自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我去乳健中心2千元,唔知加咗價未,2-3年冇去

大宅

HLloveourbb 發表於 20-5-14 15:47
今日喺屯門醫院婦科,醫生摸到右邊近乳頭附近有2cm左右嘅硬塊,但係屯門醫院冇得睇,要轉介去元朗博愛醫院 ...

私家和政府2邊看,去夾胸先,之後看看是否要手術 還要化驗。有沒有買保險?政府排期會好耐。看私家有齊報告再轉介去政府會快D。

大宅

博愛既期有機會起碼一年多。等吾到。但你可以照排。你情況要快D看,不要等。有D情況係不能等會惡化。

伯爵府

mercurycc 發表於 20-5-14 18:18
幾年前都去呢間照過,個報告睇話唔到有問題,
做夾胸做得舒服可以機舊款,
後來去浸會照一睇睇到,完全無 ...

伯爵府

HLloveourbb 發表於 20-5-14 17:06
問左$13xx,你係咪都係咁上下價錢呀?

複式洋房

snoopyiu 發表於 20-5-14 18:58

唔記得,醫生收左我錢先過去約 我覺得差不多價 ...

問左香港體檢喇,佢話我果張只係醫生轉介去博愛嘅信,冇醫生寫明做咩檢查嘅信就唔幫我照。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HLloveourbb 發表於 20-5-14 19:02
問左香港體檢喇,佢話我果張只係醫生轉介去博愛嘅信,冇醫生寫明做咩檢查嘅信就唔幫我照。
...

去有醫生既診所照啦,我去果個係醫生親自照,邊照邊講解,吾洗等報告,你心急可以去睇佢,在旺角,但要等好耐。大約1500蚊

象牙宮

snoopyiu 發表於 20-5-14 18:52
我覺得地點方便又近診所,其實港安package抵好多,元朗過去比較遠又要去兩次煩d
...
當時係附近診所睇完寫紙去照,
照完話無野,
最攪笑果度醫生問我係左定右佢睇唔到有問題,
可能個個醫生唔同,有經驗一睇就知。
元朗的港安都要轉車叫近d,睇上面jm都唔貴,
貴平都唔係大問題,最慘佢睇唔到先係問題。

複式洋房

fat媽 發表於 20-5-14 16:02
我在港安醫院, 照咗乳房超聲波 + 夾胸 (MMR) + 見一次醫生, 大約$1700, 一星期內知結果 ...

我見港安寫住只適用於門診病人,係咪要排睇左門診先呢?

複式洋房

Connielai 發表於 20-5-14 19:05
去有醫生既診所照啦,我去果個係醫生親自照,邊照邊講解,吾洗等報告,你心急可以去睇佢,在旺角,但要等 ...

可否pm我邊間呀?thx

伯爵府

HLloveourbb 發表於 20-5-14 15:47
今日喺屯門醫院婦科,醫生摸到右邊近乳頭附近有2cm左右嘅硬塊,但係屯門醫院冇得睇,要轉介去元朗博愛醫院 ...

我月頭係佐敦那打素診所檢查乳房,佢地會寫紙去雅蘭照ultra sound,我要求夾埋胸,由book到夾大約7天左右,連診金約2500左右

子爵府

RE: 乳房檢查

HLloveourbb 發表於 20-5-14 19:12

不用.

我是同JM吹開水才知港安的. 之後就直接打電話 BOOK 照乳房聲波 + 夾胸 (MMR) 先, 超聲波會即日有隻光碟比返你, 夾胸 (MMR) 就要等報告所以見醫生觸診時才有, 完晒會有份 REPORT 比返你 KEEP.

因年齡關係, 佢建議我做晒兩樣. 另如你有舊報告到時拎埋去, 比佢留底 或 作參考.

報告會評估你患乳癌的風險有幾高. 或要不要再做更深入的檢查.

男爵府

HLloveourbb 發表於 20-5-14 16:03
你政府係要等幾耐先覆診一次架?

政府前年同我照左X光及超聱波, 舊年只照超聲波, 今年咩都無照, 但已排了明年照X光及超聲波, 如無問題, 政府醫院一年先覆一次診

複式洋房

cwmanna 發表於 20-5-20 10:47
政府前年同我照左X光及超聱波, 舊年只照超聲波, 今年咩都無照, 但已排了明年照X光及超聲波, 如無問題, 政 ...

咁你抽過組織化驗,係咪冇事所以先一年照一次超聲波check住呀?你當時抽幼針定粗針呀?

我去左私家照左超聲波,係纖維瘤呀 抽左粗針去化驗,依家等緊報告

男爵府

bb2 發表於 20-5-14 16:21
Jm係咪有乳腺增生?我都有呢個問題好多年,年年係私家照一次超聲波,兩年夾胸一次,越來越貴我 ...

我有纖維猶及水瘤, 早幾年去廣華普檢做婦科檢查(本人覺得廣華麻麻地, 收費貴私家價錢, 但服務公立一樣)發現有個大又形狀唔靚既瘤, 打比我覆照, 再寫信去政府醫院跟進, 前年再照X光及超聲波並抽粗針化驗, 舊年只照超聲波, 今年只有觸診, 但已排明年再照X光及超聲波, 醫生話無咩特別唔使年年照, 以政府有咁既跟進服務已不錯

男爵府

HLloveourbb 發表於 20-5-20 10:54
咁你抽過組織化驗,係咪冇事所以先一年照一次超聲波check住呀?你當時抽幼針定粗針呀?

我去左私家照左超 ...

當年政府醫院見到粒纖維瘤大及形狀唔靚, 好快就安排我入日間手術中心抽粗針, 化驗左無事, 所以一年先覆診一年, 但醫生有吩咐我如發現有變大或多左粒粒, 可打去提早覆診, 以政府醫院來講算跟得唔錯了, 我以前都係去私家, 好貴, 發覺長貧難顧所以轉去睇政府

珍珠宮

HLloveourbb 發表於 20-5-14 19:12

打電話去約期就可以了。

公爵府

虎到金來勳章

如果對抽針有疑問, 睇呢度會清楚好多.

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23216654&extra=page%3D1

水晶宮

回覆 HLloveourbb 的帖子

一定係睇私家先, touch wood如果真係有咩事政府會比快期你返去. 經驗之談. 希望你冇事.

複式洋房

cwmanna 發表於 20-5-20 11:01
當年政府醫院見到粒纖維瘤大及形狀唔靚, 好快就安排我入日間手術中心抽粗針, 化驗左無事, 所以一年先覆診 ...

我喺私家照話2.6cm,去到化驗所抽針個醫生再照話差唔多3cm同埋個邊唔係圓滑,都算大,但唔擔心,都係要等報告睇下d活組織活唔活躍,再睇下點處理

首頁

尾頁

跳至