自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 spiderman1030 的帖子

我同你都有D似。我都係獨女,媽媽上年七月走,回魂果晚都係無動靜。我媽媽因CANCEL過生,最後果三四個月佢都好辛苦,由無胃口食唔落嘢,個人越嚟越弱,到完全唔認得我,食唔到嘢,無哂意識。睇住佢一日一日咁走向死亡,我咩都做唔到,每日去醫院陪佢,初時都可以同我傾下計,叫我唔洗傷心,住咗兩個月就走了。我呢一年日日都好掛住佢,有時都仲會忍唔住喊。我同呀媽一齊住咗40年,婚後都一齊住,完全無分開過。兩個仔佢都有份照顧。樓主,我好明白你現在的感受,時間會慢慢治療你的傷口。一年唔得就兩年,終有一天你會可以放下。上年媽媽走後,我一路都無夢見過佢,直到尾七果晚我訓覺發夢見到佢,佢係夢入面同我講,你哋都係時候要放底,我係時候要走了。其次有一日清早5點幾我打側訓,向天花果隻耳仔聽到佢叫我個名,好似平時咁叫我,我當時半夢半醒都好確定係佢返咗嚟睇我。之後有時都會夢到佢,不過我覺得之後果D純綷係我日有所思,夜有所夢。

別墅

小詠 發表於 20-5-13 14:16
佢有需要就會報夢畀你如果等好耐都冇,可能佢真係無牽無掛,同一切都安好,唔需要你操心

咁一向都係照顧 ...
明白,我會順其自然:)

別墅

judycyk 發表於 20-5-13 15:05

我同你都有D似。我都係獨女,媽媽上年七月走,回魂果晚都係無動靜。我媽媽因CA ...
我媽媽都係生癌。你講既野,我身同感受。睇住佢慢慢凋零。。。
我自己都忽略左佢,佢係1月開始第二輪化療,就不斷瘦落去,個時我諗住佢仲有得做治療都會有一絲生機。上個月中,媽媽話好辛苦,想入院,個時已非常瘦。住左幾日,個時唔比探病。之後出番黎,我覺得佢精神怪怪地,開始對答唔到,我媽媽本身係個d反應快,講野叻個d。返到屋企住左個幾星期,愈來愈唔ok,之後送返佢入院,幾日就走左。。。
第一,二日,佢都仲講到野,雖然口齒已經不清。到到第三日,佢已經係床上抖哂大氣,講野都幾乎講唔到。同房有個80幾既婆婆問我,係咪我嫲嫲黎。我即刻喊出黎,我阿媽得60幾,同埋未病之前,佢一路keep得好好,d人以為佢50鬆d。我真係勁心痛。。。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

樓主,節哀順變

水晶宮

spiderman1030 發表於 20-5-12 13:06
媽媽過左身2個星期,尋晚回魂夜,雖然我好驚,但我都好想知道佢而家點,尋晚準備左野食,但今早起身好似咩 ...

唔駛再受苦都好嘅

侯爵府

回覆樓主:

樓主節哀順變,傷心都會傷身,要自己好好保重,生活得健康快樂先會令在天嘅媽媽放心!

公爵府

spiderman1030 發表於 20-5-13 17:09
我媽媽都係生癌。你講既野,我身同感受。睇住佢慢慢凋零。。。
我自己都忽略左佢,佢係1月開始第二輪化療, ...

same as u...

大宅

睇到心痛。
唔好諗太多了。佢過年過節一定會返來睇你㗎。
好好生活,第時會再相遇。

男爵府

回覆樓主:

樓主節哀順變
人生無常、人係會必經生老病死,請釋懷

你儘管在這裏透過文字抒發下,可能你媽媽在天之靈會收到你的一字一句
傷心過後要振作,你媽媽也不想你太惦念她而影響健康及情緒
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

公爵府

2024年龍年勳章

我媽媽都係係最後果個幾月DROP得好快,因肺轉移腦,所以之後係控制唔到自已身體,亦唔認得我,個幾月都只係間中開下眼,到走前兩星期都係半昏迷,基本上已無反應,打針,抺身都無知覺。最後果日好辛苦,一路要好大力抖氣,好辛苦咁抖咗個幾鐘先走。所以我哋無法係佢腦子清醒的時候告別...我亦覺得佢病咗咁多年我自已做得唔夠好.....

珍珠宮

回覆樓主:

保重

別墅

多謝各位的回覆及安慰,媽媽昨天已火葬,前一日的喪禮也選了道教儀式。所有野都係搵agent一條龍服務,之前已做了3個7,因為儀式已完,agent唔會再跟。大家有無咩意見,之後仲有無咩可以做,令媽媽之後條路行得順d?

別墅

回覆 小詠 的帖子

如果本身有祈禱可唔可以唸?同埋唸幾多次?

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-22 21:53
回覆 小詠 的帖子

如果本身有祈禱可唔可以唸?同埋唸幾多次?

可以, 你可以上網參考下好多佛經都應該有幫助其實最緊要係心意,誠心則靈 加油振作,保重
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

節哀順變

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

樓主保重

男爵府

spiderman1030 發表於 20-5-22 21:50
多謝各位的回覆及安慰,媽媽昨天已火葬,前一日的喪禮也選了道教儀式。所有野都係搵agent一條龍服務,之前 ...

唔知樓主有冇宗教,我本身冇任何信仰的。聽人講,食素可令先人減低怨念,免入魔道,好好往生,所以我有段時間食素,起碼唔放肉入口 (特別係牛肉,因牛頭馬面之說) 雖然唔知係咪可以,但我就照做了。
希望樓主保重

別墅

小詠 發表於 20-5-22 21:57
可以, 你可以上網參考下好多佛經都應該有幫助其實最緊要係心意,誠心則靈 加油 ...
好的 謝謝

別墅

回覆 Jessietai 的帖子

我本身唔算有信仰,我呢排都無食牛,完全成素 我有d難,但諗住聽日食齋

首頁

尾頁

跳至