓著咗。
到早上,好似冇特別變動過。
嗰時成日見飛蛾,唔同種類的飛物。成日發夢有見到爸爸,但唔係"報夢"嗰種。
樓主保重!R.I.P

子爵府

回覆樓主:

明白你
請節哀
令慈不用再受苦了

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-13 08:41
我有去捐錢,仲可以做咩好?我本身無特別宗教,有時會祈下禱咁

啱啱兩個星期呢係未必 咁快 報夢㗎啦,畀佢去到下面落腳先可能遇到好多親人就夠好忙碌呢, 打返幾圈麻雀都要啦

不用掛心
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

別墅

hker 發表於 20-5-13 10:36
要好好生活,有個快樂幸福的人生。不要令媽媽擔心啊!
捐飯都幾好!有時其實我都放低左dd了,但有時又突然諗到係咪以後都無機會見啦,又有d sad。同埋,我媽媽成日想睇到我結婚,但最後都睇唔到。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主節哀,請保重

公爵府

樓主,節哀順變,隨緣

別墅

小詠 發表於 20-5-13 11:59
啱啱兩個星期呢係未必 咁快 報夢㗎啦,畀佢去到下面落腳先可能遇到好多親人就夠好忙碌呢, 打返幾圈麻雀都 ...
其實係咁的呢,我本身係獨女,雖然唔係單親,但由細到大,爸爸都好少係身邊同理我。我媽咪都係好得意,佢無咩個人喜好,最大興趣就係湊我,照顧我起居飲食。我爸爸仲成日吃醋,話媽媽淨係錫我。媽媽患病後,佢都同我講最唔捨得就係我,驚佢走左,我會比人蝦,我會好多野唔識處理。個陣時我地每晚都有傾下計,我都有時會開玩笑咁講,如果有呢一日,叫佢要報夢。到後來我意識到媽媽真係唔得,但佢個時已經意識不清,不能正常對話。所以我地都無好好真正道別。媽媽走左個日,我都keep住同佢講要報夢,但同時我都同佢講我會照顧好自己,如果世界真係有投胎,我叫佢唔好留戀我地,我地會好好的,同埋下世再見。所以我以為我點都會夢到佢咁。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

她安心,不想你們憂心。
節哀。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

別墅

小詠 發表於 20-5-12 21:51
你可以念經迴向給媽媽或者幫佢做啲善事為佢積福

如果念經,是唸什麼經?唸時有冇需要注意的?是否只可日頭念?

伯爵府

我阿爺回魂夜果晚,我地打打下麻雀聽到有人按門鐘,之後我地拿拿聲散band入房乍瞓,我聽到廳有阿爺棟拐杖聲,揭報紙聲, 揭厨房米缸蓋聲,放廳d橙有手指印。。但我阿嫲在梳化瞓著左完全冇反應,瞓得好冧果隻,d人話如果係先人最錫既人係會特別好瞓

複式洋房

RIP

珍珠宮

Nice903 發表於 20-5-13 13:44
如果念經,是唸什麼經?唸時有冇需要注意的?是否只可日頭念?

地藏經,當然要記得回逈畀先人
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-13 13:38
其實係咁的呢,我本身係獨女,雖然唔係單親,但由細到大,爸爸都好少係身邊同理我。我媽咪都係好得意,佢無 ...

佢有需要就會報夢畀你如果等好耐都冇,可能佢真係無牽無掛,同一切都安好,唔需要你操心

咁一向都係照顧你嘅佢從來都唔駛你照顧佢,所以咪唔煩你囉
所有遇見,皆有因果

大宅

小詠 發表於 20-5-13 14:16
佢有需要就會報夢畀你如果等好耐都冇,可能佢真係無牽無掛,同一切都安好,唔需要你操心

咁一向都係照顧 ...

講到報夢, 話説我爸走左幾日, 我夢見佢同我要床單及短褲。我之后問返阿媽, 先知阿爸近年喜歡隔幾日就換床單, 而我媽又真系忘記左執床單和短褲比佢陪葬喎。 有時啲野, 不由你不信 , 所以現我相信, 他們有需要自然會找你, 我們自己也要放下好好生活

首頁

尾頁

跳至