夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

姊妹們又比下意見
我結左婚18年,初時結婚丈夫搵錢唔多,所以每月比3000家用,我每天煮飯照顧家庭及剛出生的兒子,到兒子5歲我便出黎工作,丈夫當時搵3萬幾依然比3000家用(我除了每天煮飯,還要負責水費,管理費),因為我唔想下下攤大手板問攞錢所以辛辛苦苦都要做嘢,放工便接仔放學,回家煮飯,教功課等等(由K3一直到小學),因為兒子小學放4點半,我放工放6點,所以我迫不得已比錢等個仔補習,因為無其他人可照顧,所以補習是唯一不會獨留兒童在家的理由),而補習開支,兒子基本雜項開支都係由我負擔。。。
續下。。。

複式洋房

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-17 12:19
姊妹們又比下意見
我結左婚18年,初時結婚丈夫搵錢唔多,所以每月比3000家用,我每天煮飯照顧家庭及剛出生 ...

去到2014年我向丈夫說比多少少家用,他便每月比4000,(每月攞家用丈夫總會說要咁多錢做乜,我初初好火滾,但聽下聽下已無感覺,話之佢)上面所講我要負責照顧家庭開支係無變,直到2015年,我頂唔順我老闆而辭職,我當時好精神困擾,因為我唔想無左份工,因為我唔想自己無收入,最後都係辭職,當時我同丈夫講叫佢比多2000家用,當時係咁比說話我聽,又係問果句點解要咁多錢。。。我休息半年我去讀醫護課程想轉行,佢就比壓力我快d搵嘢做,之後我搵到嘢做,就發現子宮有個7Cm腺肌瘤, 醫生比期我做子宮切除手術,當時我知道做呢個手術要休3個月,咁我試用期都未過就要辭職?
續下。。。

複式洋房

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-17 12:19
姊妹們又比下意見
我結左婚18年,初時結婚丈夫搵錢唔多,所以每月比3000家用,我每天煮飯照顧家庭及剛出生 ...

續上。。。
最後我見私家醫生,醫生話做微創只摘除個瘤,但費用8萬,當時我同丈夫講,佢竟然話關佢咩事,我自己有錢就自己比,無錢就賣掉自己既值錢嘢(當時佢已經搵6萬幾1個月),我曾問佢3次愛錢多d定愛老婆多d, 3次佢都答愛錢多d, 最後我再睇幾個私家醫生,其中一個話唔需要做,只要打針控制個瘤及荷爾蒙便可,因為仲有10年8年便收經
續下。。。

複式洋房

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-17 12:31
續上。。。
最後我見私家醫生,醫生話做微創只摘除個瘤,但費用8萬,當時我同丈夫講,佢竟然話關佢咩事, ...

呢件事係好大既刺,但我都忍耐,算數,其實我地咁多年,無共同話題,無去拍拖,無共同興趣,在家都唔會點講嘢,我16至17年都繼續希望攪好關係,要求佢大家想行得條路好,就改變一下,但佢回應完全唔覺得有咩問題,要做既都做晒,無嘢好做。。。
我有同兒子傾過我同佢爸爸既問題,兒子都明白我感受
最後我決定訓廳梳化,但好辛苦因為得2坐位,我最後要求拆雜物房個櫃擺床我入去訓 但丈夫反對,最後我頂唔順搬走,每天放工便回家看看兒子
續下。。。

複式洋房

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-17 12:33
呢件事係好大既刺,但我都忍耐,算數,其實我地咁多年,無共同話題,無去拍拖,無共同興趣,在家都唔會點講 ...

續上
現在已分居2年
初時我搬走3個月有找丈夫傾過,佢竟然話已習慣,我實在無法接受相處10幾年,竟然短短的3個月丈夫已說習慣
現在我同兒子說我會申請離婚,兒子回應媽咪你想做便去做,兒子說佢都頂佢爸爸唔順,好難頂,不過兒子說笑佢忍耐力好好
續下。。。

複式洋房

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-17 12:33
續上
現在已分居2年
初時我搬走3個月有找丈夫傾過,佢竟然話已習慣,我實在無法接受相處10幾年,竟然短短 ...

續上。。。
其實內心好忐忑,自己都單親長大,唔想見到呢d畫面,兒子好希望去外國讀大學,我知佢爸爸會供佢,但我分佢財產係唔係好衰,我究竟應唔應該分?

男爵府

法律上有權,點解唔要?唔好咁蠢啦!

伯爵府

回覆樓主:

分佢身家攞返自己應得嘅嘢

男爵府

回覆樓主:

你似係唔甘心自己對屋企付出到頭來換來c6嘅冷淡無情,因為c6緊張錢所以先想分佢錢,如果真係你嘅決定真係要揾律師問意見,但你想仔跟你定跟c6,你c6對仔又係咪一樣咁睇錢?

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-5-17 12:48
你似係唔甘心自己對屋企付出到頭來換來c6嘅冷淡無情,因為c6緊張錢所以先想分佢錢,如果真係你嘅決定真係要 ...

係,我無條件付出,因為我好愛我既家庭,而佢對仔非常好,一出新I瘋電話就買比個仔,換完又換,有次佢跌爛我電話,都係買部2手LG比我,連仔都覺得老豆愛佢多過愛我

男爵府

佢對你衰你又使乜對佢好!佢唔會感激你,只會覺得你戇居

大宅

分,點解唔分?你分左第時都係留俾個仔,你有付出過,點解唔可以分?萬一第時佢再婚,你咪益左人,世時點話得埋,為左自己同個仔,做好準備。

cathngai    發表於 21-1-27 14:48

男爵府

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-17 12:58

係,我無條件付出,因為我好愛我既家庭,而佢對仔非 ...

咁要睇佢d錢係咪送亞仔去外國後唔係淨好多?而家左右到你嘅只有個仔,怕分左影響到佢出國

複式洋房

Yee_ng 發表於 20-5-17 13:10
咁要睇佢d錢係咪送亞仔去外國後唔係淨好多?而家左右到你嘅只有個仔,怕分左影響到佢出國
...

其實係,有諗過分左會影響佢出國,不過朋友都有同我講,分左唔係自己袋,都係留番比個仔,咁我當然會諗左個仔先

洋房

回覆樓主:

錢喺自己度想點都可以,你攞到手先再諗啦!

大宅

勇敢人生 發表於 20-5-17 14:32
錢喺自己度想點都可以,你攞到手先再諗啦!

只有錢永遠吾會背叛妳,所以一定要分

複式洋房

分 問下律師有幾多攞幾多
反正攞咗喺你手上都係使返落個仔度
好過益第二個女人

cathngai    發表於 21-1-27 14:49

男爵府

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-17 12:34
續上。。。
其實內心好忐忑,自己都單親長大,唔想見到呢d畫面,兒子好希望去外國讀大學,我知佢爸爸會供 ...

掉返轉問,有咩原因唔分

別墅

都幾賤。。。。老婆身體有事要做手術,竟然都唔關佢事。。。

大宅

佢已經唔再愛你,除咗同佢講金,仲有咩好講啊!分硬佢!

首頁
12345...7

尾頁

跳至