想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我尋日去仁安做 第二次 iui ,以下係我 c6 洗精 的報告:

Volume: 5.0 ml / post-processing : 0.5
Motility%:

A) rapid :20 post-processing 98
B) slow : 30
Density (X1000000/ml): 129 / post processing : 39
Normal forms %: 7% / post-processing : 9%
Round cells : 2.0
WBC:<5
Immature sperm (%):few
Actual no. of motile sperm recovered:19.11X1000000

今次報告總括來講都比上次差,尤其是 Normal Forms (正常要等如或大過15). 我好擔心.

有無其他bk sister 可以分享下你地 c6 份報告。

複式洋房

原帖由 Shumnana 於 09-5-28 15:45 發表
我尋日去仁安做 第二次 iui ,以下係我 c6 洗精 的報告:

Volume: 5.0 ml / post-processing : 0.5
Motility%:
A) rapid :20 post-processing 98
Density (X1000000/ml): 129 / post processing : 39 ...

我係做IVF成功。我做左3次IUI唔成功。
以下係我老公嘅報告(此乃第三次IUI報告,因IVF冇洗精報告):
Volume: 3.0ml / post-processing:0.3
Motility(%)
A) rapid: 15 post-processing: 98
B) slow: 30
Density: 36 /post processing: 15
Normal forms (%): 3 / post-processing: 5
Actual no. of motile sperm recovered: 4.41 x 1000000

我地都可以成功,你唔洗失望

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Shumnana 於 09-5-28 15:45 發表

Motility%:
Density (X1000000/ml): 129 / post processing : 39 ...

食茄紅素 (或蕃茄) / 冬蟲草丸 / 鋅丸/ 鹿尾巴丸 / 海參 / 蠔 等都有幫助 .

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 kamany 於 09-5-28 16:41 發表

我係做IVF成功。我做左3次IUI唔成功。
以下係我老公嘅報告(此乃第三次IUI報告,因IVF冇洗精報告):
Volume: 3.0ml / post-processing:0.3
Motility(%)
A) rapid: 15 post-processing: 98
B) slow: 30
Density: 36 /p ...

咁你老公 後尾有無進補 / 調理 / 做運動 ? 定係都係無乜改變 都成功 ?

複式洋房

我已經成日谷我老公食乜食物,佢食到都有d反感。

通常我一m come 就迫c6開始食以下食物:

蠔王素 - 每日一粒
蕃茄仔,生蠔,牛排,東蟲草湯 - 輪著食

不過我地係"無飯" 夫妻,所以weekday 通常都係食飯盒,所以我覺得都唔係好夠營養。

而我最唔明白係今次食得越多補品,反而報告仲差過上次(即係 8 個月前)。 我c6話我可能比得太多壓力佢,所以
交唔到好貨出來。

原帖由 miffymiffy 於 09-5-28 17:51 發表

食茄紅素 (或蕃茄) / 冬蟲草丸 / 鋅丸/ 鹿尾巴丸 / 海參 / 蠔 等都有幫助 .

瑪瑙宮

原帖由 Shumnana 於 09-5-28 19:40 發表
我已經成日谷我老公食乜食物,佢食到都有d反感。

通常我一m come 就迫c6開始食以下食物:

蠔王素 - 每日一粒
蕃茄仔,生蠔,牛排,東蟲草湯 - 輪著食

不過我地係"無飯" 夫妻,所以weekday 通常都係食飯盒,所以我覺得都唔係好夠 ...

壓力大都有關架. 唔好迫佢咁緊啦

別墅

你唔駛失望,我c6報告仲差你好多,所以我做左2次IUI同3次IVF都唔成功。
以下係我老公嘅報告

Volume: 1.8ml

Motility(%)
A) rapid: 15 post-processing: 4

B) slow: 8
Density: 36 /post processing: 1.4
W.B.C: 6%

所以你唔洗失望

別墅

我老公既問題係normal forms太差, 但在3次既驗丁丁報告發現佢d丁丁係recover得好慢:

第1次: 5% (排精後2日)
第2次: 8% (排精後5日)
第3次: 12% (排精後7日)

第2次驗精係我第1次iui, 果時我食排卵葯+打針都係得1粒卵, fail左.

第3次驗精係我第2次iui, 我只打針, 排左4粒卵, bingo左(雖然後來小x左).

我下個月會再做iui, 會叫老公起馬keep丁丁7日, 希望d質素好d.......

希望可以幫到你, 唔好灰心, add oil !!!!

複式洋房

原帖由 逍遙派 於 09-5-29 00:13 發表
我老公既問題係normal forms太差, 但在3次既驗丁丁報告發現佢d丁丁係recover得好慢:

第1次: 5% (排精後2日)
第2次: 8% (排精後5日)
第3次: 12% (排精後7日)

第2次驗精係我第1次iui, 果時我食排卵葯+打針都係得1粒 ...

Hi 逍遙派,

我第一次俾c6抖 4 日先洗精,normal forms processed 完都有 12% 。 今次抖左 6 日,反而得 9% ,真係激死。

大宅

原帖由 Shumnana 於 09-5-29 17:08 發表

Hi 逍遙派,

我第一次俾c6抖 4 日先洗精,normal forms processed 完都有 12% 。 今次抖左 6 日,反而得 9% ,真係激死。

normal form: more than 5% is ok for IVF.

大宅

一般家計會做的驗精報告, 同唔同你地講既洗精報告?

別墅

有時都好難控制normal form好唔好,醫生話如果c6有壓力會好影響結果, 丁丁唔好又直接影響 IVF結果,上次我做IVF,醫生話分裂得好好,但丁丁實在太差,所以都你fail!

複式洋房

原帖由 miffymiffy 於 09-5-28 17:52 發表

咁你老公 後尾有無進補 / 調理 / 做運動 ? 定係都係無乜改變 都成功 ?

我老公食左3個月vitamin A to zinc先去做IVF,不過唔算有好大改善,因都要利用ICSI先可以受精。

瑪瑙宮

原帖由 kamany 於 09-5-30 10:00 發表

我老公食左3個月vitamin A to zinc先去做IVF,不過唔算有好大改善,因都要利用ICSI先可以受精。

咁起碼都有D 改善掛 ?!

別墅

宜家我地兩公婆都食緊中藥,希望幸運之神今次會眷顧我啦!

複式洋房

原帖由 miffymiffy 於 09-5-30 10:06 發表

咁起碼都有D 改善掛 ?!

活動能力有輕微上升,升到剛合格水平(fast+slow=50%),但normal form依然冇改善(停留4%)

複式洋房

我c6都係normal form <10%. 醫生叫佢每日都要早點休息, 但佢唔係太著緊啦! 叫佢飲多些水, 又覺得我煩! 睇左中醫, 每日叫佢食藥, 有時佢又唔記得, 又唔係好在乎! 唉... 得我一個急!

複式洋房

原帖由 kellielam 於 09-5-31 12:18 發表
我c6都係normal form

我認為我c6都係唔夠休息先搞到 normal form 咁差。 佢每日大概 11:30 訓,5:30 起身。成日都好tired。

別墅

其實我覺得呢個問題唔係話早點休息就可以解決得到,我地會互相安慰叫大家放鬆d,不過好多時c6都無我地咁太著緊就真!有時都會唔記得準時食藥ga, 無計啦 ,你可以同佢講,試都係試呢幾年姐,過一年機會又小d ga la,試過唔得第日都唔會後悔ma~

大宅

畀面勳章

我c6工作壓力都好大,我都好擔心佢力不從心,所以近排都煲多左D有益食物給他,希望可以有效!....哎

首頁

尾頁

跳至