自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

14歲,不停生暗瘡,食過3個月四環素好左9成,幾個月後又再生,除了面,背部係重災區 但唔想不停靠食藥,聽講沈x明醫生多數靠外用藥物,有無人睇過?好唔好? thx!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

小ice 發表於 20-5-13 00:05
14歲,不停生暗瘡,食過3個月四環素好左9成,幾個月後又再生,除了面,背部係重災區 但 ...

我個女成日都面上生石頭瘡,今年十四歲,已纏繞了幾年,真的煩惱不堪。

之前睇過西醫吃過類固醇都唔可行。最後醫生建議食避孕藥我自己接受唔到因有副作用。

現在轉睇中醫先後睇過兩次唔同醫生但未有進展,失望中氣餒中

珍珠宮

2024年龍年勳章

uday 發表於 20-5-13 01:30
我個女成日都面上生石頭瘡,今年十四歲,已纏繞了幾年,真的煩惱不堪。

之前睇過西醫吃過類固醇都唔可行 ...

係呀,暗瘡真是極煩擾!
我個都生左2~3年暗瘡了
越生越多,難道要食A酸? 但聽有d醫生講太細食唔係咁好,亦有d醫生話無任何副作用(出至兩位不同皮膚專科醫生講)

公爵府

回覆樓主:

我女都開始爆瘡,搽極暗瘡膏都無好轉。
我後生時睇過中醫,醫師話唔好食甜野對暗瘡好,我又唔記得咗有冇效。
我都叫個女唔好食太多甜野,睇吓有冇用。

珍珠宮

2024年龍年勳章

piv 發表於 20-5-13 01:51
我後生時睇過中醫,醫師話唔好食甜野對暗瘡好,我又唔記得咗有冇效 ...

除了甜嘢,奶類都要介
但生暗瘡原因,個個唔同
有人食a酸斷尾,亦有人食完一樣復發 ,有人睇中醫work..有人就唔work...人人不同 ,暗瘡真難搞!

男爵府

回覆樓主:

你個女情況涉及範圍大,我覺得內服藥物會較好, 唔一定係四環素,可以pm我,介紹皮膚專科醫生給你。

男爵府

我女14歲,由英國返嚟香港,唔太適應潮濕天氣, 所以我長期在家開冷氣,保持乾爽少出油。另外, 佢鍾意食甜嘢,珍珠奶茶、朱古力, 食多了易長石頭瘡,要戒甜。 還有保濕很重要,我常幫佢敷mask, 皮膚保持柔潤會減少暗瘡和敏感粒。

大宅

14歲,不停生暗瘡,食過3個月四環素好左9成,幾個月後又再生,除了面,背部係重災區 但 ...

都係早瞓+飲 熱飲品

子爵府

piv 發表於 20-5-13 01:51
我後生時睇過中醫,醫師話唔好食甜野對暗瘡好,我又唔記得咗有冇效 ...
戒甜,味精,加工食物,食多啲菜,生果,奇異果,洗完面後唔好用毛巾抹面,用紙巾印乾,勤換枕頭袋

複式洋房

irischowys 發表於 20-5-13 07:10
你個女情況涉及範圍大,我覺得內服藥物會較好, 唔一定係四環素,可以pm我,介紹皮膚專科醫生給你。
...

可以介紹给我嗎

大宅

認識瑞士牛牛第一回

小ice 發表於 20-5-13 01:41
係呀,暗瘡真是極煩擾!
我個都生左2~3年暗瘡了
越生越多,難道要食A酸? 但聽有d醫生講太細食 ...

A酸唔太清楚
如長期食都未必好

你的小朋友係仔定女

珍珠宮

回覆樓主:

試吓介食芝士

珍珠宮

2024年龍年勳章

uday 發表於 20-5-13 12:41
A酸唔太清楚
如長期食都未必好

水晶宮

回覆樓主:

我青春期又係勁多暗瘡,呀娘帶睇中醫,中醫話叫我戒甜,朱古力,牛肉,荀,辛辣,一日飲8杯水,勤換枕頭套,勤洗面,真係慢慢好轉,我起碼10年戒晒以上食,平時真係好清,唔知點解當時好大決心意志,因為要靚,直至做左人媽就冇戒囗了!

大宅

irischowys 發表於 20-5-13 07:10
...

可以pm醫生資料比我嗎?謝謝

公爵府

irischowys 發表於 20-5-13 07:15
我女14歲,由英國返嚟香港,唔太適應潮濕天氣, 所以我長期在家開冷氣,保持乾爽少出油。另外, 佢鍾意食 ...

想問做齊以上動作,囡囡係咪無乜暗瘡?另外,少女用咩面膜好?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我自己就熱氣野,餅,朱古力,花生,果仁,一食即生

珍珠宮

牛年勳章

有冇睇過中醫?感覺西醫多數治標唔治本,又容易有副作用。不過睇中醫一定要勁戒口,又要飲苦藥,亦未必一睇就揾啱夾既中醫

珍珠宮

2024年龍年勳章

Piaget 發表於 20-5-23 01:58
有冇睇過中醫?感覺西醫多數治標唔治本,又容易有副作用。不過睇中醫一定要勁戒口,又要飲苦藥,亦未必一 ...

我個唔鐘意 又苦又勁介口,勁多嘢都唔食得

男爵府

piv 發表於 20-5-23 01:42
想問做齊以上動作,囡囡係咪無乜暗瘡?另外,少女用咩面膜好?

好好多,少咗出油,但多暗粒,摸上佢面嚡,我塊面滑过佢

Fresh紅茶面膜一流,去乾紋本來啱我年紀,但佢用完後好夾,有少少涼的感覺可退敏感粒,用完塊面少了紅且白滑了,好過一般只有保濕作用mask。

首頁

尾頁

跳至