自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-22 23:41
回覆 Jessietai 的帖子

我本身唔算有信仰,我呢排都無食牛,完全成素 我有d難,但諗住聽日食齋 ...

如果唔能夠完全食素你可以初一十五如素或者係每日早餐或午餐食素都可以

我就習慣每年盂蘭節會安排法會給祖先和爸爸
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

spiderman1030 發表於 20-5-22 21:50
多謝各位的回覆及安慰,媽媽昨天已火葬,前一日的喪禮也選了道教儀式。所有野都係搵agent一條龍服務,之前 ...

保重!

有人揀去做善事, 有人會食齋或祈禱, 隨心而行就得. 最緊要係你要保重, 向前望要好好生活, 等伯母無牽掛咁走.

子爵府

2023年兔年勳章

保重

別墅

小詠 發表於 20-5-22 23:46
如果唔能夠完全食素你可以初一十五如素或者係每日早餐或午餐食素都可以

我就習慣每年盂蘭節會安排法會給 ...

明白 我尋晚終於有夢見媽媽 我仲講左句我終於夢見妳 但佢講左咩我唔記得 但我係夢入面有喊 跟住個意識有少少清醒 但無真係醒。我係個個時候仲記得話一定要記住媽媽講咩。應該該係前半晚發生既事,之後又發左d唔關事既夢。訓醒之後,我已經唔記得同媽媽既夢係點:(
如果真係先人報夢,係咪應該好清晰

珍珠宮

spiderman1030 發表於 20-5-23 12:23
明白 我尋晚終於有夢見媽媽 我仲講左句我終於夢見妳 但佢講左咩我唔記得 但我係夢入面有喊 跟住個意識有少 ...

有嘢要交託你呢你實記得嘅
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

回覆樓主:

我媽都係剛過身幾個月,我仲好掛住佢,亦感應到佢仲喺陽間飄遊

我做法係唸經迴向比佢,亦話佢知佢已責任完成,家中各人都好好,我會睇實佢地,叫佢放心,有好嘅地方就要去喇,唔好錯過機會……

即使佢病到最後階段好辛苦,未能跟家人溝通同好好道別,但我每次對住佢遺照裝香,都會多謝佢,話比佢聽佢係一個好叻嘅媽媽,我哋來世一定會重聚……

慢慢怪事就減少喇,只係間中在夢中會見到佢,容貌身型已回復健康時模樣

所以樓主你要學會放下,咁伯母先可以放下,開開心心咁去佢要去嘅地方,你嘅心意伯母係一定會收到嘅

保重

別墅

回覆 maisy-lee 的帖子

點感應到架,我反而係感應唔到媽媽係度,我諗會唔會唔識返屋企呢?

禁止訪問

伯爵府

spiderman1030 發表於 20-5-23 20:02
回覆 maisy-lee 的帖子

點感應到架,我反而係感應唔到媽媽係度,我諗會唔會唔識返屋企呢? ...

我媽會半夜整跌我屋企啲物件發出聲響,嗰啲物件係從來未試過咁跌囉,連續幾晚都係咁,最後我講:我知喇,你隨便坐啦,唔使整聲比我知架……之後就再冇咁樣

其實仲有好多怪事,回魂,出殯,離世後49日內都好強勁

一定識返屋企架,只係感唔感應到啫

首頁

尾頁

跳至