跳至

首頁

尾頁

大宅

每次BB食完奶都有掃風. 唔知點解佢都會嘔奶及噴奶(鼻孔噴). 每日都會嘔??? 佢無發燒, 手腳都唔涷, 又無扭計. 各位MAMA知唔知點解??? 係唔係要睇醫生???

大宅

我個b都係,可能佢食奶食得太急,所以我掃完風都會比佢坐一陣先放返落床仔,同埋掃風唔止掃一次,等佢嘔完氣一陣再掃多次,咁就會好d

大宅

掃風唔止一次, 我都試下先. 可能真係好多風. 希望ok. 如果唔係我都唔知可以點做. thanks hey930

原帖由 hey930 於 09-5-28 20:28 發表
我個b都係,可能佢食奶食得太急,所以我掃完風都會比佢坐一陣先放返落床仔,同埋掃風唔止掃一次,等佢嘔完氣一陣再掃多次,咁就會好d

伯爵府

好媽媽勳章

我個b一樣, 仲係每日都會嘔!!!!
嘔到我都麻木了...真係, 掃左風都嘔, 掃完成個鐘又嘔....
總之盡量動作輕d, 唔好郁佢咁多.
要慢, 要有耐性, 咁會好d的
唯有等佢大d架咋....

別墅

我個b掃完風都係會嘔.......

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-5-28 23:25 發表
我個b一樣, 仲係每日都會嘔!!!!
嘔到我都麻木了...真係, 掃左風都嘔, 掃完成個鐘又嘔....
總之盡量動作輕d, 唔好郁佢咁多.
要慢, 要有耐性, 咁會好d的
唯有等佢大d架咋.... ...

我個b 都係, 掃完, ur 咗都嘔, 有時仲係過咗成個幾兩個鐘先嘔. 我都無郁佢, 但佢成日伸懶腰, 仲要係好懶嗰隻, 可以連環伸成分鐘唔停... 唔知係咪咁大動作郁法攪到自己嘔奶...

複式洋房

醫生話掃完風hold住呀b坐直約半個鐘,空氣自然向上,奶自然向下,咁樣呀b會舒服d.
陪月話掃完風放阿b落床睡時,先側訓約10分鐘,阿b嘔奶既話,都唔會濁親自己.然後才將阿b仰睡.

複式洋房

我b囡近來每次掃完風都會嘔,最後我唔掃佢,反而將佢豎起半個鐘,咁情況就改善咗好多﹗

別墅

我阿b都係, 掃完風ur埋都會嘔, 有時隔半個鐘或一兩個鐘先嘔. 今日問醫生, 佢話我地俾bb食得太多, 佢個胃仔消化唔到所以嘔. 我俾bb食緊130ml每日6-7餐. 佢話最多120ml 6餐直至3個月. 唔好加奶量.

複式洋房

原帖由 tigerfish 於 09-5-29 11:18 發表

我個b 都係, 掃完, ur 咗都嘔, 有時仲係過咗成個幾兩個鐘先嘔. 我都無郁佢, 但佢成日伸懶腰, 仲要係好懶嗰隻, 可以連環伸成分鐘唔停... 唔知係咪咁大動作郁法攪到自己嘔奶... ...

我個仔都係啊~~ 成日擰o黎擰去, 又易嘔奶奶啊~~~

大宅

原帖由 bobg 於 09-5-29 20:13 發表
我阿b都係, 掃完風ur埋都會嘔, 有時隔半個鐘或一兩個鐘先嘔. 今日問醫生, 佢話我地俾bb食得太多, 佢個胃仔消化唔到所以嘔. 我俾bb食緊130ml每日6-7餐. 佢話最多120ml 6餐直至3個月. 唔好加奶量. ...

係?? 我BB 剛滿月幾日, 前日開始比佢食150ml每日6-7餐, 120ml 佢唔係好夠飽, 成日喊, 有時3個鐘就叫肚餓, 掂佢上唇會週圍搵嘢食, 個樣好得意.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 bobg 於 09-5-29 20:13 發表
我阿b都係, 掃完風ur埋都會嘔, 有時隔半個鐘或一兩個鐘先嘔. 今日問醫生, 佢話我地俾bb食得太多, 佢個胃仔消化唔到所以嘔. 我俾bb食緊130ml每日6-7餐. 佢話最多120ml 6餐直至3個月. 唔好加奶量. ...

原來飲四安就夠呀???
我個b成日都飲五安, 或者都有影響, 佢仲要係三個鐘要飲添....
唔迫佢飲囉....怪唔得我個工人成日都話he's full...

別墅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-5-30 14:04 發表

原來飲四安就夠呀???
我個b成日都飲五安, 或者都有影響, 佢仲要係三個鐘要飲添....
唔迫佢飲囉....怪唔得我個工人成日都話he's full...

我都唔知呀, 我都成日驚佢唔夠飽, 因為見bb會早過食奶時間喊同埋食完仲咀郁郁咁. 但醫生話bb係成日會咀郁郁, 唔一定係唔飽. 佢話我地成日驚阿b唔飽俾得太多佢食, 但根本阿b個胃仔太細消化唔到. 佢話3個月前bb每日最多食25安. 我今日開始試下4個鐘一餐, 每日6餐, 每餐4安, 臨訓果餐俾多10-20ml, 睇下嘔奶情況會唔會好d. 同埋醫生話而家好多bb食得太多, 過重要減肥仲麻煩!

大宅

原帖由 bobg 於 09-5-30 17:18 發表

我都唔知呀, 我都成日驚佢唔夠飽, 因為見bb會早過食奶時間喊同埋食完仲咀郁郁咁. 但醫生話bb係成日會咀郁郁, 唔一定係唔飽. 佢話我地成日驚阿b唔飽俾得太多佢食, 但根本阿b個胃仔太細消化唔到. 佢話3個月前bb每日 ...

原來佢地係唔係都會咀郁郁, 我仲以為佢係肚餓tim. 我而家照樣開5 安水, 不過只落4 spoon 粉, 開稀少少當佢飲吓水 (我個b 唔肯飲水....)

首頁

尾頁

跳至